Deprem

Neden böyleyiz. Asıl bunu sorgulamalıyız. Neden bilimin önerdiği doğru kuralları uygulamıyoruz. Bunun için eğitim mi eksik? Örf adetlerimizin öğretilmesi mi eksik? İnsanlığa  katkısı olmayan ama gücü ele geçirmek için dogmaları kullanarak iktidara geliyoruz. Ancak bundan yararlananlar bu girişimin yanlışlığına rağmen düzeltmeye başlamıyorlar. Veya çok sıkışınca yılana  sarılma pahasına doğruyu ancak söylüyorlar. Sayın Nihat Hatipoğlu nihayet doğru bir laf etti. Dün gece de yardım etme amacıyla veya halkı kandırmak için güzel=doğru laflar etti. Kader avutmalarına gerçek cevabı vermeye devam etti. Taşıdığı bilim cüppesine yakışır cevap verdi.  Sözü “bizim için kader bu değil, akıllı düşünmektir. Tedbir almak, bilimsel düşünmektir” dedi. Diğer bazı ilahiyatçılarda bilim adamlarının sözü bizim için dini emir gibidir diyerek geçmişte dinlemediğimiz için bunlar başımıza geldiyse buna kader diyemeyiz. “Kader bu değil. Kaderden önce akıllı düşünmek tedbir almaktır. Bunun adı istismardır” dediler.

Kader insan iradesi ile kullanılamaz. Örneğin kendimize bir eleştiri yapılıyor. Bunu savuşturmak, eleştirileri geçersiz kılmak için başka yola başvurmaktır. Dahası yalan yere Yaradana iftira atmaktır. Rahmet ola Ünlü Yaşar Nuri Hocamız bu durumu “Allah ile Aldatmak” kitabında çok güzel anlatmıştır. Ancak klasikleşen yalan olmasına rağmen hala kabul gören veya öyle zannedilen ortamlarda kullanılıyor. Özellikle de siyasiler bunu en çok kullanan grup olarak varlar. Ancak sona yaklaşıyoruz. Eğitimi çeşitli bahaneler ile kısıtlasak ta değişik sosyal ortamlarda toplum gerçekleri öğreniyor.

Tabii ki bu kesim de farklı yöntemler geliştirerek olayı mümkün mertebe ertelemekte ısrarlı. O yollar denenmeye devam edecek. Aşağıya bu geliştirdikleri yalan ve beyanlardan başlıklar sunarak yazıyı kapatalım.
-Toplumu kendilerinin o kadar çok doğru yaptıklarına inandırmışlar ki “Miladın kendisi ile başlattıklarına ikna ediyorlar.”
-Üniversiteler, en son yapacakları şey siyasi irade tarafından en öne alıp “Uzaktan eğitime geçiyorlar.”
-Sanki afet toplanma alanlarını AVM’lere onlar açmadılar. Hala açmaya devam ediyorsunuz. Sayın Bekir Bozdağ’ın yuhalanmasının nedeni bunlardan biri değilmiş gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nail Yılmaz Arşivi