Oğuz Karamanlı

Oğuz Karamanlı

Bu ihaleler iddianamede yok!

Haber araştırma dosyama başlamadan önce mutlaka bilmeniz gereken bir anıyla giriş yapmak istiyorum. Haberi ve meydana gelen olayı daha iyi anlamanıza katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Fi tarihinde bir belediyemizde Organize Suçlar Müdürlüğü büyük operasyonlar yapıp sayısız firmayı ve bürokratı gözaltına almıştı. Arada gazetecilere bilgiler sızdırılıyor olayın büyüklüğü ve vahameti gözler önüne saçılıyordu. Bu tür haberleri polis ve adliye muhabirlerimiz takip ediyordu. Biz de arada kırıntıları topluyorduk. Gel zaman git zaman savcılık iddianamesi kabul edildi ve yargılama başladı.

Sonuç?

Ortada ne suç ne de suçlu kalmış, herkes beraat etmişti.

Yıllar sonra bu soruşturmayı yöneten emekli olmuş üst düzey emniyet müdürlerinden olan kişiyle bir haber nedeniyle karşılaşmıştım. “Müdürüm onca tutuklama, sorgulama, gözaltına rağmen bu davadan nasıl herkes temize çıktı?”

Cevabı aynen şöyle olmuştu, “Bak gazeteci arkadaşım; biz her türlü bilgi ve belgeye ulaştık. Hatta çalınan paraların hangi banka şubesinden Kıbrıs Offshore bankalarına gönderildiğini dahi belgeledik. Ancak iş bizimle bitmedi… Bu raporlar İçişleri Bakanlığı ilgili daireye gönderildi. Ama o tespitler, itiraflar ve belgeler savcılık iddianamesinde yer almadı.” Lafın tamamı salağa söylenirdi ve susmakla yetinmiştim. Yani, adaletli bir yargılama için savcılık ve mahkemeye somut delil ve belgelerin gönderilmesi gerekmekteydi.

Gelelim günümüze...

Geçen hafta yayımlanan köşemde Avcılar Belediyesi eski Başkanı Sayın Handan Toprak tutuklanmasına neden olan iddianameden söz etmiştim. Bu iddianamenin ilgili mahkemece savcılığa iade edildiğini de belirtmiştim. Handan hanımla birlikte dönemin Beledidye Başzkan Yardımcısı Burçin Baykal'ın da tutuklandığını hatırlatalım.

Mahkemenin bu kararına ben de katılıyorum.

Neden mi?

Anlatmaya başlıyorum.

Handan hanım döneminde belediyede gerçekleştirilen ihalelere belli firmaların söz konusu iddianamede tekinin dahi yer almadığını gördüm. Evet, bu firmalar sadece ve sadece Avcılar Belediyesi’nden ihale alarak ticari faaliyetlerini sürdürmüş. Birisi de olsa dikkatinizi çekmedi mi sayın mülkiye müfettişleri?

Düşünün ki bir firma kuruluyor ve 10 gün sonra Avcılar Belediyesi’nde ihaleye giriyor ve kazanıyor. Ardından 7 ihale üstleniyor. Üstelik bu kişi partiden bir kişi. Bu da mı sizi şüpheye sevk etmedi? Hadi yerel basını geçtik, görmediniz… İyi ama bunların bazıları ulusal basında da konu olmuştu! Derin araştırmayı geçtim gitti. Yahu Google efendiye dahi sormadınız mı?

Neyse; muz cumhuriyetinde bunlar olağan durumlar diyelim ve işimize bakalım.

Bu firmalar şüpheli değil mi?

Mesela Ork Medya Organizasyon Reklam Yayıncılık…

Bu firma Handan Toprak yönetiminden tamı tamına 11 ihale almış. Evet 11 ihale kazanmış. Peki bu firma başka bir belediye veya kamu kurumundan ihale almış mı? Hayır! Tüm ihaleleri Avcılar Belediyesi’nden almış… Handan Hanım seçimi kaybetmesinden sonra ne yapmış firma? Hiç! Ticari hayatları ihale anlamında bitmiş. Kısacası, “Handan Hanım yoksa biz de yokuz” denilmiş!

Milenyum Hizmet Müteahhitlik Gıda Lojistik...

Bu firmada Avcılar Belediyesi ihale müdavimlerinden. Firma Avcılar Belediyesi’nden tam tamına 16 ihale almış. Portföyünde başka bir kurum vs. yok. Handan Hanım saltanatının sonlanmasıyla ihale orucuna başlamış firma. Bu firmanın ortaklık geçmişinde tanıdık bir isim karşımıza çıkıyor: Merve Yeliz Aksoy. Bu isme daha sonra geri döneceğiz…

Gözdeniz Yapı Endüstrisi ve Temizlik Hiz.

Bu firmamız özel mi özel. 2015 tarihinde kurulan bu aile şirketi siyasi kimliği ile öne çıkıyor. Evet, CHP Kurultay İstanbul Delegesi Hurşit Şahin’den söz ediyoruz. Oğlu Deniz ile birlikte kurdukları şirketimiz Avcılar Belediyesi’nin gözde şirketlerinden. Neden mi? Çünkü İTO sicil işlemleri tamamladıktan sadece 18 gün sonra Avcılar Belediyesi’nden ihale almasıyla dikkat çekiyor. Şirket, 2015-2021 tarihleri arasında 7 ihale almış. Toplam ihale tutarı 28 milyon 901 bin TL. Asrın lideri paramızı pula çevirdiği için ihalenin sonuçlandığı tarihteki döviz kurları üzerinden yürüyeceğiz.

CHP Kurultay Delegesi Hurşit Şahin’in ilk ihalesi Yol Bakım İhalesi… Bu ihale o tarihte 3 milyon 321 bin 591 TL ile sonuçlanmış. O tarihte dolar 2,90 TL… Yani güncel tutarla l milyon 145 bin dolar. Güncel TL karşılığı 21 milyon 303 bin TL.

Nasıl? İyi iş değil mi?

Gözdeniz Yapı’nın Avcılar Belediyesi’nden aldığı ihaleleri dolar kuru üzerinde veriyorum. TL-Dolar çevirisi ile biraz da siz meşgul olun.

Şirketimizin ikinci ihalesi 3 Ocak 2017 tarihli. 6 milyon 561 bin TL. Dolar karşılığı: 1 milyon 838 bin dolar.

Gözdeniz Yapı’nın 3. ihalesi Araç Kiralama. İhale bedeli 1 milyon 838.868. Dolar karşılığı 465 bin dolar. Aman dikkat! Bir önceki ihalenin dolar tutarı dikkatinizi çekti mi? Neydi tutar: 1 milyon 838 bin dolar. Bir sonraki ihalenin Türk lirası ile bire bir aynı olması, ilginç değil mi?

Şirketimizin 4. İhalesi Araç ve İş Makinesi Kiralama. İhale tutarı 7 milyon 200 bin Tl. Dolar karşılığı 1 milyon 592 bin dolar.

Şirketimizin 5. ihalesi Araç Kiralama İhalesi. Bu ihalemiz de 3 milyon 805 bin TL. 656 bin dolar.

Kahramanımızın 6. ihalesi Yol Bakım ve Onarımı başlıklı. Küçük bir iş almış Gözdeniz firması. 550 bin Tl. Dolar tutarı 74 bin dolar.

Son ihalemiz, yani 7. ihalemiz yine yüksek tutarlı olmuş Kurultay Delegemiz Şahin beyimizin Gökdeniz Yapı firması… İhalenin konusu yine Araç Kiralama. Tutarı 5 milyon 622 bin TL. Dolar olarak 652 bin dolar.

Şimdi bu rakamları güncellemeli.

İlk İhale : 1,145,000$

2. İhale: 1,838,000$

3. İhale: 465.000$

4. İhale: 1,592,000$

5. İhale: 656,000$

6. İhale: 74,000$

7. İhale: 652,000$

Toplam Dolar karşılığı: 6 milyon 492 bin dolar.

Güncel TL karşılığı: 119 milyon 449 bin 200 TL.

Unutmadan söylemem gerekir ki Sayın delegemizin ihalelerin tamamına yakını ya pazarlık usulü ya da 21B maddesi üzerinden gerçekleşmiş.

Sahi ya, bu 21B maddesini diline en çok dolayan parti hangisiydi?

Ayrıca Hurşit Şahin beyimiz öyle uzak diyarlara gitmemiş. İhalelerin tamamı Avcılar ile sınırlı kalmış.

Geldik akıl almaz ihalelere

Birazdan vereceğim ihale bilgileri ruh sağlığınızı bozabilir. Tavsiyem +40 yaş gurubu okusun. Beni kimyam bozuldu!

Birazdan okuyacağınız gerçekleşen ihale ve kalemleri karşısında soracağınız soru şu olacak: Bu firma neden savcılık iddianamesinde yok?

Best Travel Turizm Taşımacılık...

Bu firmamız ticari hayatına Kardeşler İnşaat Danışmanlık Şti. olarak başlamış. Handan Toprak döneminde sıklıkla ihaleler alan Milenyum Şirketi’den söz etmiştik. Evet, Best Travel Merve Yeliz Aksoy’un ortaklığı ile birlikte adını Best Travel’e çevirmiş. İşte ne olduysa bu ortaklık ve isim değişiminden sonra olmuş. Şirketimiz ağırlıklı olarak gezi ihaleleri kazanmış. Bu gezi ihaleleri öyle yenilir yutulmaz kalemden oluşuyor ki kemerlerinizi bağlayın, sakinleştiricinizi hazır edin.

Başlıyoruz.

Şirketimiz ticari hayatına Kardeşler İnşaat Turizm ve Danışmanlık olarak 2007 yılında atılıyor. Şirket, Can ve Atakan Malkoç kardeşlerce kuruluyor. Kardeşler CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci döneminde belediyeden 4 ihale alıyor. Bugünkü değeri ile 2 buçuk milyon dolarlık 4 ihale sonuçlandırıyor. Değirmenci’nin koltuğu Handan Toprak’a devredilmesiyle birlikte şirket ortaklıklarında hareketlenme başlıyor. Garip ortaklık devirleri isminden yukarıda bahsettiğimiz Merve Yeliz Aksoy’un sahneye çıkmasıyla başlıyor. Şirket ortaklıklarına sonradan dahil olan Önder Karadaş 13 Kasım 2014’te hisselerini Merve Yeliz Aksoy’a devrediyor. Şirketin büyük hisseli ortakları arasına katılan Merve Yeliz Aksoy 7 ay sonra elindeki hisseleri 22 Haziran 2015 tarihinde Erdem Şenel’e devrediyor… Bu değişimler yaşanırken esas oğlan sahneye çıkıyor. Şenel, büyük hissedarlar arasına katılmasının hemen sonrasında yani 2 ay sonra yani 27 Ağustos 2015 günü tüm hisselerini Fahri Aksoy’a devrederek ortaklığını noktalıyor. “Araya Erdem Şenel’i neden soktunuz?” diye sorası geliyor insanın… Merve Yeliz Aksoy ile Fahri Aksoy Sarıyer’de aynı adreste ikamet etmekte olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yani, kardeşi mi, eşler mi bilemiyoruz.

Ne olduysa Fahri Aksoy’un şirketin ortakları arasına katılmasıyla olmaya başlamış. Best Travel öyle güzel ihaleler almış ki ihale kalemlerini anlatmaya başladığımda küçük dilinizi yutacaksınız.

 

Bu geziler gerçek olamaz!

Evet, ufak ufak hepinizi şaşkına çevirecek ihalelere hızla giriş yapabiliriz. İddialı konuşmuş, “şok olacaksınız” demiştik…

Hazırsanız başlıyoruz.

Şirketimiz ilk yüklü ihalesini gezi ihalesi alarak başlamış. 14 Ağustos 2015 tarihli bu taşıt kiralama ihalesinin kalemleri “pazarlık usulü” yapıldığı için açıklanmamış. Alt başlıklarda yurt içi ve yurt dışı geziler olduğu belirtilmiş. Miktarı: 6 milyon 868 bin 741 TL.

Şirketimiz öyle okunmuş üflenmiş ki 30 Aralık 2015 tarihinde araç kiralama ihalesi kazanmış. Bu ihaleye tek katılımcı olarak Best Travel olmuş. İhale tutarı 10 milyon 685 bin 174 TL. İşte burada elinize kâğıt kalem alın ve vereceğim gezi bilgilerini lütfen not edin. Bir önceki taşıt kiralama iken bu sefer araç kiralama başlığı ile ihaleye çıkıldığını fark etmişsinizdir.

Neyse konuyu dağıtmayalım. İhalenin süresi bir yıl. 52 araç kiralamayı kapsayan ihalenin alt başlığında yine yurt içi ve yurt dışı seyahat olduğu belirtilmiş. Bu 52 araçtan 23’ü otobüs.

Peki bu otobüslerle kaç km yol yapılması düşünülmüş. Sıkı durun! Tam tamına 2,748,000 km. Okumayı kolaylaştıralım: 2 milyon 748 bin km. Pardon! Dünyanın çapı ne kadardı sayın Avcılar Belediyesi? Söyleyeyim: 40 bin km. Yani pek kıymetli Avcılar sakinleri 68 dünya turu yaptı, öyle mi?

Durmak yok devam

Best Travel üçüncü araç kiralama ihalesini 26 Aralık 2016 tarihinde kazanmış. Şans işte ihaleyi yine tek katılımcı olarak kazanmış. Bu ihalede aynı gerekçe ile yapılmış. Yani, Avcılar halkı gezdirilecek. Peki bu ihalede otobüslerimiz kaç km yol yapması düşünülmüş. Tam tamına 3 milyon 600 bin km. Şirket ihaleyi 14 milyon 911 bin 542 TL teklif ile üstlenmiş. Ne güzel ihaleler değil mi?

İhale canavarı kesilen Best Travel durmak bilmemiş. Avcılar Belediyesi de vermiş de vermiş mübarek! Şirketimizin 4. ihalesi 15 Ağustos 2018 tarihli. Tesadüf işte yine tek katılımcı ile kazanmış bu ihalemizi firmamız. Nedense mesafeden tasarrufa gitmiş. Belediyemizin bu seferki menzili 1 milyon 510 bin km ile sınırlı tutulmuş. Bu ihale için firmamıza 5 milyon 742 bin 490 TL ödenmiş.

Şirketimizin son araç kiralama ihalesi böyle. Toplam kilometre ise akıllara zarar! Avcılar Belediyesi ihalelerine göre gezi ihalelerinde tamı tamına 7 milyon 858 bin km yolculuk yapılmış.

Bu rakamlara aşağıda bilgileri verilen Akdenizli Otomotiv’in rakamlarını eklediğimizde ortaya çıkan rakam inanılmaz düzeyde olduğunu göreceğiz.

Best Travel:7 milyon 858 bin km.

Akdenizli Otomotiv: 5 milyon 496 bin km.

Toplam: 13 milyon 354 bin km.

Bölü 40 bin km: 333 dünya turu!

İnandınız mı?

Mümkün mü?

Kanıt var mı bu gezilere dair?

Yok!

Yani bu ihaleler şaibeli…

Türkçesi, burnumuza hayali ihale kokuları geliyor.

Durun bitmedi

Avcılar Belediyemizin gezi ihaleleri Best Travel ile sınırlı kalmamış. Belediyemizin gezi hasleti bu ihalelerle sınırlı değilmiş.

CHP’li, sonradan DSP'li Handan Toprak başkanımızın gezelim görelim etkinliklerinde bir de eski bir ihale ile karşılaştık. Handan Hanımın yönettiği ekibi 7 Ocak 2015 tarihinde de bir gezi ihalesi düzenlemiş. Bu ihale rakamlar çarpıcı. Akdenizli Otomotiv Kuyumculuk şirketinin kazandığı bu ihalenin gezi kalemleri adeta ufukları açıyor. 5 milyon 496 bin km. Yanlış okumadınız. Aynen böyle. İhale tutarı ise uçuk mu uçuk. Tamı tamına: 23 milyon 503 bin 523 TL. Yani doların 2,30 civarında seyrettiği o tarihte 10 milyon dolar tutarında bir ihaleden söz ediyoruz.

Bu ihalelerin bir de kardeşleri var. Yani Best Travel yalnız gezi ihalesi almamış. Otel konaklama ihalesi de yapmış. İhale kalemine göre Organizasyon Hizmeti İhalesi de ilginç mi ilginç. 26 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleşen ihalede Avcılar Belediyesi 3 bin kişiye 3 günlük bir Akçay tatil organizasyonu yapıyor. Evet, tatil. 9 bin günlük konaklama kalemi dikkat çekici. İlginçlik bununla sınırlı değil. Tatilcilere 3 bin plaj havlusu, 3 bin t-short, 3 bin şapka ile 3 bin de fotoğraf albümü temin edilmesi de unutulmamış.

Nasıl ihaleler ama?

Evet! Best Travel firması ihalelerinin güncel dolar kuru üzerinden sıraladığımda İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerinin bu sonuçları tespit edememesine siz de şaşıracaksınız. 14 Ağustos 2015 ile 20 Nisan 2018 tarihleri arasında Best Travel ihalelerinin tamamı şöyle:

Best Travel Avcılar Belediye İhaleleri:

Taşıt Kiralama İhalesi: 14 Ağustos 2015/ 6 Milyon 868 bin TL/ 2 milyon 368 bin Dolar

Taşıt Kiralama İhalesi: 30 Aralık 2015/10 milyon 685 bin TL/ 3 milyon 684 bin Dolar

Yemek Hizmeti İhalesi: 14 Ocak 2016/4 milyon 806 bin TL/ 1 milyon 657 bin Dolar

Organizasyon İhalesi: 26 Ağustos 2015/1 milyon 473 bin TL/ 507 bin Dolar

Taşıt Kiralama İhalesi: 14 Ekim 2016/3 milyon 693 bin TL/ 1 milyon 199 bin Dolar

Taşıt Kiralama İhalesi: 26 Aralık 2016 / 14 milyon 911 bin TL/ 4 milyon 260 bin Dolar

18 Mart Çanakkale Gezisi: 17 Mart 2016 / 142 bin TL/ 50 bin Dolar

Araç Kiralama İhalesi: 19 Temmuz 2017 / 1 milyon 498 bin TL / 513 bin Dolar

Taşıt Kiralama İhalesi: 20 Nisan 320178 / 6 milyon 432 bin TL / 1 milyon 576 bin Dolar

Organizasyon İhalesi: 2 Haziran 2017 / 1 milyon 781 bin TL/ 505 bin Dolar

Araç Kiralama İhalesi: 2 Temmuz 2018 / 4 milyon 860 bin TL / 1 milyon 68 bin Dolar

Taşıt Kiralama İhalesi: 15 Ağustos 2018 / 5 milyon 742 bin TL / 911 bin Dolar

Toplam Türk Lirası: 61 milyon 85 bin TL Dolar Karşılığı: 18 Milyon 298 bin$

18 Milyon 298 bin$ günümüz TL karşılığı: 340 milyon 342 bin 800 TL.

Oğuz Karamanlı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuz Karamanlı Arşivi