Ata sporumuz güreş

Ata sporumuz yağlı pehlivan güreşleri ilk defa bundan 671 yıl önce Hünkar Hace Bektaş Veli'den el alan Antalya Elmalı Tekke köyde yerleşen orada türbesi bulunan Abdal Musa tarafından başlatılır. (Tekkenin anlamı estetik hassasiyet demektir.)

İkincisi Hace Bektaş Veli'den el alan otağını balkanlarda Seçek yaylasında 661 yıldır devam eden bugün adına Kırkpınar dediğimiz yağlı pehlivan güreşleri bugün hala devam ettirilen seçek yağlı pehlivan güreşleri.

Eşimi talep ettiğimde anne dedesi kayın valideme “bu iş olmaz kızım biz o delikanlının dedesi ile seçek yaylasında aynı sofraya oturduk.” dedi.

İcatların adına bulana pir deriz ekmeğin piri ilk defa buğdaydan un ekmek yapan Adem peygamber, Beytullahı inşa ederken sağlam olsun diye toprak su samana tuz katan Hazreti İbrahim.

Efendimizin amcası Hz. Hamza’nın karşısına bir gün Müslüman olmayan biri çıkar güreşse teni tenine değecek güreşmesi korktu diyecekler oda teri terine karışmasın teni tenine değmesin diye yağı icat eder.

Yağlı pehlivan güreşlerinin olmazsa olmazı pehlivan, yağ, yağcı, hakem, cazgır davul zurna bir de ağa. Ağalar varlıklı olanlardan değil ahlaklı olanlardan seçilir.

Müzik eşliğinde yapılan başka bir spor bilinmiyor davul zurna gelenleri karşılar güreş anında güreşçilerin hareketlerine göre hızlanırlar veya ağırdan eserlerini icra ederler. Cazgırlar gelenleri ve güreşçileri özlü sözlerle tanıtırlar. (char dört demektir char yüksek
ses demektir cazgır uyumlu ahenkli akıllı tanıtım yapan kişi demektir.)

Kırkpınar'da kırk pehlivan güreşmez meydan evinde ibadet eden iki pehlivan Helim ve Selim güreş tutarlar karanlık basar dede biz bunların hangisinin galip geldiğini göremeyiz güreşi bıraksınlar yarın devam ederler.

Güreş devam edecek hangisinin sırtında kum zerresi varsa o yeniktir, ertesi gün ne görsünler ikisi de vefat etmişler zamanın din aliminden olur almışlar bunlar yaşarken sırtları yere gelmedi kabirlerinde yüzükoyun yatıralım tarih boyunca Kırkpınar şehitlerinden başka bu şekilde defnedilen olmamış.

Bu yıl ilk güreşler 15 Nisan Burhaniye 23 Nisan Altınova ve Gazipaşa'da başladı son güreşlerde 29 Ekim 2023 Fethiye Kargı'da neticelendi.

Fethiye eski adı Telmessos iken Sultan Hamit kendisine bizim olan topraklara kon der İstanbul, Ankara ve Suriye orada teyyaresi düşer ve şehit olur Fethiyeliler Mustafa Kemal Atatürk gelirler biz onu yaşatmak istiyoruz nasıl olacak bundan böyle bizim ilçemizin adı Fethiye olsun derler ve işte son güreşlerde teyyareci fethinin adının yaşatıldığı yerde neticelenmiştir. Ruhları şad olsun. Kasımpaşa spor kulübü güreş dalında kurulmuş kurtuluş savaşında tophaneden mermileri Karaköy’e kadıköy’e taşırlar.

1948 Japonya olimpiyatları Kasımpaşa spor takımı güreşçileri Nasuhi AKAR, Yaşar DOĞU, Celal ATİK, Gazanfer BİLGE, Ahmet KİREÇÇİ ve Mehmet OKTAV Tokyo'da birinci olurlar ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi parası ile yaptırdığı camide şükür namazı kılarlar iyiki varsın paşam derler yattıkları yerler nur, cennet mekan olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi