Adaylar rüyalarda, seçmen hülyalarda!

31 Mart'a şunun şurasında ne kaldı? Üç haftadan az bir süre sonra sandıklar sayılacak ve nerede kimlerin kazanıp kimlerin kaybedeceğini öğrenmiş olacağız.
Ve bu seçim sonrasında şayet erken seçim yaşanmaz ise bir daha en az dört sene seçim meçim sesi duymayacağız.
Cumhurbaşkanı sisteminin ikinci genel seçimlerini 2024 Haziran ayında, yerel seçimleri de 2024 Mart ayında gerçekleştireceğiz.
***
Bu seçimde sadece belediye başkanlığı seçimleri yaşamayacağız aslında.
Bir anlamda Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası AK Parti için güven oylaması, CHP için umut oylaması, MHP için ispat oylaması, İYİ Parti için varoluş oylaması, HDP için ise karekter oylaması yapacağız.
Cumhur İttifakı oyları %50'yi rahat geçer ise cumhurbaşkanlığı sisteminde bir sorun yok veya ciddi sorun var diyeceğiz.
İYİ Parti oyları 24 Haziran oylarına yakın oy alır ise tamamdır bu partimiz de kendisini ispatlamış veya parçalanmış diyeceğiz.
CHP'nin kazandığı belediyelere bakarak bu partimiz ileride iktidar olabilir veya CHP'den bir şey olmaz diyeceğiz.
HDP'nin aldığı oy oranından ziyade kazanılan belediyelerde aldığı tavra bakarak, kararını iktidardan yana mı yoksa muhalefetten yana mı koyduğuna bakacağız.
En heyecansız seçim
1989, 1994, 1999, 2004, 2009, 2014 ve 2019 olmak üzere yedinci yerel seçim olacak sandığa gideceğim.
Ve bu seçimlerin son altı tanesinde aktif gazeteci olarak görev aldım.
Üstelik altı seçimi de aynı bölgede yaşıyorum.
Ne yazık ki bu kadar heyecansız, bu kadar seçmenin ilgisini çekmeyen, bu kadar basının ilgisini çekmeyen bir yerel seçim görmedim.
Peki bu seçimin bu kadar sönük geçme nedenleri ne olabilir.
Birinci neden olarak son yıllarda çok sık seçim yaşadığımızı söyleyebiliriz.
Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirdiği özelliklerden kaynaklı olduğunu düşünebiliriz.
Daha önceki yerel seçimlerde her bölgede veya her ilçede en az 5-6 iddialı aday olurken bu seçimlerde -istisnalar dışında- iki rakipli bir yarış yaşandığından kaynaklı düşünebiliriz.
Sosyal medyanın getirdiği rahatlık ile oturarak söylem geliştirmekten, şaşalı afiş v.s yerine videolar paylaşmak, etkinlikler paylaşmaktan kaynaklı olduğunu düşünebiliriz.
Son olarak da ülkemizin yaşadığı mevcut ekonomik durgunluğun yerel seçimlere damga vurduğunu dile getirebiliriz.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu Büyükçekmece'de
Bakın mesela AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Mart Salı günü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise 13 Mart Çarşamda günü Büyükçekmece'ye geliyor.
Anlayacağınız Büyükçekmece'nin iki belediye başkan adayı Mevlüt Uysal ve Hasan Akgün birer gün ara ile aynı mekanda genel başkanlarını ağırlıyorlar.
Bu ağırlama bir anlamda seçim sonuçları hakkında bize ipucu verebilir mi dersiniz?
Bence verir.
Ama bir şartla.
Bir ağırlamanın çok görkemli, geniş katılımlı, onbinlerce kişinin coşku içerisinde katıldığı bir etkinlik olması gerekirken.
Diğer ağırlamanın ise son derece sönük, 300-500 kişilik katılım olması gerekiyor.
Aksi halde her iki etkinlik de bir birine yakın oranda gerçekleşirde oradan yola çıkarak seçim sonuçları hakkında hüküm sürmek doğru olmaz.
AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal için Büyükçekmece'ye, İBB adayı Binali Yıldırım geldi, bakanlar geldi ve gelecek, milletvekilleri zaten hergün burada.
CHP Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Hasan Akgün için Büyükçekmece'ye, İBB adayı Ekrem İmamoğlu geldi, birçok genel başkan yardımcısı, milletvekili geldi ve gelecek.
Son olarak da genel başkanları her iki adaya da destek için ilçeye geliyor.
Bu ziyaretlerin peş peşe olmasını ise iki siyasi parti program yapanların, bir birinden habersiz ama aynı mantıkla program yaptıkları için kaynaklandığını, tamamen tesadüf olduğunu söyleyebiliriz.
Aslında CHP Lideri Kılıçdaroğlu İstanbul'da, 4, 11, 19, 22, 23, 26, 29 ve 30 Mart'ta büyük mitingler yapacak.
Kılıçdaroğlu rutin program dışı olarak Büyükçekmece Belediyesi'nin yeni belediye binası açılışına gelmiş oluyor
Erdoğan ise planlanan bir program ile Büyükçekmece'ye gelerek bu ilçe seçimlerini ne kadar çok önemsediğini göstermeye çalışıyor.

Cem Kara bu hafta sahalarda
Bildiğiniz üzere CHP Çatalca Belediye Başkan Adayı Cem Kara bir süredir tedavi görmekteydi.
Ve seçim starı ile birlikte tedavisini aksattığı için rahatsızlığı nüksedince yeniden tedavi altına alındı.
Geride bıraktığımız Pazar akşamı ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendisini hastanede ziyaret ederek; 'Senin sağlığın seçimlerden daha önemli. Sen iyi ol yeter. Çatalca'da bir sorun yok, biz seçimleri alırız' diyerek Cem Kara'ya moral verdi.
Öte yandan AK Parti Çatalca Belediye Başkan Adayı Mesut Üner de proje tanıtım programında rakibi Cem Kara'ya geçmiş olsun mesajları göndererek ''onun sağlığı seçimlerden daha önemlidir, inşallah en kısa sürede aramızda olur' açıklaması ile alkış almıştır.
Ve bu iki moral ile birlikte durumu iyiye giden Cem Kara'nın bu hafta sahalarda olarak seçim çalışmalarını sürdüreceğini hatırlatıyor bir defa da biz buradan kendisine acil şifalar diliyoruz...
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi