Ali İbrahim Önsoy

Ali İbrahim Önsoy

Eğitim seminerinin ardından

Geçen hafta sonu bir sivil toplum kuruluşunun “havacılık” eğitim seminerine katıldık. Bu kurumun yöneticileri günler önce yapılacak olan eğitime katkı sunmamızı talep etmişti, bizde buna gönüllü dâhil olduk.
Bu kurum da gönüllülük esası temelinde faaliyet yürütmekte. İmkânsızlıklar ve engellemeler önlerinde sıra sıra dizilmiş, birini çözmeye çalıştığında bir başka sorun ile karşılaşıyorlar. Ama kararlı bir şekilde sorunların üzerine gidip karşılık beklemeden dayanışma temelinde imkânları dâhilinde sorun     çözülmekte.
“12 Eylül Askeri Faşist Darbesi” toplumun her kesimi gibi bu toplumsal kurumu da etkilemiş yasaklar arasına alınmış. Sonra bunun farkına varılarak devlete bağlı hükümetin paralelinde benzer bir kurum kurulmuş fakat işlevi gereği iktidarın dümen suyunda giden haline getirilmiş. Günümüzde bu kurumun benzeri devlet/iktidara bağlı federasyon içeriği boşaltılıp arka bahçesi konumuna getirilmiş.
Geçmişte bu kurumun üyesi, oba başkanı ve liderleri olanlar mevcut kurumun biat ve sorgusuzca itaat anlayışının yanlış ve sorumsuzca davranışlarına karşı yeniden bir araya gelerek gerçek ve doğru olanı yaşama geçirmeye başladılar. Geçmişteki deney ve birimleri ile uluslar arası birlikle bağlantı kurarak kimi işlerinden arda kalan kimi gerçekten vakit ayırarak maddi ve manevi katkılarını yaparak sorunların üstünden gelmeye ve doğru olanı yapmaya çalışarak eski itibarlarını kazanmaya     başlamışlar.
“Hava İzci Lideri Branş Eğitimi”nin Pazar günkü bölümünde bize düşen görevi yerine getirdik. Katılımcıların çoğu ortaya yaş grubundakilerdi hatta bazıları daha da ileri yaşlarda olmalarına rağmen içlerindeki çocukça naif duyguları burada dışarı vurduklarını şen ve mutlu olduklarını gördüm. Havacılık ve model uçak tarihi insanlığın ilk günlerdeki ilkel uçuş denemelerinden 17 Aralık 1903’te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu insanlı uçuşu yapması da dâhil olmak üzere günümüze gelene kadar ki tarihi gelişimi vaktimiz yettiğince     anlattık.
Havacılık soran, sorgulayan ve birçok bilim dalını içinde barındıran bir meslek dalıdır. Kuralları vardır ve katıdır disiplin ister. Hele uçurmaya ve uçuşa geçtiğiniz zaman “kontrol ve emniyet” çok önemlidir kurallara uyulması gerekir. Bu kurumunda belli bir kural ve kaideleri var, doğru yapılması ve uygulanması gerekir. Gelecek çocuklarımızındır diyorsak onlara bize bırakılan yaşam biçimlerinden daha güzel, paylaşımcı, birlikte çalışmayı, böbürlenmemeyi ve saygılı olmayı öğretmeliyiz.
Kırgızların bir sözü var “geçmiş geleceğin öğretmenidir” der. Öğretmeni iyi seçmek ve onun deneylerinden, anılarından akıllıca faydalanmasını bilmek çok önemlidir. Bunun için ‘dinlemesini bilmek, dinlemeye katlanabilmek ve söylenenleri düşünüp yorumlayarak ders alacak bir şekilde değerlendirmek gerekir.’
“Trakya İzciler Birliğini Federasyonunun” eğitime katılan her sorumlusunu ve yöneticilerinin sorumluluk duygusu taşıdığına inanıyorum. İyi bir birey olduğu kadar iyi bir eğitimci olarak, soran ve sorgulayan izciler yetiştireceklerine inanıyor ve çalışmalarını yakından takip edip olanaklarım ölçüsünde destek verip desteklenmesini istiyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İbrahim Önsoy Arşivi