Bakış açısı

        Dinimizde ve inancımızda birden fazla oruç vardır ve bilinmekte ve tutulmaktadır.

         On bir ayın sultanı olarak bilinen ramazan orucu ramazanı bilmeyen olamaz lakin ramazan orucunu tutanlar ramazan ayında doğan çocuklarına Ramazan adını verenler Ramazanın manasının yanma, yenilenme, keskinlenmek ve arınma anlamına geldiğini biliyorlar mı?

         İnsan hücrelerinin yenilenmesinin ilki uyku ikincisi oruç, üçüncüsü aklın zekâtı mizah, Mizah yapıp aklımızın zekâtını, oruç tutup tenimizin zekâtını para kazanıp malımızın zekâtını verenlerden olalım.

        Ramazan orucu sahurla başlar iftarla biter. Niyet edilir bu yılın ramazan boyunca orucumu tutmaya toptanda yapılır her gün de ayrı ayrı niyet edilir, Ramazan boyunca niyet edilmesinin nedeni ola ki sahura kalkamazsa oruca devam edilir dolayısı ile niyet edilmiş olunur.

       Orucu açarken verdiğin nimetlere şükrüsün rızanla orucumu tuttum rızanla orucumu açıyorum. Sora Muharrem orucu gelmekte, onun süresi 12 gündür her günün ne için kim için tutulduğu bilinmektedir.

       Muharrem anlamı haram olan yasaklanan anlamındadır, Muharrem orucu niyeti sazlar bağlanır on iki gün boyunca su içilmez şarkı türkü söylenmez zevk ve sefadan uzak olunur helalinle dahi birlikte olunmaz. On ikinci gün peygamber soyu devam ediyor diye kurbanlar kesilir en büyük kurbanın Hazreti Hüseyin olduğuna inanılır.

        Tarih 13 Şubat olunca Hızır orucuna niyet edilir Hızır orucu inanç bilgi kaynak odur ki Efendimiz peygamberimizin torunları Hasan ve Hüseyin efendiler rahatsızlanır. Hazreti Ali ve kızı Fatıma babalarına giderler ve torunlarının rahatsız olduğunu bildirirler.

        Efendimiz onlara üç gün oruç tutmalarını, çocuklarının bundan şifa bulacaklarını bildirir. Oruca niyet edilir bu orucun sahuru yoktur iftardan iftara tutulur. Birinci gün tam oruçlarını açacaklar biri kapılarını çalar ve aç olduğunu söyleyince iftarlıklarını gelene verirler, ertesi akşam tam oruçlarını açacaklar yine kapı çalınır ve o akşam iftarlıklarını ona verirler üçüncü akşam tam orucu açacaklar yine kapı çalar ve karşılarında biri yiyecek ister o akşamki iftarlarında ona verirler. Bu arada oruç adakları yerine gelmiş olur.

         Bu durum Kur’an’ın insan suresinin sekizinci ayetinde desteklenir, bu ayette Allah sevgisi için yoksula, yetime ve esire yedirirlerdi.

             

   

        Bu durumu babaları olan efendimize aynen aktarırlar ve efendimiz o sizin kapınızı çalan Hızır peygamber der.

        Hızır orucu niyet duası Niyet ettim Allah rızası Peygamber himmeti, velayet şefaati için Hızır orucumu tutmaya Allah kabul eylesin.

         Sonlandırırken Bismişah Allah Allah Yaradan Allah, Nübüvvet-i Muhammed Velayet-i Ali aşkına dertlerimize derman, hastalıklarımıza şifa dilden dileklerimiz, gönülden muratlarımız için dara, zora yetişen Hızır için Hızır orucumu açmaya.

          Hızır’ın toprağa İlyas peygamberin suya can verdiğine inanılmakta Hızır orucunu tutan kimseler oruç sonunda goud yapar kimsenin göremeyeceği yere saklar sabah kalktığında onun üzerinde bir el işareti veya bir iz varsa hınzırın oraya ulaştığına ve tuttuğu orucun ve dileklerinin kabul olacağına bir işaret olarak bırakılmıştır.

        Caminin imamı ilk peygamber Âdem den son peygamber Muhammed Mustafa ya kadar ne kadar peygamber gelmiş geçmiş ise hepsi hak ve gerçektir der. Bektaşi ve Alevi İslam Bismişah der.

       Âdem Peygamber’in en küçük oğlu Şıt en son evlenir eşi Naciye’dir 39 çocuğu olur bunların adı ne diye sorarlar Bismi der Şahta Ali dir onun için Bismi Şah derler. Sonra güruhu Naci’den bizi ayırma Allah’ım derler çünkü cenneti kapısını açacak kadın ve adam olduğu bilinmekte ve inanılmaktadır.

      Bu sıkıntılı ve kora nalı günlerde Hızır peygamber ve Allah yardımcımız olsun. Orucumuzu tutarak hücrelerimizi yenileyen ve İslam’ın beş şarttan biri olan oruçlarımız yerine getirenlerden olalım

      GÖZ YAŞARMADAN ÖZ YAŞARMAZMIŞ        

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi