Gönüllülük ittifakı Adana'da işlemiyor...

Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen 'Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı' için Adana'daydık.

Bakın köşe yazımı ve festivalden alıntılar okuyacaksınız ama hemen şunu söyleyeyim. Çok ama çok kalabalık bir insan topluluğu vardı. Adana'nın nüfusunun iki misli daha dışardan karnaval için gelmişti.
Oteller doluydu.
Yollar, sokakalar, eğlence mekanları tıkabasa doluydu.
Hatta bir ara akşam yemek yediğimiz mekanda, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün de beş dakika önce aramızdan ayrıldığı mekanda, ilerleyen saatlerde içecek isteyenlere 'Ağabey vallaaa billaaa tekel bayilerinde içecek kalmamış' diye mekan sahibi tarafından serzeniş geldi.
*
Son iki üç yıldır sık sık Adana'ya gidiyorum.
Lezzet festivallerine, şalgam festivallerine, rakı festivallerine, yiyecek içecek, gastronomi festivallerine katıldım.
Her gittiğimde Adana'nın bir başka özelliğini keşfediyorum. İyi yönlerini de iyi olmayan yönlerini de farkediyorum.
Bu gezimde ise en belirgin üç iyi yönü olarak şunları farkettim. Adana halkı kesinlikle iyiliksever ve insancıldır.
Adana halkı kesinlikle yurtsever ve milliyetçidir.
Adana'da yaşam çok daha kolay ve çok daha eğlencelidir.
İyi olmayan ve acilen farkedilerek düzeltilmesi gereken eksiklikler veya yanlışlıklar olarak da ilk üç maddeye şunları koyuyorum.
Adana çok kalabalık ve çok fakir bir memlekettir.
Adana'nın sıcağında yaşamak için çok sağlıklı bir bünyeye ihtiyaç var. Şayet çok seçici ve gurme özelliklere sahip birisi iseniz, Adana'da yaşamak için bir kez daha düşünün derim.
*
Karnavallar, festivaller derken aslında Adana şimdiden 2019 yerel seçim startı vermiş bile.
Her ne kadar 'Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı' Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi, Ceyhan Belediyesi, Çukurova Belediyesi gibi bütün siyasi partileri ve devleti kapsayan bir konsersium tarafından organize edilerek düzenlense de içten içe Adana'da üç siyasi parti için (AKP, CHP, MHP) en önemli hedef büyükşehire sahip olmak veya büyükşehiri kaptırmamak.
*
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Ceyhan'da 3 dönem ve  Büyükşehir Belediye Başkanı olarak da bir dönemi geride bırakarak yeniden bu koltuğa oturmak için kolları sıvamış durumda.
O kadar ki daha şimdiden gelecek yıl aynı karnavalda sahne alacak sanatçıları belirlemiş ve bir hafta içerisinde anlaşma yapın talimatı vermiş.
*
mehmet mert

Bir tarafta iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi Adana gibi bir çok bakımdan hassas ve özellikli bir kentin yönetmine sahip olmayı düşünüyor.
Diğer taraftan Cumhuriyet Halk Partisi ilde partisinin gücüne güvenerek iyi bir aday ile yerelde iktidar olmayı amaçlıyor. Ve tabi koltuğun sahibi Milliyetçi Hareket Partisi'nin ise bu koltuğu vermek gibi bir niyeti yok.
Hal böyle olunca zaman zaman yerelde ciddi siyasi rekabetlere şahit olabiliyorsunuz. O kadar ki sırf mevcut yönetimler prim kazanmasın diye bazı kanallar Afrin Operasyonu'nu bahane göstererek  bu karnavalı yapmayı doğru bulmadıklarını dillendirmişler.
Olur da tam karnaval yaşanırken şehit haberleri gelse ne yapacağız düşünceleri ifade etmişler.
Bütün bu önerileri ellerinin tersi ile iterek 'Bu memlekette her zaman çatışmalar olur, operasyonlar olur, şehitler olur ancak yaşam durmaz' diye çıkışan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü asla bu karnavalın iptaline izin vermez. Allah korusun askerlerimizi olur da şehit verirsek konserleri iptal ederiz ama sokaklarımızı boşaltmayız, diyen Sözlü'yü Adana halkı da festivale katılımı yoğunlaştırarak ve asayiş olaylarında oto kontrol ile yardımcı olup olay çıkartmayarak desteklemiş oldular.

Söylemek istediğim aslında şu.


Madem ülkede bir MHP ve AK Parti gönüllülük havası var ya. Bu hava ya Adana'ya gitmemiş daha veya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aksine bu gönüllülük olayına olumsuz bakan bazı Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticisi olan siyasiler var. Anlayacağınız ben bu havayı yani gönüllülük havasını Adana'da pek hissetmedim.
Yani şöyle söyleyelim şayet 2019 yerel seçimlerinde bu iki partinin arasından sıyrılarak CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanırsa şimdiden benim ne demek istediklerim çok daha net ortaya çıkmış olacaktır.
Sonuçta buna karar verecek Adana halkıdır.
*
Bu bölümde de biraz Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'den bahsetmek istiyorum.

Otuz yıla yakındır gazetecilik yapıyorum. Yerel siyasette binlerce kişi ile röportaj yaptım.
Söyleşi yaptım.
Gözlem yaptım.
Sözlü gibi gerçekten hem halka yakın hem işine konsentra ve takip eden hem herkese dokunmayı başaran çok az siyasetçi tanıdım.

Düşünün bir restauranttasınız, 15-20 gazeteci, siyasetçi, iş adamı, il dışından gelen misafirler.
Adam herkesin elini sıkıyor. Sohbet ediyor. Bir anda mutfağa dalıyor. Orada anında bir kebabı ekmek arası yapıp açlığını gideriyor. Sonra 3 dk içerisinde mekana giriyor ve herkesin masasında ayrı ayrı ilgileniyor.
Ve bütün bunları yaparken kendisi gibi bir başka belediyeci, başkan yardımcısı, meclis üyesi, koruması veya – Bunu üzülerek söylüyorum, bağışlayın...- yalaka tayfası yanına yapışamıyor. Bell ki adam alıştırmış.
( Neyse mesajım umarım doğru yerlere gitmiştir. Alakası olmayanlar boşuna alınganlık göstermesinler.)

Mesela Afrin operasyonu bahane gösterilerek,  bu yapılan karnaval iptal olsun diye bir takım kesimlerden defalarca baskılar geliyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise; “Güvenliğimiz için Türkiye’nin Suriye’de terörle mücadele ettiği bir dönemdeyiz, bu durum Avrupa ülkelerinde aleyhimize kullanılıyor. Halkımızın moral ve motivasyona ihtiyacı var. Bu memleket şehitlerimiz sayesinde ayakta ve sonsuza kadar öyle kalacak. Onlara minnettarız. Bu memlekette karnavallar da sürecek, halkımızın coşkusuda.' diyerek karnavalın yapılmasını sağlıyordu.

Adana halkı da karnaval boyunca gerek gösterdikleri ilgi ve destek ile gerek ise asayiş olaylarında rutinin altında olaylar yaşanarak bir anlamda Sözlü'yü desteklercesine tepki veriyordu.

Anlayacağınız, Cumhuriyet döneminden bu yana su gitmeyen şehre 250 km uzaklıktaki 153 köye su götürmesi mi dersiniz, bir birinden anlamlı proje ve yenilikçi, tarımı destekleyici hizmetleri mi dersiniz. Türkiye'nin 4'üncü köprüsü olmaya müsait, halkın ücretsiz kullanacağı Devlet Bahçeli Köprüsü'nün yüzde 70'inin bitmesi mi dersiniz, şehre 4 milyar dolar katma değer sağlayacak Adnan Menderes Projesini başlatması mı dersiniz. Hüseyin Sözlü'yü rakiplerine oranla bir adım öne çıkarıyor.

Yani Türkiye'nin kesinlikle her yerinde büyük bir heyecanlara sahne olacak 2019 yerel seçimlerinin Adana'da da çok daha heyecanlı geçeceğini şimdiden söylemek çok zor değil.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel seçimlerde MHP ile AK Parti arasında gönüllülük ittifakı olacak ifadesine rağmen şimdilik Adana'da böyle bir ittifak göremediğimi de paylaşma gereği duydum. En azından yerel yönetim ile devlet kademeleri arasında biraz mesafe var gibi de ekleyebilir

Bir dahaki Adana karnavalında görüşmek üzere...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi