CHP İstanbul'da ne yapar? Canan Kaftancıoğlu hiçbir yere aday değil!

Önümüzdeki yerel seçimlerde kıran kırana geçecek yerlerin başında İstanbul gelmekte.
En son Nurettin Sözen ile 1989'da iktidar olan Cumhuriyet Halk Partisi 1994 yılında bu bayrağı devretti ve o gün bu gün İstanbul'da iktidar olamadı.
1994 yılında Recep Tayyip Erdoğan Refah Partisi adayı olarak seçimleri kazanmıştı.
SHP o yıl İSKi skandalı sonrası Nurettin Sözen'i aday yapmayıp, Zülfi Livaneli'yi meydana sürmüş ve kaybetmişti.

İşte 1994 seçim sonuçları:
Refah Partisi % 25.30 (Recep Tayyip Erdoğan)
ANAP % 23.34 (İlhan Kesici)
SHP 16.97 (Zülfü Livaneli)
DSP 14.41 (Zekeriya Temizel)
DYP 13.52 (Bedrettin Dalan)
MHP 2.59
CHP 2.27 (Ertuğrul Günay)
*
Gördüğünüz üzere üç sol partinin ve iki güçlü merkez sağ partinin ayrı ayrı girdiği seçimden sadece yüzde 25 oy alan Refah Partisi ipi göğüslemeyi başarmıştı.
Daha sonraları; 1999 Ali Müfit Gürtuna – Fazilet Partisi.
2004- 2009 ve 2014 Kadir Topbaş – Adalet ve Kalkınma Partisi.
Ve 2017'de Topbaş'ın istifası ile bu göreve getirilen Mevlüt Uysal.
Şimdi sıra 2019'daki seçimlerde.

Kim aday olur?
CHP yönetimi her fırsatta şöyle açıklamalarda bulunuyor: "Biz tüm bölgelerde kamuoyunun benimsediği, liyakat sahibi, namuslu, dürüst, ahlaklı, etik değerlere sahip çıkan, rant yapmayan, peşkeş çekmeyen, partimizin çıkarlarını kendi çıkarları üzerinde düşünen siyasiler ile yola çıkacağız" diyor.
"Bu şartlara uyan kişiler arasında anket yapacağız, seçimleri kiminle kazanabileceksek onun adaylığında seçime katılacağız.
Amacımız hem belediyelerimizi çoğaltmak hem de bu kriterlere uyan adaylarla yarışmak...."
İşte bu açıklamaya bakılırsa CHP'nin bu seçimlerde İstanbul ilçeleri başta olmak üzere birçok yerde mevcut belediye başkanları ile yola çıkmaması gerektiğini vurgulayabiliriz.
Yine bu açıklamaya bakılırsa CHP'nin İstanbul'da adayını açıklarken çok zorlanacağını da söyleyebiliriz.

İmamoğlu, Tekin, Çebi.
Şimdiye kadar CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olarak ortaya çıkan isimlere baktığımzıda; CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi ve CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'i görüyoruz.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Mevlüt Uysal ile mecliste yarışan aday olarak akıllarda yer tutmakla birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönlünden geçen isimlerden birisi olarak bilinmekte.
Peki CHP bu isimlerden hangisi ile seçimleri kazanır derseniz;
Açıkçası ben HDP seçmenine, MHP seçmenine, muhafazakar seçmene en yakın olan ismin Gürsel Tekin olduğunu.
Ekrem İmamoğlu'nun da aday olursa başarılı bir seçim geçireceğini fakat bu başarının ona seçimleri kazandırıp kazandırmayacağına AK Parti'nin adayının kim olacağına bağlı olacağını söyleyebilirim.
Fakat, Akif Hamzaçebi adaylığında CHP'nin çok zorlanacağını düşünüyorum.

AK Parti'nin adayı Yıldırım mı?
Hadi CHP böyle de ya Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul'da kimi aday gösterir dersiniz?
Ben açıkçası Mevlüt Uysal'ı en şanslı aday, Meclis Başkanı seçilen Binali Yıldırım'ın da sürpriz aday olacağını düşünüyorum.
Bir başka deyiş ile parti yaptıracağı anketlerde şayet ortada riskli bir seçim görürse Uysal'ı değiştireceğini aksi halde Uysal ile gideceğini düşünüyorum.
Tamam İstanbul'da başkan olan yarın Türkiye'yi yönetir diye bir kalıp söylem var.
Onu biliyoruz.
Ancak; Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 seçimlerini de kendi açısından banko gördüğü için -bir başka deyiş ile kendisine rakip olacak birisini karşısında istemeyeceği için – 2019'da İstanbul'da mümkün olduğunca hafif bir aday ile atlatmak isteyecektir.

Canan Kaftancıoğlu hiçbir yere aday değil
Bu arada CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu yerel seçimlerde birileri bir yerlere yakıştırsa da bugünlerde Kaftancıoğlu'ndan net olarak aldığım bir bilgiyi paylaşıyorum.
'Yerel seçimlerde ben partimin başında olarak kalmak istiyorum. Ne ben ne bir yakınım hiçbir yere aday olmayacak. Ben CHP'yi İstanbul'da iktidar yapmak için geldim. Bunu gerçekleştirmeden bu görevi bırakmayacağım. Amacım sadece İBB değil İstanbul'da en az yirmi ilçede seçimleri kazanmak olacaktır. Üç ayrı firmaya bağımsız anket yaptırıyorum. Nerede kim güçlü ise, kiminle seçimleri alabileceksek o kişi ile seçimlere gireceğiz. Ben bir başarı hikayesi yazmak istiyorum. Onun için buradayım. İstanbul'u rançıların, talancıların elinden alacağız...' diyen Canan Kaftancıoğlu bakalım bu sözünde duracak mı?

Sarıgül Şişli'de
2014 seçimlerinde CHP'nin şimdiye kadar aldığı en yüksek oya ulaşan Mustafa Sarıgül ise yeniden eski yuvasında çalışmalara başlayarak Şişli'ye talip oldu.
Sarıgül'e daha önce üç genel seçimde listelerde yer vermeyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun bu defa Şişli'de zorluk çıkartmayacağı konuşuluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi