Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

10 Kasım yaklaşırken; doğa ve çevre anlayışıyla Atatürk...

Sevgili okuyucularım.

Kitaplarımın birçoğunu kütüphanelere vermiştim. Bende kalan 10-15 kitabı karıştırırken İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın bir kitabı geçti elime kimsenin bulamayacağı bir yere koymuşum. 7-8 yıl önce okumuştum ve içinde hepinizin seveceği konuları içeriyordu. Şimdi o konuları sizinle paylaşmayı düşündüm. Kitabın adı,( Doğa ve Çevre Anlayışıyla Atatürk.) Atamızın düşüncesi şöyleydi. Bu ülkenin güzelim topraklarını verimli hale getirip. Bu topraklar üzerinde bulunan halkın en sağlıklı ve en güzel şekilde yaşamasının en az o toprakları kazanmak kadar önemli olduğunun bilinci ile hareket eden Atatürk’ün öneri ve uyarılarının göz ardı edilmesinin sonuçları ise o kadar üzüntü verici olur ki:
 

*Türkiye, 1980’de en fazla ormanı olan 33. Ülkeydi. 1992’de 55. Sıraya düştü ve şu anda Türkiye, dünyada ormanlarını en fazla tüketen 2. Ülkedir.(1. Ülke İran’dır)
* Türkiye’de nüfus başına düşen orman 0.3 hektardır. Bu sayı ABD’de 1.3 hektar, Kanada’da 18 hektar ve dünya ortalaması ise 1.3 hektardır.
* Türkiye’de bir hektardaki odun miktarı 46 metreküp iken, Avustralya’da 212 metreküp, Almanya’da ise 147 metreküptür.
* Türkiye’de kaçak odun kesimi 35 milyon metreküptür.
* Türkiye’de ormanların büyüme miktarı 1,4 metreküp, Almanya’da 5,6 metreküptür. Ayrıca, Türkiye’nin %75’i erozyona maruz kalmaktadır.
* Artvin Murgul Bakır Fabrikası 15 yılda 100 bin hektarlık ormanı yok etmiştir. 80 bin hektarlık alanda erozyona neden olmuştur. Yatağan Termik santrali ise 400 bin hektarlık kızılçam ormanını çok şiddetli zarara uğratmıştır.

 

Böyle mi olmalıydı? Almanya, Kanada, Amerika gibi ülkeler daha çevre bilincinin farkında değilken Atatürk yukarıda sayılan tüm faydalarının farkında lığı ile hareket etmişti. Peki, dünya bu konularda önlem almamaya devam ederse ne olacak? Atatürk’ün daha 1925’lerde yaptığı uyarılar gerçekleşecektir.
 

O da Dünyada her gün üç canlı türü yok olmaktadır. Son 100 yılda 30 bin bitki türünün nesli tükenmiştir. Saatte 3000 dönüm orman, dakikada ise 50 dönüm orman yok olmaktadır. Dünyada çölleşme olacaktır. Bu gidişi artık hepimiz görüyoruz bu sonucu çevremize anlatmalıyız. Bu hafta bu kadar haftaya yine Atatürk’ümüzün gösterdiği hedefte çalışmalar yapmalıyız. Sağlıklı kalmanız dileklerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi