İbrahim Kalın kimdir, nerelidir, siyasi kariyeri?

İbrahim Kalın kimdir, nerelidir, siyasi kariyeri?
İbrahim Kalın dün akşam açıklanan karar ile Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı görevine getirilmiştir. Birçok kişi MİT'in başına geçen İbrahim Kalın'ın kim olduğunu ve siyasi kariyerini merak ediyor. İşte tüm detaylar..

Hüsamettin Ozan Aslan- İbrahim Kalın İstanbul doğumludur. 15 Eylül 1971 yılında doğmuş olan Kalın, Erzurum İspirlidir. Ortaokuldan beri gitar ve bağlama çalmaktadır. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi lisans eğitimi almıştır. Yüksek Lisansı İslam düşüncesi ve Felsefe alanında tamamlamak için Malezya'ya gitmiştir. Evli ve 3 çocuk babasıdır. Bestelediği eserler arasında "Seni Mene Vermez İse" ve "Elif Bacı" adlı çalışmalar bulunmaktadır. George Washington Üniversitesi’nde 2002 yılında Molla Sadra’nin Bilgi Teorisi ve Anti-Subjektivist bir Epistemolojinin İmkânı başlıklı teziyle 2002 yılında doktor olmuştur. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde çalışmaları mevcuttur. Ayrıca Bilkent Üniversitesi ve College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi.

11 Aralık 2014'ten 4 Haziran 2023 yılına kadar büyükelçi olan Kalın, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının sözcülüğünü, 2018 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı güvenlik ve dış politikalar kurulu başkan vekilliği ile cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevini üstlenmiştir. 5 Haziran 2023'te Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı görevine getirilmiştir.

College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi. 2007 yılında İslam ve Batı başlıklı kitabı yayımlandı. 2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın kurucu başkanlığını yapmıştır. Bu çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği'nin Fikir Ödülü'nü kazanmıştır. 2014 yılında Akıl ve Erdem, 2015 yılında Varlık ve İdrak, 2016 yılında ise Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş başlıklı kitapları yayımlandı. Halil İnalcık'ın "İstanbul: Bir İslâm Şehri" adlı makalesini Türkçeye çevirdi. 2019 yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesi’nde İslam felsefesi alanında dersler vermektedir. Kalın, 29 Mayıs 2020 yılında profesör unvanını almıştır.

Siyasi Kariyeri

2009'da dış politikadan sorumlu başbakan başdanışmanlığı görevine üstlenmiştir. 2012 yılında başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevini üstlendi. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilmiştir. 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyükelçi olmuş cumhurbaşkanlığı sözcüsü tayin edildi. 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkan vekilliği ve cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevlerini yürütmüştür. 05 Haziran 2023 tarihinde Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olmasıyla boşalan Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığına Cumhurbaşkanı Kararıyla getirilmiştir.


Telif eserleri

Açık Ufuk
İslam ve Batı
Varlık ve İdrak: Molla Sadra'nın Bilgi Tasavvuru
Akıl ve Erdem: Türkiye'nin Toplumsal Muhayyilesi
Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş
Enine Boyuna Türkiye
İslamofobi: 21. Yüzyılda Çoğulculuk Sorunu
Barbar Modern Medeni
Perde ve Mana
Gök Kubbenin Altında
Çevirileri
Bir Mürşidin Mektupları
Şarkıları
Hiç Oldum
Sen Benimsin Ben Seninim
Suya Gider Allı Gelin
Yeni Cami Avlusunda
Metruk
Mağusa Limanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.