Ali İbrahim Önsoy

Ali İbrahim Önsoy

Ayarlama

Bu günlerde yetkili(!) herkes ayarlama/ düzenlemeden dem vurmakta, neden ve niçin yapılmakta bilgi veren yok.
Her yıl sayın yetkililerin yaz ve kış saati ayarlıyorlardı nedense geçen yıl ayarlamaya gerek yok denildi. Daha önce neden ayarlandığını bilmesek sonra neden bundan vazgeçildi sorusunu soramazdık, sahi neden yaz saati uygulama/ayarlamasından vazgeçildi?
Çalışan ve emeklilerin her yıl ücret ve maaşlarının ayarlanması için yüksek bürokratlar ile seçilmişler bir araya gelip kapalı kapılar ardında toplantılar yapmakta. Toplantıdan çıkan sonuç, çalışan ve emeklinin yıl boyu yaşamını idame edeceği gelirini ayarlarken karar vericilerin aldıkları maaş ise kat be kat neden üstünde olmakta? Bu durum ayarlama yapanlar önce kendilerine sonra ötekilerine mi demek?
Yıllardır ayarlama yapmaktan yorulmayan kurumlarımız var, ulaşımda ve enerjide kullanılan akaryakıt her zaman ayarlanmakta hatta bunu sayın yetkililerimiz otomatiğe bağladılar. Akaryakıt dışarıdan alınıyor denilerek akaryakıt satış istasyonları fiyatlarını aylık ya da haftalık olarak değiştirmekte. Buna bağlı ulaşım ücretleri artarken gıdadan giyime nakliyeye bağlı artış olmakta. Hatta devletin kamusal görevleri olan hizmetleri bile akaryakıta bağlı olarak ayarlanmakta.
İkamet ettiğimiz hanemizde aydınlatma, ısınma, temizlik, içme ve bunun yanında iletişim ve haberleşme araçlarını kullanırken ödenen bedel ve her ay artarak süre giden faturalar sorgulandığında maliyet artığı için faturalara yansıtılmakta denilmekte.
Devlet vatandaşa gönderdiği faturaları her geçen ay bir öncekini aratır hale getirdi. Vatandaş genellikle çalışan ve emekli olduğundan yılda iki defa maaş/ücretine ayarlama yapılırken ödeyeceği faturalar her ay ayarlanmakta.
 Devlet kamusal temel hizmetlerini yaparken vatandaştan katkı paylı olarak yapması zorunlu, bunu yaparken aşırıya kaçmaması gerekir. Kepçeyle alıp çay kaşığı ile vermesi devletin eski anlayışını terk etmediği ortaya çıkmakta.
Devlet bunu yaparken, sırtını devlete dayayan diğer kuruluşlar bunun yanın da kalır sanırsınız, onlar için bahaneyi devlet ellerine verdi “maliyet artışı”. Üretici tarlasında ürettiğini şehirde en az on kat ödeyerek almakta.
Yılın hep bu döneminde depolardaki tahıl azaldığı için başta ekmek olmak üzere zamlanır ama nedense geçenlerde Büyük Şehir Belediyesine bağlı Halk Ekmek Kurumu fiyatta ayarlama yapmadı ama gramlarında ayarlama yaptı. Ekmek üreticisi fırınlar bunun yanında kalır mı onlarda gramlarda oynayarak ekmekte ayarlamaya yeni bir işlev kazandırdılar. 
Ekmekte, akaryakıtta, içtiğimiz su, doğal gaz, ulaşım, iletişimde fiyatlar ayarlanıyorken kimseye sormayanlar nedense ücret ve maaşlara ayarlama geldiğinde kıyametler kopuyor. 
Devlet kendisi ya da yöneticiler için var olmamalı, yurttaşları için geleceği için “devlet” var olacak ise üretenler-çalışanlar öncelikli olmalı. Ayarlama/düzenleme yapılacak ise yurttaşın varlığı, geleceğimiz çocuklarımızın eğitimi ve sağlığı temel alınmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İbrahim Önsoy Arşivi