Büyükçekmece'de baraj kurudu, Esenyurt en çok su harcayan ilçe oldu

Büyükçekmece'de baraj kurudu, Esenyurt en çok su harcayan ilçe oldu
İstanbul'da kuraklık hızla ilerlerken en fazla su tüketimi yapan ilçe belli oldu. Büyükçekmece Barajı tamamen çöle dönerken en çok su harcayan ilçenin Esenyurt olması dikkat çekti.

Megakentte havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız günlerin devam etmesiyle barajlar olumsuz yönde etkileniyor. Özellikle İstanbul'a su sağlayan barajlarda gözle görülür düzeyde kuruma gerçekleşiyor. Kuraklığın devam etmesiyle barajlar su tutma kapasitesini kaybetmeye başladı.


Barajlardaki son durum korkutucu boyutta

İstanbul'da yağmur yağmaması ile birlikte İSKİ ve İBB su tasarrufu konusunda çağrısını yinelemesine rağmen su tüketiminde rekor artışlar görülmeye başlandı. Tamamen kurumaya başlayan Büyükçekmece Barajı adeta çöle dönerken 10 Ekim 2023 Salı günü alınan verilere göre Büyükçekmece Barajı'nın aktif doluluk oranı %4.29'a kadar düştü. İstanbul'da barajların genel doluluk oranı ise %22.65 olarak kaydedildi.

iski-su-son-durum.jpg

Büyükçekmece Barajı kurudu, Esenyurt en çok su harcayan ilçe oldu

Büyükçekmece'de su sıkıntısı yaşanmaması için gerekli önlemler İSKİ tarafından alınırken Hava Forum internet sitesinin yaptığı açıklamalar ise gerçeği gün yüzüne çıkardı. Yapılan tespite göre İstanbul'da çılgın seviyede su harcandığına dikkat çekildi. Sadece Esenyurt ilçesinde günde 4 milyon ton su harcandığını bu rakam da yaklaşık damacana hesabı yapıldığında 210 milyon 526 bin damacanaya tekabül edildiğini belirlendi.

Barajlardaki son durum nedir? 10 Ekim 2023 Salı

İstanbul'a su sağlayan barajların aktif doluluk oranı ise şöyle; Ömerli %47.95, Darlık %35, Elmalı %17.27, Terkos %11.53, Alibey %24.63, Büyükçekmece %4.29, Sazlıdere %8.49, Istrancalar %14.78, Kazandere %4.46, Pabuçdere %3.25 seviyesindedir.

baraj-verileri-son-durumu-001.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:Nihan KONYALI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.