Koltuk belası

1840-1888 yılları arasında yaşamış olan Namık Kemal’in “Koltuk sevdası artar, toplum bozuldukça” sözü, bir anlamda 2020’li yıllar siyasetinin özeti gibidir.

Çok büyük güçtür. Bazıları onu taht olarak görürler. Öyledir de… Oraya oturan acayip itibar görür. İnsanların onu kaybetmemek için yapmayacağı şey yoktur. Kazanmak için de.. Sırf o güce erişebilmek için üşenmeden mahkeme koridorlarında yaş küçültenler bile oluyor.

47d9bcf0-9482-4bdc-8599-c383ce0bacc5.jpg


Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün 2019 yerel seçimlerinden hemen sonra “Yedinci döneme hazırlanıyorum” mesajından sonra CHP’de hala aktif siyaset yapan bir ismi arayıp partide herkese sirayet eden koltuk sevdası üzerine sohbet etmiştik. Bu konuşma neredeyse bir saat sürdü. O sohbette öğrendiğim bir hikaye Kemal Sunal’ın oynadığı “Koltuk Belası” filmine taş çıkartacak cinstendi. “Bu olay CHP’de koltuk sevdasının nirvanasıdır Ercancığım. O koltuğa oturmak için bizim partide mücadele daha gençlik yıllarından başlıyor. Öyle bir mücadele ki hiç üşenmeden gidip mahkeme koridorlarına yaş küçültüyorlar” diyordu o siyasetçi. 30 yıldır yapıştığı koltuktan kalkmak istemeyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün artık ikinci plandaydı. Şaşkınlık ifadelerim bitince devam etti konuşmaya… “Gençlik Kolları Yönetmeliği’nde yaş sınırı 30’dur. 30 yaşını geçtikten sonra gençlik kollarıyla ilgili herhangi bir görevde bulunamıyorsunuz. Aday da olamıyorsunuz. Bu genç arkadaşımız Maltepe Gençlik Kolları’nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra Gençlik Kolları Başkanı oluyor. Burada durmaya niyeti yok tabi. Buradan İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığı koltuğuna oturuyor. Tabi seçimle geliyor. En son hedef olarak kendisine Gençlik Kolları Genel Başkanlığı’nı seçiyor ama yaşa takılıyor. Gidip ailesini mahkemeye veriyor ve yaşını küçültüyor. Hedefine tam ulaşacakken pandemi patlak veriyor. Uğraşıp didiniyor ve sonunda Genel Başkan Yardımcısı oluyor. Ağaç yaşken eğilir atasözü tam da bizim parti için söylermiş” diyerek sözlerini tamamladı.

Sadece sohbet için aradığım konuşmadan büyük bir haber çıkmıştı. Bu hikaye CHP’deki koltuk sevdasını en iyi anlatan hikayelerin başında geliyordu. Spor branşlarında yaş küçültme hikayesini çok duymuştum ama siyaset için yaş küçültmeye ilk defa tanık oluyordum. Siyaset tarihine geçecek bu arkadaş bir telefon uzağımdaydı. Kim olduğumu ve ne iş yaptığımı söylemeden “Başkanım nasılsınız?” diyerek konuşmaya başladım. “Başkanım Nasılsınız” ifadesi onun için yeterliydi. Mest olmuştu. O dönem kongreler vardı. Kongrelerde görev alıp almayacağını sordum. “Kısmetse Gençlik Kolları Genel Başkanlığı’na aday olacağım” diyerek yanıtlıyordu sorumu. Gazeteci, hele ki Akşam Gazetesi’nden aradığımı söyleseydim hiç konuşmazdı. Beni partili zannetti. “Yaş kotasına takıldığınız dedikoduları var” diyerek çok merak ettiğim soruyu sordum. 50 yıllık siyasetçilere taş çıkartan arkadaşımız “Babam, askere erkenden gidebilmem için yaşımı büyük yazdırmış. Kemik yaşımın tespiti için açtığım dava sonuçlandı. Gerçek yaşıma döndüm” diye yanıtladı sorumu. Tam da pandeminin Çin’den bütün dünyaya yayıldığı dönemlerdi. Haber yazı işleri toplantısında büyük ilgi gördü ve manşet olarak planlandı. Baskı aşamasına gelmeden pandemi yasakları açıklanınca bütün sayfalar yıkılmıştı. Dolayısıyla CHP’deki koltuk sevdasını anlatan haberimiz kendisine yer bulamıyordu. Bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi yasakları daha önemliydi. Dolayısıyla bu genç arkadaşın film senaryolarına taş çıkartan hikayesi pandemiye kurban gitmişti.

maltepe-otlu.jpg

“İyi de bu kadar yıl sonra şimdi neden yazıyorsunuz?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu arkadaşımızın telefonu rehberimde kayıtlı olduğundan whatsapp durum mesajlarını görebiliyordum. Genç arkadaşımız artık büyümüştü. Gençlik Kolları’nda siyaset yapmak uğruna yaşını küçülten Kenan Otlu, bir daha bürokrasiyle uğraşıp yeniden yaş küçültme işine girmek istemediğinden CHP'nin Maltepe adayı olmuş. Hemen yıllar önce bana o istihbaratı veren o partiliyi aradım. Kenan Otlu’nun Maltepe adayı olduğunu söyleyecektim ki sözümü bitirmeden, “Genel Merkez onu istedi. İstanbul’dan talep olunca Genel Merkez de onu destekleme kararı aldı” diye anlattı. Yani Kenan Otlu Genel Merkez tarafından “Değişim” isteyenlerin karşısına rakip olarak çıkarıldı. Pazar günü yapılan Maltepe kongresinde sonuç Genel Merkezin istediği adaydan yana oldu. Kenan Otlu 209 oy alırken Olcay Yılmaz 193 oy aldı. Daha gençlik yıllarında koltukta kalmak için yaş küçülten Kenan Oltu’nun siyaset basamağında daha ne numaralar çevireceğinin takipçisi olacağım. Ama ne numaralar çevirecekse de bir daha bürokrasiyle uğraşmayacak. İl Başkanlığı, milletvekilliği, PM, MYK’da herhangi bir yaş sınırı yok.

“Koltuk Belası” filminin yönetmeni Kartal Tibet, başrol oyuncusu Kemal Sunal da bu hikayeyi okusaydı devam filmi çekerlerdi..!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ercan Öztürk Arşivi