'Muhtar değil, cumhurbaşkanı seçiyoruz' demişti: Bahçeli'nin 50+1 çıkışı AK Parti'de nasıl yorumlandı?

'Muhtar değil, cumhurbaşkanı seçiyoruz' demişti: Bahçeli'nin 50+1 çıkışı AK Parti'de nasıl yorumlandı?
Gazeteci Nuray Babacan, Devlet Bahçeli'nin 50+1 çıkışının AK Parti'de nasıl yankılandığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1 şartının kaldırılması gerektiğine yönelik yaptığı açıklama geçmişte konuyla ilgili yaşanan tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada gelen soru üzerine "50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil." demişti.

Erdoğan'ın gündeme getirdiği 50+1 şartının değişmesine yönelik yaptığı açıklamada gözler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye çevrilmişti. Beklenen açıklamayı yapan Bahçeli de mevcut sisteme sahip çıkmış ve "Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhur'un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz." ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın söz konusu 50+1 çıkışı muhalefet tabanında da yankı buldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Erdoğan'ın açıklamasını samimi bulmamış ve kendisine yönelik çağrıda bulunarak "Gelin önümüzdeki seçimlere AK Parti olarak siz de İYİ Parti gibi tek başınıza girme cesaretini gösterin." demişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de kesin dille konuşarak "Ne değiştireceksen değiştir emin ol bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin." ifadelerine yer vermişti.

Erdoğan'ın bu çıkışına Cumhur İttifakı'nın ortakları da konuyu tartışmalara kapattı ve 50+1'in başkanlık sisteminin temel taşı olduğunu belirttiler.

Son olarak Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, Devlet Bahçeli'nin 50+1 için verdiği yanıtın AK Parti tabanında nasıl yorumlandığını yazdı. Babacan'ın aktardığına göre yapılan yorumlarda, “Bahçeli’nin bu yaklaşımı bekleniyordu. Aksi sürpriz olurdu. MHP kendisine her an ihtiyaç duyulacak bir yapıdan vazgeçmez. Hiçbir sorumluluğu olmadan, sistemin içinde edindiği pozisyondan memnun. Bu mekanizmanın değişmesini istemeyeceği belliydi” denildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.