Doğalgaz evi ısıtırken cebinizi yakmasın

Kış gelmedi, gelmiyor, gelmeyecek galiba derken gözümüzü bu sefer dondurucu soğuklara açtık. Her ne kadar soğuklar balkanlarda Bulgaristan’ı özlediğimiz kar görüntüsüyle kavuştursa da bu kar görüntüsü Türkiye’yi teğet geçti. Bize düşense dondurucu soğuklar oldu. Ve kış sonunda geldi. Bildiğimiz üzere seçimden önce verilen vaatler dolayısıyla 25 metreküpe kadar olan doğalgaz harcamaları vatandaşlara yansıtılmıyor ve bu kullanım bedeli alınmıyor bir süredir. Küçük bir hesapla aylık yapılan aşağı yukarı 150 liralık doğalgaz tüketiminden muaf tutuluyoruz. Kasım ayının sonlarına doğru çalıştırmaya başladığımız kombiler bizlere fatura anlamında nasıl yansıyacak bunun sonuçlarını yaklaşık bir ay sonra göreceğiz gibi…

Mevcut ekonomik durum da göz önüne alındığında ilk fatura sonrası tasarruf yöntemlerine geçilecektir gibi görünüyor.

Peki doğalgazdan tasarruf yöntemleri nelerdir?

İlk ve en önemli yöntem tabi ki binaların dış cephelerine yapılan ısı yalıtımları. Yeni olan binalarda zaten bulunuyor ısı yalıtımı. Fakat eski binalarda -ki ülkemizde eski binaların sayısı hayli yüksek – doğalgazdan tasarruf etmek adına binaların dış cephelerine ısı kaybının minimuma indirmek ve odalar arası ısıyı dengelemek adına ısı yalıtımı yapılmalıdır.

Bu konudaki bir diğer kilit nokta ise radyatörleriniz ve koltuklarınız arasındaki mesafe. Genel olarak mobilyalarınızın kalorifer peteklerinize çok yakın şekilde yerleştirilmemiş olması gerekiyor. Aksi durumda radyatöre yakın olan mobilyalar ev içerisinde dolaşan ısıyı etkileyerek, dolaşıma izin vermeyecek evinizin daha geç ya da daha az ısınmasına sebep oluyor.

Tasarruf etmek isterken yapılan en büyük hata ise özellikle gün içinde evde olmayacaksanız evden çıkarken kombiyi kapatıp eve gelince kombiyi çalıştırmak oluyor. Kapatmak yerine ısıyı azaltmak daha verimli. Kapanan kombi daha sonrasında çalışmaya başladığında zaten soğumuş olan evi ısıtmaya çalışırken doğalgaz tüketimi daha da artıyor. Tasarruf etmek yerine aksine daha çok kullanım miktarına ulaşmış oluyorsunuz.

Konu doğalgaz tasarrufu olunca yapılan en büyük hata da kalorifer peteklerinin üzerinde çamaşır kurutmak. Kış şartlarında zor kuruyan çamaşırlar için en pratik yol ıslak çamaşırları radyatörlerin üzerinde kurutmak oluyor. Fakat bu çamaşırlar radyatörleri üstten ve yandan kapattığı ve ısıyı kendine çekip ısı dolaşımına izin vermediği için çamaşır kurutayım derken ısıtmaya çalıştığınız evi soğutmaya başlıyorsunuz.

Tüm bunlar sadece doğalgaz tüketimini en verimli şekilde kullanmak adına alınabilecek önlemler. Doğalgaz evimizi ısıtırken faturası cebimizi yakmasın diye atabileceğiniz birkaç minik adım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi