Numan Kurtulmuş kimdir, nereli, kaç yaşında?

Numan Kurtulmuş kimdir, nereli, kaç yaşında?
TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş'un yaşamı ve siyasi kariyeri merak konusu oluyor..

Fatma Müge Yücetürk - TBMM'nin 28. Dönem Başkanı olan Numan Kurtulmuş pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Numan Kurtulmuş kimdir, siyasi kariyeri nasıl şekillendi, mesleği nedir? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları...

Numan Kurtulmuş kimdir?

Numan Kurtulmuş 23 Mart 1959 tarihinde Ordu’nun Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Babaannesi Gürcü asıllı olan Kurtulmuş’un dedesi ise Kurtuluş Savaşı’nda binbaşı olarak görev yaptı. Sevgi Kurtulmuş ile evli olan Numan Kurtulmuş’un 2 erkek ve 1 kız çocuğu bulunmaktadır. Fenerbahçeli olan Kurtulmuş iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Eğitim hayatı

İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde lise öğrenimini tamamlayan Kurtulmuş, lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde gördü. 1984 yılında ise yüksek lisans eğitimini tamamladı. ABD’de Temple Üniversitesi’nde çalışmalar yaptı. Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations’nda misafir öğretim üyeliği görevini üstlendi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde ilk olarak doçent, 2004 yılından sonra ise profesör olarak çalıştı. Sabahattin Zaim’in asistanlığını üstlendi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde siyaset, çalışma ekonomisi ve insan kaynakları yönetimi dersleri verdi. Son olarak 2010-2012 tarihleri arasında ise İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde ekonomi ve siyasal iletişim üzerine dersler verdi.

Siyasi kariyeri

Politika yaşamına Fazilet Partisi’nde başlayan Numan Kurtulmuş, 2001 yılında Saadet Partisi'ne katıldı. 2008 yılında Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi. 2010 yılında Halkın Sesi Partisi'ni kurdu. 2012 yılında AK Parti ile HAS Parti’nin birleşmesi kararı alındı. AK Parti MKYK üyesi seçildi. Ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı yaptı. 2014 yılı kabinesinde başbakan yardımcılığı ve hükümet sözcülüğü yaptı. 2017'de Kültür ve Turizm Bakanı oldu. 24 Haziran 2018 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçildi. AK Parti 6. Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanvekili oldu. 7 Haziran 2023 günü yapılan seçimler sonucunda 28. Dönem TBMM Başkanı seçildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.