Denizden ne çıksa?

2023-2024 sezonu av yasağı 1 Eylül itibariyle Marmara, Karadeniz ve Ege’de sona ererken Akdeniz’de ise 16 Eylül tarihinde son buluyor. Bir haftadır balıkçılar denizlerdeki yerini almış bulunuyor. Ve bu sayede çeşit çeşit balıklar yavaş yavaş sofralardaki yerini almaya başlayacak gibi.

Peki hangi balık ne zaman yenmeli gerçekten bunu biliyor muyuz?

Eylül ayında tadına vararak yiyebileceğiniz balıkların başında palamut, barbun, çipura ve lüfer geliyor.

İçerdiği A vitamini, potasyum ve fosfor gibi besin değerleri sayesinde kalp sağlığına yararlı olan Palamut ciddi bir folik asit kaynağıdır. Tüm bunların yanında en bilinen özelliği cilde daha parlak ve canlı bir görüntü sağlamasıdır. Hücre yenileyici bir balık çeşidi olan palamut bu sayede açık yaraların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. Yağlı bir balık olan palamudun ızgara ve ya fırında en lezzetli halini alır. Ayrıca buğulaması ve yahnisi de tercih edilen pişirme seçenekleri arasındadır.

Yüksek oranda kalsiyum içeren barbun kemik gelişimine ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Barındırdığı omega 3, fosfor ve A vitamini sayesinde göz sağlığının korunmasına destek olur. İçerisinde bolca bulunan selenyum sayesinde ise adeta detoks etkisi yaparak vücuttaki toksinlerin arındırılmasına yardımcı olur. Barbun kızartılarak yenilebileceği gibi, defne yapraklarıyla birlikte fırında pişirilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.

Eylül ayı balıkları arasında bulunan çipuranın da yararları oldukça fazla. İçeriğinde yer alan kalsiyum ve demir sayesinde diğer balıklar balıklar gibi kemik gelişimine olumlu etkileri olan bu balık aynı zamanda güçlü bir protein kaynağı olmasından dolayı kas sistemini güçlendirir. Tüm bunların yanı sıra karbonhidrat barındırmadığı için sindirimi oldukça kolay bir balık türüdür. Genelde ızgara olarak tüketilen çipura fırında ve mangalda da pişirilebilir. Sebzeli, kaşarlı ya da kiremitte pişirerek çipura balığına farklı bir lezzet de katabilirsiniz.

Son olarak eylül ayında tercih edilmesi gereken bir diğer balık; lüfer. Lüfer en çok B12 vitamini içeren balıklar arasındadır. Bu özelliği sayesinde vücuttaki oksijen oranını arttırır. İçerdiği türlü vitamin ve minareller sayesinde büyüme ve gelişmeyi desteklediği için özellikle çocuklar tarafından tüketilmesi gerekir. Bir diğer faydası ise yorgunluk ve halsizliğe iyi gelmesidir. Izgarada ve fırında pişirilerek ya da kızartma şeklinde tüketilebilir.

Eylül ayıyla birlikte sofralarda sıkça görmeye başlayacağımız taze balıklar oldukça iştah kabartıcı. Balık sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda faydalarıyla da tüketilmesi gereken yiyecekler arasındadır. Eğer sizler de “denizden babam çıksa yerim” türü insanlardansanız, bu ay palamut, barbun, çipura ve lüfere sofralarınızda mutlaka yer vermelisiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi