İsmet İnönü'yü anarken

Birinci başbakan ikinci Cumhur Başkanımızın aramızdan ayrılışının yarım asırda anarken.
Mustafa İsmet İnönü 24 Eylül 1884 yılında İzmir ilimizde doğar babasını memuriyetinden dolayı ilk okulu Sivas’ta okur.

Askeri Rüştiyeden sonra Topçu okulunu Erkan-ı Harbiye Kurmay Yüzbaşı rütbesi ile 1906 yılında bitirerek Edirne’de bulunan II. Ordu emrine verilir.

İsmet İnönü Mevhibe İnönü ile evlenir ve İzzet Ömer İnönü, Erdal İnönü ve Özden İnönü (Toker) üç evladı olur ve bu çocukların eğitimi için Mustafa Kemal Atatürk nakdi yardımda bulunur.

İsmet Paşa 89 yıl ömür sürer ve Mustafa Kemal ile tanıştıktan sonra hep yanında yer alır. Mustafa Kemale sorarlar bu İsmetin nesini beğenirsin dediklerinde kararlı oluşunu der.

İsmet Paşa Mudanya anlaşmasında İngiliz, İtalyan ve Fransızların karşısında onların ayaklarına gitmez İşgal kuvvetlerinin komutanları İsmet Paşayı Mustafa Kemal’e bu İsmet kendini galip devlet gibi görüyor, İsmet kararlıdır gitmez ayaklarına tıpış tıpış gelirler Mudanya’ya.

Yunanlılar gitmezler İsmet Paşa ordulara emir verir bunu gören Yunanlılar tamam imzalayacağız derler ancak İsmet Paşa bana verilen süre bitti deyince Yunanlılar İstanbul Konsolosluğuna giderler ve imzayı atarlar

Mudanya Anlaşması 12 Ekim 1922 bu anlaşmada şart, Trakya’nın kasım ayı içinde temizlenmesi ve Meriç nehrinin dışında kalan Karaağaç Söğütlük harp tazminatı olarak yeni kurulacak cumhuriyete teslimi.

İsmet Paşa kurtuluş savaşı öncesi Mustafa Kemal Paşayı Şişlideki Halaskar Gazi caddesinde bulunan pembe köşkte Kazım Karabekir Paşa ile birlikte ziyaret ederler.

Kazım Karabekir Paşam bize batıda görev çıktı ben kurtuluşu doğuda görüyorum şahsınızı oraya bekliyorum, Kazım Karabekir ve İsmet Paşa o tarihte ikisi’ de İstihbarat binbaşıdırlar.

Mustafa Kemal Kazım sen gidiyorsun İsmet sen son ana kadar istihbaratın başında kalıyorsun.

İsmet Paşa İstanbul’da ortam gerilince gizlice birkaç arkadaşı ile birlikte yaya olarak 22 günde Hendek Göynük ve Kızılcahamam üzerinden ele geçmeden Ankara’ya ulaşır.

İsmet Paşa birinci ve ikinci İnönü zaferlerini kazanınca Mustafa Kemal telgrafçı Hamdiye çektirdiği tel İsmet paşanın mezar taşında yazan sen yalnız düşmanı değil Milletin makus talihini de yendiniz.
İsmet Paşa Mudanya antlaşmasını imzalayınca dış işleri bakanı olur Lozan’a gitmeyi iyi derece Fransızca okuyup yazdığı için çok istemesine rağmen Hüseyin Rauf Orbay gönderilmez gurup başı Trabzon vekili Hasan Saka ve Sinop Vekili Dr. Rıza Nur temsil ederler.

İsmet paşa heyetlerinin trende karşılanmasını ister, kabul görmez otellerine yerleşsinler karşılarız denince İsmet Paşa siz bilirsiniz durduruyorum treni deyince kendilerini ve heyetlerini karşılarlar.

Toplantı yerine gittiklerinde ne görsünler bizim heyetin oturacakları yerler diğerlerinden alçak ben biz bunlara oturmayız aynını isterim deyince istek yerine gelir.

9 EYLÜL 1922 İzmir’de düşman denize dökülünce işgal kuvvetleri Lozan’a davet ederler şair şöyle der İzmir’de kılıçlar girdi kına kalemler çıktı kından yeni yöney Lozan’dı Ankara’nın gür sesi ta oraya uzandı.

İsmet Paşanın önüne bir gün hariciye sınav sonuçları gelir birincinin üstü çizili neden çizdiniz diye sorar Paşam bu İngiliz Kemal’in oğlu Zeki Rıza KONURALP İsmet Paşa baba başka oğul başka ben Mustafa Kemal Atatürk’te öğrendim devletler kin ve nefretle büyütülemez. Çizer üzerini uygundur der.

İsmet Paşanın kanun gereği paranın üzerinde resminin olması çokça bazıları tarafından eleştiri meselesi olmaktadır, İsmet Paşa 1950 de seçimi kaybettiğinde işte kazandığım gün dediğinde ben yazmıyorum lütfen merak edenler girerler internete öğrenirler doların o günkü kurunu.

İsmet Paşanın bende resminin olduğu 100 lira var ben o yüz lirayı eski para alıp satanlardan 1984 yılında bir maaşımı vererek aldım uzaktan bakarsanız dolar zannedersiniz o paranın yani yüz liranın bugünkü değeri bin dolar ederinde merak edenler bilgi ellerinin altında.

İsmet Paşa Şeker fabrikası yapmaya karar verir, Amerikalılar kaça mal edeceksin 35 kuruşa gel biz sana 15 kuruşa verelim deyince Paşa siz sonra onun fiyatını artırırsınız köylüm pancarı ekecek kazacak sökecek fabrikaya taşıyacak şeker üretilecek fabrikada işçi çalışacak sonra ürün toptancıya oradan’ da bakkala istihdam yaratacağız.

İsmet Paşa ikinci dünya savaşına İngilizler Fransızlar Amerikalılar İsmet Paşanın harbe girmesini isterler İsmet Paşa sizinle olurum ancak biz daha yeni savaştan çıktık bizim savaşa girmemiz için postal, silah, tank, top, elbise bu istekler kabul edilir İsmet Paşa ancak 15 bin sömürge askeri istemem gerçek İngiliz askeri isterim deyince İngilizler vazgeçerler.

Savaş biter Churchill, Mussolini,ve Roosevelt Adanaya gelirler Churchill savaşa girmediniz bizi yalnız bıraktınız , İsmet Paşa biz savaşa girmeyerek Edirne’de kale oluşturduk deyince Roosevelt ,İsmet doğru ifade ediyor der.

İsmet Paşanın adı Milli ŞEF olarak anılır nedeni Osmanlının yer altı ve yer üstü madenleri yabancılar tarafından işletilmekte İsmet Paşa bunların tamamını millileştirir.

İsmet Paşa’nın kardeşi Rıza Temelli Zonguldak’ta maden kömürü işletmektedir, İsmet Paşa hayır ayırım yok der ve kardeşinin işletmesini’ de millileştirir İsmet Paşa torpil olmasın diye kardeşi ile ayni soy adını almaz.

İsmet Paşa bir ülkede namuslularda en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi