Oğuz Karamanlı

Oğuz Karamanlı

Biri 200 bin lira diğeri 13 milyon

Bu hafta size başka bir ihale kaleminde yaşananları anlatacağım… Belediyelerimiz ihalelerinde yaşanan çarpıklıkları sunmaya devam yani. Bu haftaki konumuz Belediye Temizlik İhaleleri…Belediyecilikle özdeşleşmiş bu ihale konusu tartışmalı olduğu kadar insani boyutlara sahip…Düne kadar belediyelerin kadrolu elemanlarınca yürütülen temizlik, yani çöp toplama hizmeti nasıl ve neden olduysa birçok belediyece özelleştirildi. Çok sayıda emekçi kapitalizmin insafsızlığına terk edildi. Ne böyle oldu? Nedenini sizler de biliyorsunuz o mevzuya girmeyeyim. Haberi okuduğunuzda neden özelleştirildiğini anlayacaksınız…

Bu arada akaryakıt ihalesine ismi geçen ve bize kırılan Silivri Belediye Başkanı Sayın Volkan Yılmaz’a buradan minnettarlığımı sunuyorum. Sayın Yılmaz’ın bize cevabında kullandığı “Akaryakıt rakamımızdaki artışın nedeni çöp ihalesini kaldırmamızdır” ifadesi bu haftaki iddialarımızın dayanak noktası olacak. Yazımın sonunda, yani kanaatımızı oluşturmamızda Sayın Volkan Yılmaz’ın verdiği çok önemli bilgilere başvuracağız.

Hiçbir partiyle belediye başkanıyla problemimizin olmadığını bilmenizi istiyorum. Çünkü belediyelerde partiler yok, insanlar var. Hülasa hiçbirinin diğerinden ahlaken eksikliği veya fazlalığının olmadığı kanaatindeyiz. Biliyorsunuz ki insanın olduğu her yerde her şey mümkündür. Hele hele kontrolsüzseniz karşınızda hiçbir güç duramaz. Az sonra anlatacağım ihaleleri okuduğunuzda bu fakir muhabire hak vereceğinize eminim.


Lafı uzatmadan konuya girelim

İlçelerde gerçekleşen temizlik ihalelerinin çoğu araç kiralama ihalesi olarak düzenleniyor. Bundaki neden ise temizlik ihalesi dediğiniz taktirde iş kalemine uygun alımlar yapmanız gerekiyor. Yani bu kalemde bir biçerdöver olamaz. Ya da bir beton mikseri ihale kalemine eklenemez. Ama, ilana araç kiralama olarak çıkarsanız her türlü aracı şartnamenize eklersiniz. Örneğin Ümraniye Belediyesi çöp toplama araçlarını bu ihale kaleminde yapmış. Yani kaç araçla bu işi gerçekleştirdiğini anlayamadık.

Aşağıda yer vereceğim belediyeler çoğunlukla araç ihalesi olarak EKAP bildiriminde bulunmuş belediyeler. Ancak, alt başlıkta evsel atıkların toplanması ibaresi bulunmakta. Temizlik ihaleleri bazen 21B maddesi üzerinden kısa dönemli olarak gerçekleştiği için ihalenin rakamını vereceğim ve bunu aylara böleceğim.


 

Yıldızımız AK Partili Başakşehir

Geçtiğimiz hafta konuk ettiğim Başakşehir Belediyesinin araç kirala ihalelerini 1 milyar TL’yi geçtiğini size ekap verileriyle sunmuştum. Bu miktarın içinde temizlik ihalesi de yer almaktaydı. Başakşehir Belediyesi 2022-2024 tarihli 24 aylık Çöp Toplama ihalesi Akmercan Turizm Seyahat Anonim Şirketi üstlenir. İhaleyi 323 milyon 976 bin TL teklifiyle kazanır. Bunu aylara böldüğümüzde belediyemiz ayda çöp toplama hizmetini 13 milyon 499 bin TL ile gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu rakamı not edin, burası çok önemli. Yazı ilerledikçe şaşkınlığınız artacak, sabredin AKP’li Başakşehir’in ardından bir CHP’li gelmezse olmazdı.


CHP’li yıldızımız Küçükçekmece

Küçükçekmece Belediyesi CHP’li belediyelerimizin içinde ay gibi parlamış. Gözde belediyelerim bildiğiniz gibi Maltepe Belediyesi ile Ataşehir Belediyesi’dir. Ama, Küçükçekmece iki belediyemizin önüne geçmiş araç kiralama ihalelerinde. Bu belediyemizin AKP ve CHP dönemini etraflıca incelediğimde, “Durun! Siz Kardeşsiniz!” çığlığı attım. İlerleyen günlerde Küçükçekmece krallığına ayrıntılı bir giriş yapacağım. Neyse, konumuza dönelim. Küçükçekmece Belediyesi 36 aylık ihale sonuçlandırmış. İhaleyi tanıdık bir firma Akmercan Turizm Seyahat Anonim Şirketi kazanmamış mı! (Eyy CHP, ey Sözcü Gazetesi eyy! Hani Akmercan AKP’nin yandaş firmasıydı?) Tutar: 233 milyon 594 bin TL. Bu tutar da bize belediyenin aylık çöp toplama hizmetinin 6 milyon 488 bin TL olduğunu gösteriyor. Başakşehir Belediyesi bu hizmeti aylık olarak 13 milyon 499 bin liraya yapıyordu değil mi? Bu ihalede bildik bir film çevrilmiş. İhaleye 6 firma teklif vermiş. Küçükçekmece Belediyesine en düşük teklifi belgede ismi açıklanmayan X firması vermiş (İhalenin tüm katılımcıları neden yayımlanmaz gel de anla) 139 milyonla işe talip olmuş. Görüldüğü gibi bu firmaya ihale verilmemiş ve 233 milyonluk teklif daha uygun bulunmuş!

Şaşırdım mı? Asla!

Bu soruyu ilgili belediyelere soracak sizlersiniz artık.

Bu çelişkili rakamlar bir şey değil. Yazının ilerleyen bölümlerinde “yok artık” diyeceksiniz. Evet! Yok Artık!


 

Maltepe’siz olmazdı

Son araç ihalelerindeki uçuk rakamlarıyla dikkatimizden kaçmayan Maltepe Belediyesi 24 aylık temizlik ihalesine çıkmış. Tabii o da araç kiralama başlığıyla gerçekleştiriyor bu ihalesini. Maltepe Belediyesi 2022-2024 temizlik ihalesini 204 milyon 898 bin TL ile sonuçlandırmış. Aylık 8 milyon 537 bin Tl karşılığında bu hizmeti yerine getirmiş. Bakırköy Belediyesi ihale rakamları da dikkat çekici. Belediye 24 aylık ihale gerçekleştirmiş. İhale tutarı 122 milyon 159 ben TL ile sonuçlanmış. Bakırköy Belediyesi’nin aylık çöp gideri 5 milyon 89 bin lira olduğu görülmekte.

Neden bu ihale kalemlerini tek tek verdiğimi haberin ilerleyen bölümlerinde okuduklarınız karşısında irkilmenizi istememden kaynaklı. Çünkü, belediye belediye ilahe miktarlarını veriyorum ki bunların ne kadar uçuk olduğunu görmenizi istiyorum. Parti vs. ayrımı yapmadığımı sizler de göreceksiniz. Tekrar belirtiyorum: Belediyelerde parti-marti yoktur.


 

Devam edelim…

CHP’li Sarıyer Belediyesi 29 aylık ihale düzenlemiş. Çöp ihalesi 128 milyon 619 bin TL ile sonuçlanıyor. Aylık çöp toplama için belediyenin kasasından 4 milyon 435 lira çıkıyor. Üsküdar Belediyesi de 33 aylık ihale düzenliyor… İhale, 125 milyon 941 bin TL ile sonuçlanıyor. Aylık tutar 3 milyon 816 bin TL. Kartal Belediyesi ise 39 aylık bir ihale düzenliyor ve 105 milyon 129 bin lira ile sonuçlandırıyor ihalesini. Aylık 2 milyon 692 bin lira harcama yapıyor. Kadıköy Belediyesi de 36 aylık ihale düzenleyen belediyeler arasında. İhale tutarı 75 milyon 839 bin lira. Aylık 2 milyon 106 bin lira ile aylık çöp toplama harcaması yapmış.

Rakamlar 2 milyon ile 13 milyon lira arasında gidip geliyor değil mi?

2 milyon lira da sizlere uçuk gelecek, sabredin!



SİLİVRİ VE ŞİLE’YE ALKIŞ

Evet… Evet finale geldik. Sıkı tutunun! İhale rakamları vereceğim iki belediye her şeyi gözler önüne serecek.

Şile Belediyesi 2019-2022 temizlik işleri için araç kiralama ihalesi düzenliyor. Yaz nüfusu üç kat artan, hafta sonu yüzbinlerce İstanbullunun akınına uğrayan Şile’nin kiraladığı araç sayısı kaç? Hadi tahmin edin!

Hadi!

Bilemediniz! Şile Belediyesi çöp toplamak için sadece ve sadece 18 araç kiralamış. Yanlış okumadınız yazıyla on sekiz!

Ve belediyemiz 36 aylık temizlik işini sadece ve sadece 9 milyon 360 bin TL ile sonlandırmış. Parti marti yok dedik ama, Şile AKP’li belediye. Atalarımızın izinden gidelim ve yiğidi öldür, hakkını yeme öğüdüne uyalım! Yani, bizim Şile Belediyesi, diğer belediyelerde milyonlar havada uçuşurken sadece ve sadece ayda 260 bin lira harcayarak bu hizmeti yerine getirmiş.

Diğer kahramanımız ise Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz.

Koltuğu CHP’den devir alan MHP’li Volkan Yılmaz ilk işlerinden biri çöp ihalesini sonlandırıp belediye uhdesine almak olmuştu. Önceki yönetimde çöp ihalesinin üç yıl öncesinde 18 milyon lira gibi bir ihale ile sonuçlandırıldığını kaydeden Yılmaz, paramızın aşırı değer kaybetmesine rağmen yıllık temizlik giderini 4 milyon 940 bin TL düzeyinde tamamlar olmuş.

Soruyu ortaya soralım o zaman. Silivri Belediyesi ayda 400 bin lira harcayarak yaparken aynı hizmet Başakşehir Belediyesi’nde neden 13 milyon 499 bin TL?

Muhalif meclis üyeleri bu sorunun yanıtını almanızı diliyorum.

Şile Belediyesi’nin temizlik gideri ayda nasıl oluyorsa 260 bin liraya gerçekleşebiliyorken Maltepe Belediyesi’nde neden 8 milyon 537 bin lira harcanıyor? Size demiştim değil mi, şok olacaksınız!



HANDAN TOPRAK VE İDDİANAMESİ

Avcılar Belediye Eski Başkanı Handan Toprak ve mesai arkadaşlardı bildiğiniz gibi tutuklu. Öğrendiğime göre Savcılık İddianamesi mahkemece kabul edilmeyip iade edilmiş. Bir şekilde mahkemece savcılığa iade edilen iddianameye ulaştım.

İç İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturanın konusu bildiğiniz gibi ihaleye fesat karıştırma. İddianamede yer alan ve haklarında soruşturma yürütülen iddianamede yer alan tüm şirketleri EKAP üzerinden tek tek sorguladım. Mülkiye Müfettişleri hangi firmaları takibe almış, bu firmalar hangi ihaleyi almışlar, tutarları nedir inceledim. Mahkemenin iddianameyi geri çevirmesinin haklılığına inandım. Tüm şirketler küçük küçük ihaleler almış. Bazıları Avcılar Belediyesi’nden tek bir ihale dahi almamış. Evet almamış! Oysa Handan Hanım dönemini incelemeye başladığımda gözlerime inanamadığım ihale sonuçlarıyla karşılaşmıştım. Hem de yüksek tutarlı ihaleler bunlar. Yani, şüpheli ihalelerden söz ediyorum!

Heyhat!

Bu firmalar iddianamede yok!

Evet, yok!

Nasıl olur? Benim bildiğim devlet öküzün büyüğünü ahırda unutmaz, unutmaz beyler çok şahitliğim var! FETÖ borsasından sıkça söz ediliyor ya, bir de delil karartma borsasıyla karşılaşırsak şaşırır mıyız? Tüm kutsallarım üzerine yemin ederim, ciddi şüphelerim var.

Takipteyim!

Son iddianameyi merakla bekliyorum…


BATTAL BEY ÇOK KIZMIŞ!

Ataşehir Belediyesi geçtiğimiz haftaki manşet haberimize çok öfkelenmiş. Yalan bunlar, yanlış bunlar. Mahkemede hesaplaşacağız serzenişinde bulunmuş. Hem ihaleye çık hem inkâr et! Akıl alır gibi değil! Sürekli beyan ettiğimiz gibi ne “Damga Gazetesi ne de Oğuz Karamanlı bir haberi manşete taşıdıysa asla ve asla iddialarda bulunmaz, belgesiz hiçbir haberi yayımlamaz” demiştik. Okurlarımızda da kafası karışan, “yok artık böyle ihale olmaz diyenler, 500 bin damacana su ihalesi mi olur” diye düşünenler olmuştur.

İkna etmek yine bize düşer.

Aşağıdaki yer alan belgeler sonrasında Ataşehir Belediyesi’nden açıklama bekliyoruz.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuz Karamanlı Arşivi