Firuzköy’ün acılı günü

14 Temmuz 2019 da Köyümüze 4 dönem aralıksız Muhtarlık hizmeti veren Merhum Feyzullah Öztan ‘ın eşi Arife Öztan ‘ı kaybettik kederli ailesine yakınlarına metanet ve sabırlar dilerim.
Bizim ecdadımız ırkına ve inançlarına bağlı toplumdur mesela kadir gecesi doğan erkek olursa adını Kadir koyarız üç aylarda doğanlara üç ayların adını veririz,
14 Temmuz da hakkın rahmetine eren Öztan ve Alcan ailesinin büyük anneleri Bayram öncesinin ilk gününde doğduğu için adını ARİFE koyarlar. Biz bayramların gelmeden önceki günün adının arife olduğunu biliriz bu özel bayramlarımızın gelişi varsa gidişinin adı ne?
Bayramlar bayramlaşma ve barışma günleridir bayramda bayramlaşıp barışmışsan ve bunu bayramdan sonrada devam ettiriyorsan işte o günün adı barışık günüdür işte bu anamızda tüm toplumlarla barışık olanlardandı.
Feyzullah Öztan  muhtarlık yaptığı ilk dönemlerde köyümüzde otel ve lokanta yoktu, işte son görevini yaptığımız Arife annemizde açları doyuran açıkları örtendi, asıl önemli olan bu hizmeti yaparken şikâyet etmeden yapmaktı, onun ağzından yaşamı boyunca şikâyet duyan olmamış hoşgörüsünü  misafirperverliği elden bırakmamıştı.
Büyük İskender bir kıza aşık olur annesinden babasına o kızı kendisine istemelerini rica eder, annesi ve babası o kızın annesini babasını tanı ondan sonra isteyelim derler Büyük İskender de tanıdım deyince isterler.
Arife anamızda ağa kızıydı. Bulgaristan Balcıbük köyünden 40 günlük iken gelen öksüz büyüyen Feyzullah Öztan’ı annesi ağaya çırak verir,  ağa ona koyunlarının sütlerini toplama merkezine götürme işi verir, sütleri taşırken yolda sütlere su katmaz süt kaplarını dönüşte mekâna temiz     getirir.
Bu delikanlı evlenecek çağa gelince annesi bu ağanın kızını oğluna istemeye kalkar, anne biz Kara İbrahimler öksüz onlar ise ağa bu iş hiç olmaz der anne ise kararlı ister ağanın kızını. Kızın annesi ben onlara kız vermem der.
Ali ağa hanım sen karışma o delikanlı bizim sütleri taşıdı bizim sütlere yolda su katsa idi itibarımız da ağalığımız hiç olurdu, bizim itibarımızı koruyan namusumuzu da korur verdim gitti der.
Feyzullah ve Arife Öztan çiftinin Fatma, Saadet, Zeynep adında 3 kız ve Ramazan adında bir erkek evlatları olur. Okuyabilecekleri yurt içi ve yurt dışı en güzel okullarda okutur ve meslek sahibi, itibarlı, topluma faydalı, ayakları üzerinde duran kendine güvenen toplumla barışık yaşamayı bilen asla kendilerini yaşadıkları toplumdan ayrıştırmayan davet edildikleri düğün dernek ve açılışlarda ailelerini layıkıyla temsil etmektedirler.
Feyzullah Öztan kimseye darılmayan doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen katıldığı bütün etkinliklere eşiyle giden mevsim ne olursa olsun gömleğinin bütün iliklerini düğmelerini takan karşısındakine saygıda asla kusur etmeyen Firuzköy’ün çilingiriydi. 
İstanbul gibi dünyanın önde gelen bir şehrinin köyünde çiftçilik, tavukçuluk ve yem işi yapan İstanbul Valisini, Kaymakamları , Belediye Başkanlarını üniversite rektörlerini, hükümet Tabiplerini, milletvekillerini , başbakanları velhasıl bütün kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini  köyünde evinde eşiyle birlikte ağırlama aşkını yaşayan ve yaşatandı. Günümüzde böyle insanlara iyi bir girişimci, iletişimci ve siyasetçi diyoruz.
Cengizhan’a egemenliği altındaki komutanlar siz bizim hanımızsınız derler o da benim de hanım var der ve eşini gösterir.
İşte Feyzullah Öztan’ın da hanı Arife Öztan dı ruhun şad olsun. 
Allahım af edicisin af etmeyi seversin dün aramızdan ayrılan Arife kulunu da af edilen kullarından, meleklerin tarafında selam ya kulum diye karşıladıklarından eyle. Mezar taşına dilimizden düşürmediğimiz Fatiha süresini yazdırmayı hak edenlerden, peygamber efendimizin kızı Fatma anamıza     komşu eyle       
Geride kalanlar haklarını helal ettiler sende bize haklarını helal et annem.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi