Bu ahvalimize ne diyorsun Ali dayı!

Ali dayı, sen ki Anadolu’nun, “Çarıklı erkâni harp” denilen bireylerinden birisin. Sen Kurtuluş Savaşı sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında ve ön saflar da yer almış birisin. Ülkeyi kurtarıp Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da, savaş sonrası yokluğu, yoksulluğu bilen biri olarak bunları dert etmeden çalışıp çabalayıp yeni kurulmuş ülkeyi canlandırmak, yükseltmek için büyük fedakârlıklarda bulunup, gece gündüz çalışanlardan birisin.

Bu şartlarda üretip sattıklarımız ile geçiminizi sağladığınız gibi kurduğunuz ülkeyi demir ağlarla vergi karşılığı imece usulü ile ördünüz.

Bölgenin ürettiği ürüne göre ve ülkenin ihtiyacına uygun fabrikalar yaptınız. Kimseye boyun eğmeden kısa sürede dünyada sayılıp sevilmeye ve itibar görmeye başladınız.

Günümüzde tüm bunları bilenler çoğunlukta olmasına karşın, bazıları yaptığınız bu fedakârlıkları ve yoktan var edip bize bıraktığınız ve şimdilerde dostça kardeşçe yaşadığımız ülkemizi kıymetini sanki bilmiyorlar gibi.

Ali dayı, bunlara üzüldüğünü biliyor ve gözlemliyorum ama çokta üzülme. Onlar kendini bilmez bir kaç kişiden ibaret. Biz onların cahilliğine sayıyoruz.

Onlar Allah’ın ilk ayetinin “Oku” olduğunu, Peygamberimiz, “İlim Çin'de de olsa gidin” dediğini, Hz. Ali’nin, “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” dediğini ve Atatürk'ümüzün, “En önemli tarikat ilim ve bilimdir” dediğini bilmiyorlar. Duymuş olsalar da anlamamış ve önemsemiyor olabilirler. Onun için sen bu gibilere aldırma ve üzülme. Geleceği emanet edeceğimiz gençliğimiz ayakta ve gelişmelerin bilincindedir.

Gelelim günümüze

Ali dayı geçmişten günümüze baktığımızda neler düşünüyorsun bunları bilmek istiyorum.

Demokrasi ile yönetilen ülkemizde TBMM’yi oluşturan vekillerimizi demokratik değerlerle bizler değil partilerin başkanları seçiyor ve bizlere de onların seçtiği kişilere oy vermek düşüyor. BU durumda onlar gerçekten halkın vekil sayılır mı Ali Dayı?

Bir de işin garip tarafı milletin vekilliği bilindiği gibi bir meslek değil, hizmet makamıdır. Zaten seçilenler bağıra bağıra, “Biz milletin hamalıyız, hizmetçisiyiz” diyorlar da gerçekte halkı tanımıyor onlara seçimler yaklaşınca gidiyorlar.

Ali dayı, işin en garip taraflarından biri de, vekillik meslek olmayıp hizmet makamı olmadığına göre;

Onlara verilen emeklilik hakkı neyin nesi anlamıyorum. Bu haksız bir durum değil mi, kul hakkı yemek olmuyor mu Ali dayı? Biz halk olarak vekillikleri süresince onların en yüksek ve bolca ücret almalarından yanayız ama, iki yıl vekillik yaptıktan sonra emeklilik hakkını kazanmalarına anlam veremiyor ve bu konudaki fikrini merak ediyorum Ali dayı.

Bunlar yokluk, yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik, pahalılık, enflasyon, taciz, tecavüz, haksızlık, hukuksuzluk, terör olayları gibi konulara yoğunlaşıp çare bulacakları yerlerde, o gazi mecliste halkı temsil ettiklerini unutup birbirleri ile kavga ediyor, söz dalaşı yapıyorlar. Halkı temsil sana göre böyle bir şey mi Ali dayı?..

Son zamanlarda yöneticilerimiz pahalılığı Allah'a yüklemeye çalıştılar. Sonra hata yaptıklarını anlayıp, kendilerinin kurduğu üç harfli marketlere yüklediler. Ali dayı bu aslında acizlik değil midir? Marketleri suçlamaktan sa fiyatları kontrol altına almak zor mudur? En azından kooperatifçiliği destekler aracıları kaldırır, üretici ile tüketiciyi karşı karşıya getirirsin, böylece fiyatlarda istikrar sağlarsın. Geçmişte bunlar yapılmıştı öyle değil mi Ali dayı?

Günümüzde çözüm bekleyen EYT’liler, atanamayan öğretmenler, sözleşmeli çalışanlar, asgari ücretin ne olacağını beklen çalışanlar ve en önemlisi milyonlarca emekli ve memurların maaşlarına yapılacak zammın ne olacağı konuları çözüm bekliyor.

Ülkemizde üretici, çiftçi ve köylü toprağı ile küsmüş girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle tarlasını ekemiyor, ekse bile biçtiğini maliyetinin üstüne satamazken, bu konulara değinen yok. Sen bunları görüyor ve yaşıyorsun Ali dayı.

Ülke asgari ücretin 8 bin lira ile 13 bin lira arasında olmasını tartışıyor da asgari ücret kadar emekli maaşı alamayan milyonların durumunu soran yok.

Bildiğim kadarıyla sende emeklisin bu konuya ne diyorsun Ali dayı?

Aklıma gelmişken bir şey daha sorayım. Merkez Bankası faizi %9’a indirdi. İyi de bankalara para yatırınca % 20 faiz veriyorlar. Bu duruma ne diyeceksin Ali dayı.

Tüm bu durumlarda ne diyeceğini ve ne zaman yol göstereceğini merak ediyorum Ali dayı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi