Canan Kaftancıoğlu yok hükmündedir

Cumhuriyet Halk Partisi'nde kurultay de değişim tartışmaları sıcak ve şiddetli bir şekilde sürüyor.

Bu tartışmalara ‘gelenekselciler’ ve ‘yenilikçiler’ savaşı dersek fazla abartmış olmayız.

Bir tarafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin mevcut düzeninden yana tavır alanlar, bunlara kısaca ‘gelenekçiler’ diyelim.

Diğer tarafta bu düzenin değişmesinden, parti üst kadrolarının yenilenmesinden, tüzük değişikliğinden, gerekirse genel başkan değişiminden yana tavır alanlar. Bunlara da kısaca ‘yenilikçiler’ diyelim.

Bu günlerde devam eden mahalle delege seçimlerinde iş o kadar kızıştı ki; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ‘Alevi ve Kürt düşmanı’ göstereninden tutun, Kılıçdaroğlu’nu ‘Karadenizli’ düşmanı göstermeye kadar vardı.

İçlerinde CHP MYK ve PM üyelerinin de olduğu bazı gelenekselciler; “İstanbul'u Karadeniz mafyasından kurtaracağız. İmamoğlu bildiğin Alevi ve Kürt düşmanıdır.” gibi söylemleri ile CHP üye ve delegelerinde baskılar yaparken. İmamoğlu’na yakın olan belediye başkanları, il başkanları, ilçe başkanları ise “Cumhuriyet Halk Partisi’ni köhnemiş zihniyetten ve kişilerden kurtaracağız. Partimizi hak ettiği noktaya taşımak için ne gerekiyorsa yapacağız” söylemleri ile delegeleri ve üyeleri ikna etme çabasındalar.


Canan Kaftancıoğlu yok hükmündedir!’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 10 Temmuz 2023 Pazartesi günü İBB Meclis toplantısı öncesi gerçekleşen CHP Grup Toplantısına, daha önce ilçe başkanı olup milletvekili adayı olanları da davet etti.

Bu toplantıya katılımın az olması dikkat çekerken zaman zaman katılımcılar ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında gerginlikler de yaşandı.

İmamoğlu burada yaptığı konuşmada değişim talebini yinelerken Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik fazla eleştirilerde bulunmadı. Fakat İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kendisi için yok hükmünde olduğunu belirtti. Önümüzdeki yerel seçimlerde de başarılı olmanın yolunun CHP’deki değişime ve yeniliğe bağlı olduğunu kaydeden İmamoğlu aksi halde partinin bu günleri arayacağını söyledi.


Ne haliniz varsa görün!

Özellikle CHP Genel Merkezi tarafından kendisi ile ilgili bir itibarsızlaştırma ve karalama kampanyası başlatıldığını belirten İmamoğlu, bu halde yaklaşanlara da “ne haliniz varsa görün” diyerek tepkisini dile getirdi.

Benim ne kadar birleştirici, uzlaştırıcı, kucaklayıcı birisi olmama rağmen ortayı adeta bir savaş alanı ilan edenleri anlamıyorum” diyen İmamoğlu er veya geç iyiden yana, doğrudan yana olanların kazanacağını da ifade etti.


Kılıçdaroğlu ABD’ye gitti seçimi kaybettik!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Selçuk Sarıyar son günlerde İBB Meclis çalışmalarına katılım göstermediği için İBB Başkanı İmamoğlu tarafından görevden alındı diye tweet atmıştım.

Bu yazımı yazarken aldığım bilgiye göre bu görevden alınma sebebi olarak; Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve CHP Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Selçuk Sarıyar’ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu tarihi seçim öncesi ABD’ye götüren ekip olmasıdır.

İmamoğlu yakın çevresine seçimi kaybetmemizin en önemli sebeplerinden birisinin Kılıçdaroğlu’nun ABD’ye gitmesi olarak gördüğünü ve genel başkanlarını ABD’ye götüren ekibin de böyle ciddi bir hataya çanak tutmalarından dolayı affetmeyeceğini aktarmış.


Uzlaşarak delege belirlenmeli

CHP’de devam eden delege seçimlerinde bazı ilçeler uzlaşarak yeni delegeleri belirliyor. Böylece alışılmış kıran kırana, kavga gürültülü delege seçimleri yerine daha uzlaşmacı daha birleştirici ve daha adil bir delege seçimleri gerçekleşiyor.

Mahallede tanınan üyelerin görüşleri alınarak, partinin daha tecrübeli eski yöneticilerin görüşü alınarak belirlenen ortak listeler sandığa atılıyor.

Bu delegeler yarın yarışacak ilçe başkan adaylarında kimi partiye daha faydalı, daha başarılı, daha elverişli görüşe onu yeni ilçe başkanı olarak seçecekler.

Benzer seçimlerin il ve kurultay delegelerini de belirlerken gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan partinin önde gelen deneyimli isimleri böylece tabanda bizi yıllarca birbirimize kırdıran yöneticilerimize de ders vermiş oluruz diyorlar.


Delegelerin rengi belli değil…

Peki ilçe delegeleri belirlendi, ilçe başkanları seçildi. Sonra sıra il başkanlarının seçimine gelecek.

CHP’nin bin 200 civarında kurultay delegesinin doğal delegeler ile birlikte ortalama 250 tanesi İstanbul’dan çıkmakta.

39 ilçe delegesi yeni İstanbul İl başkanının ve kurultay delegelerini belirleyecek.

Bu delegeler ise kurultayda yeni genel başkanı seçecek.

Şimdilerde ortalık net değil.

Şu delege bucu bu delege şucu tartışmaları doğru değil.

Yarın bütün il ve kurultay delegeleri belirlenir, ona göre herkes gardını alır.

Örneğin; Ekrem İmamoğlu şayet bu delegeler ile biz İstanbul İl Başkanlığını alırız derse kendi il başkan adayını çıkarır.

Veya Kılıçdaroğlu ile bir araya gelerek ortak bir liste hazırlanır.

Bunu zaman gösterecek.


YENİ İSTANBUL İL BAŞKANI KİM OLACAK?

Peki kurultay öncesi İstanbul’un yeni il başkanı kim olacak?

Canan Kaftancıoğlu siyasi yasaklı olduğu için aday olamaz.

Kılıçdaroğlu belki kurultay öncesi partide bir abilik yapar diye Gürsel Tekin’i düşünüyordu fakat Tekin bu görüşmeyi hemen basına sızdırdığı için Kılıçdaroğlu bu fikrini erteledi.

İmamoğlu, delegelerin rengini görmeden karar açıklamıyor ama değişimi temsil edecek yeni bir il başkanı seçilmesi gerektiğini vurguluyor.

Genç, dinamik, CHP karakterine uygun yeni il başkanı arayışı sürerken; Kaftancıoğlu taraftarları seçimler sonrası CHP Genel Başkan Başdanışmanı olarak atanan Mehmet Ali Yüksel’i, İmamoğlu ekibi de CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik veya seçim sonrası CHP genel Başkan Yardımcılığı görevinden alınan Onursal Adıgüzel’i şimdilik yeni il başkan adayları olarak yedekte tutuyorlar.

KAFTANCIOĞLU KARAR DEFTERİNİ EVİNE GÖTÜRÜYOR!

Aldığı siyasi yasak gereği yasal olmasa da Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı olarak görülen Canan Kaftancıoğlu’nun karar defterini her gün evine götürdüğünü geçtiğimiz gün yazmıştım. Bu yazım üzerine arayan bazı il yöneticileri sadece karar defterinin saklanmadığını, alınan kararların da il yöneticilerin hepsi ile paylaşılmadığını dile getirdi.

Örneğin geçtiğimiz günlerde İmamoğlu’nun ilçe başkanları toplantısına katıldığı gerekçesi ile görevden alındığı açıklanan CHP Kartal İlçe Başkanı Süleyman Uzunok için karar defterinde yeterli çoğunluk sağlanamadığı için görevine devam etmesi gerektiğini savunan bazı il yöneticileri toplantıya katılmayan il yöneticilerinden de karar defterine imza alındığını söylüyor.

Bugün kalkıp CHP’ye üye olan bir kişi Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunarak “Canan Kaftancıoğlu’nun il başkanlığı ve aldığı kararlar yasal değildir” diye şikayette bulunursa belki de CHP İstanbul İl Başkanlığı’na kayyum atanacaktır diye de tedirginliklerini dile getiren bazı yöneticiler bir an önce CHP Genel Merkezi’nin bu durumu gözden geçirmesi gerektiğini de vurguluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi