Yaz Meyveleri

Yaz ayları diyince akla sofralarda yerlerini bulan meyvelerin geldiğini söyleyebiliriz. Sıcakların bastırması sebebiyle çoğu insan yemek yemek yerine meyve yiyerek öğünlerini geçirmeye çalışıyor. Karpuz, üzüm, erik, kiraz ve saymakla bitmeyecek daha birçok meyve kendini manavlarda ve pazarlarda dolayısıyla sofralarda oldukça göstermeye başlıyor.

Gelin biraz bu meyvelerin bizlere yararlarından konuşalım.

Karpuzda bolca A ve C vitaminleri yer alır. C vitamini vücut tarafından üretilmeyen bir vitamindir. Cildin esnekliği ve saçların güçlenmesini sağlamanın yanısıra cildi nemlendirmeye yardımcı olur. A vitamini ise diş ve kemik yapılarının sağlığına olumlu yönde etki ederken görme fonksiyonumuzun artmasına da yardımcı olur. Bu sebeple karpuz yaz aylarında tercih edilmesi gereken cilde ve saça iyi gelen meyveler arasında yerini alır.

Demir, kalsiyum ve potasyum açısından zengin olan üzüm tüm bunların haricinde gizli bir antioksidandır. Tüm bu vitamin ve mineraller sayesinde üzün kan basıncını azaltır, kolestrolün dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca siyah üzüm güçlü bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemimizi destekleyerek hastalıklara karşı vücudumuzda güçlü bir kalkan oluşturur.

Erikte karpuz gibi bolca C vitamini içeren meyvelerden birisidir. Bu sayede demir eksikliği sonucunda oluşan kansızlığa karşı savaşır. Vücudu temizlemesinin yanında antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirir ve sağlıklı bir cilt yapısının oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca diğer tüm lifli yiyecekler gibi erik de kabızlık sorununu çözmede yardımcı olan meyvelerden biridir.

İçerisinde bulunan K, A ve C vitaminleri sayesinde kirazın vücuttaki idrar yolu iltihaplarına karşı koruyucu olduğunu biliyor muydunuz? Vücudun su tutmasını engelleme özelliğiyle kiraz idrar söktürmeye yardımcı olup böbrekleri destekler böylece vücutta bulunan idrar yolu iltihabının vücuttan atılmasını sağlar. Tüm kırmızı meyveler gibi kiraz da kansere ve kolestrole karşı kalkan niteliğindedir.

Yaz aylarında ferahlamak amacıyla sofralarda yerlerini alan çeşitli meyvelerin saymakla bitmeyen faydaları aslında bizlere birçok açıdan yardımcı olur ve sağlığımıza pozitif yönde etki eder. Fakat sizler yine de porsiyon kontrolünü elden bırakmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi