Aday listelerinde kadın ve gençler yok

Seçilenler millet vekili olarak beş yıl süreyle hizmet edecekler.  Anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin edecekler. 5 yıllığına TBMM üyeliğine (milletvekilliğine) seçilecekler.

Her meclis seçimi öncesi aday belirlemede kargaşa, gürültü, kavga kaçınılmaz olur. Önce aday adaylığı başvurusu başlar. 600 kişilik vekil koltuklarına binlerce kişi müracaat eder. Her müracaat bağlı bulunduğu partiye yardıma dönüşür. Her aday adayı partinin belirlediği ücreti öder.

Asıl süreç aday adaylarının, seçime girecek aday listesinde yer alma telaşıyla zirve yapar. Günümüzde kendini en iyi ifade etme ve tanıtma organı sosyal medyadır. Sosyal medyada 360 derece değişim başlar. Herkes milliyetçi, herkes Atatürkçü, herkes vatan millet uğruna hizmette fütursuzca yarışa girer.

Nihayetinde aday adaylık süreci son bulup, parti genel başkanlarının önderliğinde parti yönetimlerinin belirlediği adaylar, listelerin üst sıralarında yer kapmaya çalışırlar. Üst sıralarda olmak demek millet vekilliğini garantilemek demektir. Partilerin belirlediği milletvekili aday listeleri, belirlenen gün ve saatte yüksek seçim kuruluna teslim edildikten sonra partiler ve adaylar için propaganda süreci başlamış olur.

Bu hafta itibariyle seçime girecek partiler aday belirleme süreçlerini tamamlayıp aday listelerini yüksek seçim kuruluna teslim ettiler. Geçmiş yıllarda olduğu gibi neredeyse tüm parti listelerinde aşina olduğumuz isimler var. Geçmiş seçimlerde vekillik yapmış aynı isimler aday listelerinin üst sıralarını oluşturmuş.

Yıllardır alıştığımız bir durum bu. İki, üç hatta dört dönem millet vekilliği yapan siyasiler var mecliste. Ve parti liderleri başka siyaset yapacak, milletin iradesini meclise taşıyacak kimse kalmamış gibi aynı isimlerde ısrar etmekte. Başarılı olsalar, halk için bir şeyler yapsalar ve halkın içinde yaşasalar bir nebze eyvallah. Seçimden seçime ortaya çıkan, listelerin üst sıralarından vekilliği garantileyen ve sonraki seçime kadar ortalıkta göremediğimiz bizleri temsil eden milletin vekilleri.

Bu ülkenin çağdaş, Atatürkçü ve aydınlık gençleri nerede? Hangi parti kaç kadınımızı millet vekilliğini garantileyecek sıralara koymuş. 14 mayısta seçilecek 600 vekilin kaçı gençlerimiz kaçı kadınlarımız bir bakın bakalım. Gençlerimizin ve kadınlarımızın yok denecek kadar az olduğu bir meclis bizleri bekliyor. Kurtuluşu vekillik koltuğunda arayan ve dokunulmazlık zırhına bürünmek isteyen onlarca insanın hepsi listelerin tepelerinde. Bu vebal öncelikle siyasi parti genel başkanlarınındır. Ve bu milletin elleri iki cihanda da onların yakasındadır.
Sağlıcakla…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi