Ekim

Miladi takvim ocak ayı ile başlar İngilizcede ocak ayının ismi bir yüzü sağa bir yüzü sola bakan Roma Tanrısı Janus’dan gelmekte olduğu bilinmektedir.

Çünkü ocak ayının iki yüzü vardır. Bir yüzü geçen senenin bitişini simgelerken diğer yüzü yeni bir senenin başlangıcını temsil etmektedir. Ocak ayının Latincesi januarius mensis (Janus’un ayı) olarak isimlendirilmişti.

Yaradan insana da iki yüz vermiştir, ancak ikiyüzlülük vermemiştir, bunun kıymetini bilenlerden olalım.

Türkçede Ocak ayının ismi “ fırın” sözcüğünden gelmektedir. Kış aylarında yemek pişirmek için ateş yakılan yere “ocak” denir ve ocak ayı adını buradan almaktadır. Ancak aslen “ ocak “ sözcüğünün tarihi Divanu Lugati-t Türk e yani 1073 e kadar takip etmek mümkündür.

Bu sözlükte “ ocak “ sözcüğü Arapçadaki al-kanun-u evvel kanun-u evvel “ olarak ’ta bilinir. Yani Aralık ocaktan önce gelen anlamına gelmektedir.

Bizler dua ederken ocağınız tütüversin şanınız yürüyüversin yaradan çocuklarınızın güzel sesini versin. Ocağına incir ağacı dikti sözü halk arasında söylenmektedir, söyleniş nedeni eğer o ocak tütmüyorsa kuş inciri yer, bacadan içeri dışkısını yapar kuşun küle düşen dışkısından incir biter. Kısaca o evde yaşam yok demektir.

Aydın ilini ziyaret eden kişi meyve satıcısına bana oradan yemek için bir yemiş ister satıcıda ona incir verir alınıcının çok hoşuna gitmiş, bir yıl sonra alıcı ayni satıcıya geçen sene bana çok güzel bir meyve vermiştin ayninden isterim deyince satıcıda ben geçen sene sana ne verdiğimi nerden bileyim onu bana tarif et deyince alıcı dışı deri gibi içi darı gibi deyince satıcı ona patlıcan verir alıcı ısırınca arkadaş sen bunun boyunu uzatmış tadını kaçırmışsın.

Buradan yetkililere yazıyorum işimizin gücümüzün boyunu uzatmadan tadını kaçırmadan çiftçilerin haklarını veriniz yoksa son kalan köylülerde köylerini terki diyar edecekler gelecekler şehirlere azaltacaklar yolunuzu, suyunuzu, havanızı gelin bencillik edin zamanında hak ettikleri bütçeden ayrılan haklarını veriniz.

Şimdi ekim ayındayız bizde buğdayın diğer adı ekindir, kış ürünleri gömmekle yaz ürünleri eşmekle elde edilir demiş atamız, şimdi gömme zamanı.

Dünya topraklarından her yıl 24 milyon ton toprak erozyonla sürüklenip gidiyor ve bu kayıp 60 milyon hektar araziye eşit.(kaynak, Buğday Ekolojik Yaşamı destekleme derneği)

Başarı iki kelimeden oluşur baş ve arı yaşadığı yere kovan çalıştırana patron denilir, arının bir yıl içinde ürettiği balın yarısı size yarısı da kışın çalışmadığı zaman beslenmesi için üretene ayrılır yeterli bırakılmazsa seneye ne sana nede kendine.

Şimdi 2021 bütçesi meclisten geçecek çiftçilerin payı yeteri kadar bütçeye pay ayrılmazsa ya da ayrılır zamanında verilmezse seneye ne sana nede kendilerine.

Şimdi ekim zamanı ekim zamanı destek var mı yok ya da ben bilmiyorum.

Ben şahsen bu ekim ayında kanola ektim, buğday kendime yetecek un elde edecek kadar ektim, babam ambarını boş bırakma namerde muhtaç olma diyordu bende atasözü dedim uydum.

Ülkemizde daha çok üzerine vazife olmayanlar, tarıma destek veriyorlar diye dile getiriyorlar. Elden gelen öğün olmaz oda zamanında gelmez işte bizim destek tabiri caiz ise ayni.

Ben neden buğday ekmedim yaklaşık son dört yıldır Fiatları ayni peki mazot, gübre, tuğum yedek parça işçilik aynimi, mesela yaklaşık bir yıl kadar önce yerli en hesaplı traktör motor gücü kadar bire bir fiyatı vardı. 80 Beygirlik bir traktör reklam olmasın diye marka yazmıyorum, 80 bin 100 beygirlik bir traktör 100 bin lira idi oysa şimdi yerli, bir traktör 80 beygirlik olanı 210 binden aşağı alamazsınız.

Allahtan dolarla işimiz yok, annem babam beni doğururken oğlum dolar biriktirir geçimini sağlar diye doğurmadı. Benim annemin adı Elif babamın adı ’da Yusuf.

Ben bu yıl kanola ektim, ne zaman 2020 Ekim ayında ne zaman hasat edeceğim 2021 Haziran ayımda kısmet olursa satıp parasını alacağım, desteğini 2022 yılı en erken Mart veya nisan ne kadar kilo başı destekte belli değil hiç hedefsiz üretilip başarı elde edilir mi..

Türk dil kurumuna müracaat edeceğim 3 yıl sonra gelenin adı destek olmaz ben bulamadım Türk dil kurumu tam karşılığını bulur diye düşünüyorum.

Devlet memuru yâda özel teşebbüse işi girenler girmeden önce ki gün SSK girişi yapılıyor asgari ücret her neyse hesabına peşin yatıyor oysa çiftçi üretiyor yaklaşık en erken iki buçuk yıl sonra hesabına destek geçiyor.

2021 Yılı tahmini bütçe aralık ayında hangi bakanlığa ne kadar pay ayrılacağı tespit ediliyor. Bu bütçenin tamamı üzerinden yüzde 1 pay ayrılıyor en erkeni 2021 de hasat edeceğimiz Buğday desteği geçen sene kilo başı 10 kuruş düşürün yere o parayı yerden alacak bir Suriyeli bulabilir misiniz.

15 Şubat 1999 Abdullah Öcalan Türkiye’ye teslim edildi, şart idamı kaldıracaksınız uyum yasaları çıkaracaksınız, tarıma genel bütçeden pay ayıracaksınız sizi Avrupa Birliğine dahil edeceğiz.

Yıldızlar gündüz gözükmez gece görülür, bizim Avrupa Birliğine alınacak haberi Ankara ya gelince zamanın Ankara Belediye başkanı gündüz havai fişek patlatmıştı ben Ankara’da yaşamadığım için göremedim ancak haberlerde dinledim gören Ankaralı varsa söylesin.

Adamın biri bir dava hakkında şahitlik edecek çıkar kadının huzuruna, kadı sorar sen bu olayı gördün mü görmedim duydum, duymakla olmaz göreceksin gündüz havai fişeği nereden görsün görmedim duydum olmaz göreceksin, gidebilir miyim kadı git der ancak şahit tam kapıdan çıkarken arkadan yellenir bunu duyan kadı bu huzura saygısızlık deyince şahit sorar kadı efendi gördün mü görmedim duydum işte ben size deminden beri bunu anlatıyorum.

O Gün katili asmayacağız diyenler başbakan merhum Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli Peki, bu gün ne diyor ipiniz yoksa ip verelim, bu milleti bu kadar balık hafızalımı sanıyorsunuz.

Biz çiftçiler toprağa secde ederiz, bütün kâinat yaratana secde ettiği için, ayağa kıyama kalkarız hakkı ve adaleti sahiplenmek ve korumak için.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi