CHP'nin sürpriz adayları

Hadi başka gazete yazsa neyse de hem de Cumhuriyet.
Geçen gün öyle bir habere imza attı ki.
Haberin başlığı şu; “CHP İstanbul belediye başkan adayları belli oldu...”
Bir anda eyvah eyvah adaylar açıklandı da biz niye duymadık diye hayıflanırken.
Haberin içeriğine bir göz attım.
Evlere şenlik.
Ne bir kulis bilgisi var.
Ne bir yetkili isme danışma var.
Ne şu var, ne bu var.
Tamamen manipüle bir haber.
Ne CHP'de ne bir başka partide henüz hiçbir yer net değilken.
Daha sadece ve sadece anketler bekleniyorken, kriterlere uyan isimler elenmeye başlanmışken, eğilim yoklamaları, ön seçim tartışmaları daha gündemdeyken, CHP tarafından bugün bir ilçe, bir il veya bir belde belediye başkan adayı bile açıklanmamışken, “CHP İstanbul belediye başkan adayları belli oldu” demek  manipüle haberden başka bir şey değildir.
Neyse yazımıza şöyle bir giriş yapıp gelelim olası aday adaylarına.

CHP İstanbul'da da İnce diyebilir!
24 Haziran genel seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce'yi öne süren CHP yönetimi bu defa da yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak yine aynı isme karar verebilir.
Zira Muharrem İnce'nin çok net açıklamaları var ortada.
Türkiye'yi kazanmanın yolu İstanbul'dan geçer. İstanbul'u alan önce parti genel başkanı sonra da Cumhurbaşkanı olur diyen Muharrem İnce bir anlamda bu sözü ile böyle bir adaylığa da talip olduğunu çok net olarak vurgulamış oluyor.
Hem de CHP yönetimi biliyor ki - Muharrem İnce aday yapılmaz ise - yarın olası bir İstanbul'u yerel seçimlerde de kaybetme anında İnce ve ekibi karşıya dikilecek ve 'ben olsam kazanırdım, biz olsak kazanırdık, bu yönetim bizim önümüzü kesti' diyerek serzenişe başlayacak.
Anlayacağınız CHP yerel seçimlerde de İnce'yi İstanbul'a aday göstererek ciddi bir koz ortaya sürmüş olacak.
Seçim kazanılırsa 'biz doğru adamı aday yaptık ve seçimi aldık' diyecekler.
Kaybedilirse ise 'İşte İnce'den ancak bu kadar olur. Daha önceki oylarımızı alamadık' diyecekler...

Banko ilçe yok, sürpriz aday çok!
Bu arada CHP'nin bu yerel seçimlerde önünde iki ihtimal var.
Ya, ciddi bir oy kaybına uğrayacak.
Veya, 1989 ruhunu geri getirecek adaylar ile yola çıkarsa ciddi bir patlama gösterecek.
Bir anlamda herşey yine CHP üst düzey yönetiminin elinde.
Ya elindekilere razı olacak, veya daha fazlasını almak için riske girecek, sürpriz adaylar ile yola çıkacak.
Bu çerçeveden bakacak olursak, madem İstanbul'da başarılı olan Türkiye genelinde başarılı oluyor.
O zaman özellikle İstanbul ilçelerinde tüm adayların; çok ince elenerek, gözden geçirilerek ve bütün dengeler gözetilerek belirlenmesi gerekmekte.
Mesela belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalar ile, sosyal belediyecilik adına attığı adımlar ile, belediyenin malını satmayıp belediyeye yeni mülkler kazandırması ile, borç batağında gezenlerden olmayıp kasasını kara geçirmesi ile bilinen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da bir bakmışsınız İstanbul için aday yapılmış.
Kadir Topbaş'ın istifası sonrası İstanbul'a aday gösterilen Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı henüz CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun masasında yerini korumakta.
Olası bir İmamoğlu'nun istanbul adaylığı sonrası ise Beylikdüzü için eski milletvekili ve DİSK eski başkanı Süleyman Çelebi'nin bu ilçe için adaylığı konuşuluyor.

Mustafa Melek bu defa Büyükçekmece'ye talip
Daha önceki seçimlerde milletvekili aday adayı ve Beylikdüzü Belediye Başkan Aday Adayı olan Dr. Mustafa Melek (Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi) bu seçimlerde tercihini Büyükçekmece'den yana kullanarak müracaat etmeyi düşünüyor.
Beş dönemini bitirip altıncı dönem için Büyükçekmece'nin belediye başkanlığına talip olan Hasan Akgün'ün adaylığına, kesin gözü ile bakılsa da ilçeden gelecek anket sonuçları, eğilim yoklaması sonuçları ve CHP'nin yeni yüzler yeni isimler tercihi bu ilçeye de vurursa burada da ciddi bir sürpriz ile karşılaşılabilinir.

Engin Akman vefasızlık yapmak istemiyor
Cem Kara'nın 2009'da ve 2014 seçimlerinde belediye başkanı seçildiği iki dönemde de karşısına aday adayı olarak çıkan eski Durusu Belediye Başkanı ve Şişli Başkan Yardımcısı Engin Akman bu seçimlerde Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara'nın karşısına aday adayı olarak çıkmayacağını belirtiyor.
Şayet partim bana görev verirse görevden kaçmayacağını kaydeden Akman “Önce Cem abinin kararı önemli. Sonra bize bir görev düşerse hazırız. Partimizin en doğru kararı vereceğine inanıyorum” diyor.
Bu arada daha önceki seçimlerde Çatalca Belediye Başkan Aday Adayı olan güçlü isimlerden, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Otlatıcı'da bu seçimlerde bekle ve gör taktiği izleyecek.
Hem Muharrem İnce'ye hem Özcan Işıklar'a yakınlığı ile bilinen Otlatıcı da Akman gibi partiden gelebilecek talimat doğrultusunda hareket etmeyi düşünüyor.

Esenyurt'ta Çapan, Beşiktaş'ta bayanlar favori
Beşiktaş'ta İstanbul eski Milletvekil Gülay Yedekçi, PM Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran ve Başkan Yardımcısı Leyla Ünver isimleri öne çıkıyor.
Esenyurt'ta taraflı tarafsız anketlerde efsane başkan Dr. Gürbüz Çapan'ın adı önde çıkarken, Kemal Deniz Bozkurt da her an adaylık mazbatasını alabilecek konumda.
Küçükçekmece'de CHP eski İl Başkanı Cemal Canpolat aday olmak için yoğun çaba sarfedenlerden. Çetin Çapan, Burçin Baykal, Kemal Çebi, Oruç Oymak, gibi isimler de bu ilçeye talip olan güçlü isimler olarak görülmekte.

Silivri'de eğilim yoklamasından çıkan aday olur!
Silivri'de aday adaylık yarışı eski halef selef Özcan Işıklar, eski Belediye Başkanı Selami Değirmenci ve eski İlçe Başkanı Abdullah Yıldırım arasında geçse de köşede bir yerde Işıklar tarafından 'Bu sefer seni aday yaptıracağım' sözü verilen meclis üyesi Bora Balcıoğlu'da kendisine gelecek asisti beklemekte.
Aldığımız duyum bu ilçede kesinlikle eğilim yoklaması yapılacağı ve buradan çıkan kişinin aday olacağı.
Şayet Işıklar örgütün oyunu alamaz ise olası bir 'İnce'nin dünürünü aday göstermedi' söylemlerine karşı, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun da 'Yoklamadan çıkmadı ki gösterelim' diyeceği konuşuluyor.
Yok Özcan Işıklar eğilim yoklamasından çıkarsa tabi ki adaylığı garanti.

Avcılar'da Toprak ve Bozan, Sarıgül Eyüp adayı
2014 yerel seçimlerinde İstanbul adayı olup yüksek oy almasına rağmen kaybederek, bu seçimlerde köyüne geri dönmeyi düşünen Mustafa Sarıgül'ün ise Şişli değil Eyüp'ten aday gösterilmesi konuşuluyor. Şişli'de Muammer Keskin'in adı önde gidiyor.
Avcılar'da ise mevcut başkan Handan Toprak'ı en çok zorlayacak isim olarak Erhan Bozan'ın adı konuşuluyor. Anketlerde Avcılar eski Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'nin adı da çıksa bakalım Değirmenci'den eski ilçesi için aday gösterilecek mi?
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi