Ümit Kaftancıoğlu kim, neden öldü?

Ümit Kaftancıoğlu kim, neden öldü?
Sosyal medyada ölüm yıldönümüne ilişkin yapılan paylaşımlarla gündeme gelen Ümit Kaftancıoğlu kimdir? Canan Kaftancıoğlu’nun nesi oluyor?

Ali Ozan Birerdinç - Ümit Kaftancıoğlu, ölüm yıldönümü nedeniyle hakkında yayınlanan sosyal medya mesajları nedeniyle, vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Özellikle Ümit Kaftancıoğlu’nun neden öldüğü ve Canan Kaftancıoğlu ile akraba olup olmadıkları merak konusu oluyor. İşte Ümit Kaftancıoğlu’nun hayatı ve hakkında tüm merak edilenler...

Canan Kaftancıoğlu: Yolları yolumuz...

1980 yılında öldürülen Ümit Kaftancıoğlu için CHP İstanbul İl Başkanlığı, “Edebiyat dünyası ve radyo programcılığı anlamında adını duyuran ve birçok ödüle layık görülen; gerçek edebiyatın halkta gizli olduğunu savunan öğretmen Ümit Kaftancıoğlu’nu katledilişinin 43. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.” mesajını yayınladı. Söz konusu mesajı alıntılayan Canan Kaftancıoğlu da kendi hesabından, “Yazar, derlemeci, Ardahan’ın çorak topraklarından Köy Enstitüleri sayesinde yeşeren, kısacık ömründe halkı için mücadele eden #ÜmitKaftancıoğlu’na sonsuz saygı ve minnetle… Yolları yolumuz…” ifadeleriyle Kaftancıoğlu’nu anmıştı. Yayınlanan bu mesajların ardından Ümit Kaftancıoğlu’nun hayatı da merak konusu oldu.

Ümit Kaftancıoğlu kimdir?

Ardahan’ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı Köyü’nde 1935 yılında dünyaya gelen Ümit Kaftancıoğlu’nun asıl adı Garip Tatar’dır. İlkokulu bitirmesinin ardından 1957 yılında Cılavuz Köy Enstitüsü’nü tamamladı. Mardin ve Rize’de öğretmenlik yaptı. Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. Türkçe öğretmenliği yaptı. 1974 yılında TRT’de çalışmaya başladı. Dönemeç adlı hikayesi ile 1970 yılı TRT Büyük Ödülü’nü kazandı. 11 Nisan 1980 günü evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Cinayeti işlediğini itiraf ettikten sonra tutuklanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, 4 yıl sonra serbest bırakıldı. Bir erkek bir kız çocuğu olan Ümit Kaftancıoğlu, Nurcan Kaftancıoğlu ile evliydi. CHP İstanbul İl Başkanlığı da yapan doktor Canan Kaftancıoğlu, Ümit Kaftancıoğlu’nun oğlu Ali Naki Kaftancıoğlu ile evlidir. Yazar, derlemeci ve radyo programıcısı olan Kaftancıoğlu adına 2005 yılından beri Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması düzenlenmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.