Murat Kurum 2019’da da düşünüldü 2024’te açıklandı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum oldu.
Kurum 2019 yerel seçimlerinde de düşünülüyordu. Beş yıl rötar sonrası İstanbul adayı olarak açıklandı.
Böylece artık 2024 yerel seçimleri hız kazanmış oldu.
İBB’den sonra diğer iller ve ilçeler sırası ile açıklanır ve 80 gün sonra ak koyun kara koyun belli olmuş olur.
Murat Kurum şayet CHP adayı Ekrem İmamoğlu gibi güçlü bir isim karşısında sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptıklarına güvenerek seçim kampanyası yaparsa işi çok zor.
Kurum'un kendisinin de artı değer katacak seçim kampanyası gerçekleştirmesi gerekiyor...
İyi bir motto geliştirmesi gerekiyor.
İmamoğlu karşıtlarını harekete geçirmekle birlikte İmamoğlu taraftarlarından da oy kapması gerekiyor.
80 gün sonra bakalım sandıktan ne çıkacak?


Murat Kurum 1976 Ekrem İmamoğlu 1971 doğumlu

Murat Kurum, 1976 yılında Ankara'da dünyaya geldi. 1999 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakultesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 1999- 2005 yıllarında çeşitli özel kuruluşlarda çalıştı.
2018’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesine Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı. 2023 yerel seçimlerinde ise AK Parti İstanbul Milletvekili olarak seçildi.
Görevi boyunca TOKİ ile birçok sosyal konut kampanyaları hazırladı, 365 bin sosyal konutun yapımını sağladı. Elazığ, Malatya, İzmir, Kastamonu, Bozkurt, Manavgat, Marmaris, Giresun gibi doğal afet yaşanan kentlerde 46 bin afet konutu sosyal donatı alanlarıyla inşa ettirdi. 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından uzun süre bölgede kalarak geçici yaşam alanlarının kurulmasını, 180 bin afet konutunun yapımını başlattı. 484 millet bahçesinin yapımını başlattı, İstanbul’da 39 millet bahçesi yapımını başlattı, bakanlığı döneminde 13’ünü tamamladı.


Murat Kurum ilk ciddi seçim yarışına giriyor

Aslında Kurum ve İmamoğlu arasında benzerlik çok fazla.
Yaşları birbirine yakın.
Boyları, postları, aldıkları eğitim, yaptıkları kariyer birbirine denk.
Sadece Ekrem İmamoğlu kendisine rakip olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı görürken, Murat Kurum belki de ilk defa bu seçimlerde ciddi bir seçim kampanyası düzenleyerek ya rüştünü ispat edecek ya da sıradan bir siyasetçi olarak görevini sürdürecek.
İmamoğlu daha önce Beylikdüzü Belediye Başkanı ve İBB’nin ertelenen seçimleri ile birlikte üç sefer seçimlerden galip çıkmış bir siyasetçi.
Son CHP Kurultayı'nı ve İstanbul İl Başkanlık seçimlerini de sayarsak rakiplerine karşı hiç seçim kaybetmeyen bir figür.
Murat Kurum ise atanan bir bakan olmakla birlikte atanan bir milletvekili, seçim yarışı yaşamamış, kıran kırana seçim atmosferi yaşamamış, risk yönetmemiş, risk almamış bir siyasetçi.

Bir tarafta Karadeniz seçmeni diğer tarafta Anadolu seçmeni


Bu seçimde İstanbul seçmeni bir anlamda Karadeniz seçmeninin sık sık vurguladığı ‘Bizim Uşak’ ve Anadolu seçmeninin sık sık vurguladığı ‘Andolu’nun Çocuğu’ sloganlarını da yarıştırmış olacaklar.
İmamoğlu rakibi AK Parti ve AK Parti adayından ziyade bu seçimde daha çok kendi partisi CHP başta olmak üzere, 2019’da onun seçilmesini sağlayan, İyi Parti, DEM Parti, DEVA, Gelecek, Saadet Partisi gibi siyasi parti yöneticileri ve seçmenleri ile sorun yaşamakta.
Bu sorun ortada olmamış olsa belki de şimdiden İmamoğlu’na % 55-60 oy oranı ön görerek seçimlerin sonuçlarını ilan etmek mümkündü.
Ama siyaset böyle bir şey işte.
Ana göre, güne göre, zamanın ruhuna göre değişkenlik gösterebiliyor.
Şimdi artık Ekrem İmamoğlu sadece rakibi ile değil kendi taraftarları ile de yaşadığı sorunlara rağmen seçim kazanarak ya bir kez daha ciddi bir aşama kat etmiş olacak veya ilk yenilgisini tatmış olacak.


DEM Parti ve YRP'nin tercihi önemli

İmamoğlu açısından Dem Parti, Kurum açısından ise Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) yerel seçim ittifak kararı çok önemli.
Her iki siyasi parti seçmeninin oy oranına bakıldığında seçim kazanmayı ciddi anlamda etkileyecek potansiyele sahipler.
Yani şayet Yeniden Ferah Partisi AK Parti ile ittifak yapmaz ise Murat Kurum’un seçimleri kazanması mucizelere kalabilir.
Yeniden Refah Partisi ile AK Parti ittifak yapmasına rağmen Dem Parti İstanbul’da kendi adayını gösterir ise bu defa da Ekrem İmamoğlu’nun seçimleri alması mucizelere kalabilir.
Her iki siyasi parti de ittifak yapmaz ise şanslar eşit olur.
Her iki siyasi parti de ittifak yaparsa Dem Parti’nin oy oranı daha fazla olduğu için İmamoğlu seçimi kazanmaya daha yakın isim olabilir.


İlçe belediye başkan adayları da çok önemli

Şunu söylersek kimse sanırım fazla itiraz etmeyecektir.
2019 seçimlerinde İmamoğlu’nun kendi potansiyeli, başarılı bir seçim kampanyası düzenlemesi ve çok çalışmasının yanında, gerek İBB Adayı Binali Yıldırım’ın gerek ise AK Parti’nin birçok ilçe belediye başka adaylarının doğru aday olmamaları seçimin sonucuna çok net etki etmiştir.
Şimdi yine gözler İstanbul’un ilçe belediye başka adaylarında.
Gerek CHP gerek ise AK Parti İstanbul ilçe belediye başkan adayı belirlerken İBB seçimlerine de etkilerini göz ardı etmeden aday belirlemezler ise bu durum sandığa ciddi anlamda tesir edecektir.
Örneğin 2019’da AK Parti Esenyurt adayı ilçenin hiçbir kesiminden olur almayan bir aday olduğundan AK Parti hem bu ilçeyi kaybetti hem de İBB açısından en az 100 bin oy kaybı yaşadı.
31 Mart 2019 sabahı CHP adayı İmamoğlu’nun sadece 20 bin oy fark ile seçimleri aldığını hatırlarsak 100 bin oyun ne demek olduğunu da çok iyi anlamış oluruz.

kutu-lkklk.jpg

Esenyurt’ta ibre Kemal Deniz Bozkurt’a doğru kayıyor…

İstanbul ilçe belediye başkanlarının açıklanmasında adeta satranç oyunları yaşanıyor.
CHP ve AK Parti adaylarını beklerken birbirinin adaylarını da takip etmekte.
Hangi ilçede hangi adayın belirlenmesi diğer siyasi partinin adayının belirlenmesinde de etken rol oynanmakta.
Karadeniz kökenli, Kürt kökenli, Rumeli kökenli, gibi adayların belirlenmesi her iki güçlü siyasi parti de birbirini bekleyerek adeta satranç hamlesi benzeri aday belirleme peşinde.
O ilçelerden kritik olan ilçeler belki de seçim takviminin son haftasına bırakılmış olacaklar.
Esenyurt ilçesi de onlardan bir tanesi.
AK Parti 2019’daki hatayı yapmayarak ilçenin siyasi dinamiklerine uygun aday peşinde olurken, CHP ise oy potansiyeli nerede ise CHP ile aynı olan Dem Parti ile birlikte bir adaya karar verme peşinde.
CHP Esenyurt Belediye Başkan Adayı olarak masada üç isim yer almakta.
Ali Gökmen, Nihat Narin ve Mevcut Başkan Kemal Deniz Bozkurt.

Esenyurt’ta son yapılan anketlerden Kemal Deniz Bozkurt lehine olumlu sonuçlar gelmesi, mevcut belediye başkanı aday yapılmaz ise bir milyon nüfuslu bir ilçede ciddi bir oy kaybı yaşanma kaygısı, bu kayıpların İBB seçimlerine de yansıma ihtimalleri, DEM Parti’nin ‘Kemal Deniz Bozkurt’un aday yapılmaması bizim kırmızı çizgimizdir’ dayatmasına rağmen Kemal Deniz Bozkurt ismi yeniden masaya taşındı.

Plase adaylar olarak ise, İBB Halk Ekmek Genel Müdürü Özgen Nama ile daha önceden AK Parti Beylikdüzü Belediye Başkan aday adayı olan, en son DEVA Partisi Esenyurt İlçe Başkanlığı yapan ve 17 ilçe başkanı ile birlikte DEVA’dan istifa eden Halis Kahriman çok yönlü olarak CHP’den Esenyurt Belediye Başkan Adayı olmak için çalışmalarını sürdürüyorlar.
Ne diyelim son günlerde siyaseten bizi şaşırtan o kadar ilginç gelişmeler oldu ki her an her şey olur diyelim bu konuyu şimdilik kapatalım.

Fazla değil 15-20 gün sonra merakımızı gidermiş olacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi