Korona günlükleri 11

Plakası elli sekiz

Ağlıyorum sessiz, sessiz

Aşk adını anmam sensiz

Sivas’ın Âşık Veysel’i var

Sivas ilinden ülkemizin en uzun nehri doğar Kızıldağ’dan doğan Kızılırmak 1750 Km. kat eder 8 il topraklarını sular Bafra dan dan denize. Köse Dağdan doğan Yeşilırmak 550 Km. kat eder 4 il topraklarını sular Çarşamba’dan denize dökülür. Türkülere konu olurlar.

Mustafa Kemal ve 38 arkadaş Vatan bir bütündür bölünemez ne coğrafya ne inanç ne kültür olarak bölünemez.

Suyun balıkları sarması gibi bu 38 arkadaşı insanlığı, inancı ve kültürü ile sımsıkı sarılmışlardır ne mandacılık ne hilafet nede padişah nede padişah yalakaları onları bölememişlerdir.

Mustafa Kemal ve Arkadaşları Erzurum Kongresinden Sivas Kongresine gelirken Pülümür dağlarında suikast uğrayacakları istihbaratı gelir ancak onlar Kongreye gidenlerin rahat geçmesi için nöbet tutan Seyit Rıza ve arkadaşlarıdır.

Sivas deyince aklıma Pir Sultan Abdal gelir, ah başıma onlarca taş yağar bir dostun attığı gül yaralar beni. Hızır Paşa bir gün inşallah senin ’de çarkına çomak sokan olur, demiri demirle dövdüler döven soğuk dövülen sıcak insanı insana kırdırdılar, biri tok biri aç idi.

Divriği ilinden çıkan demir cürufu Karabük’te işlenmektedir. Mustafa Kemal Almanya ziyaretinde Han’sın 425 yıllık makine fabrikasında, Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak bakar ne görsün Mustafa Kemal ellerini göğe kaldırmış dua ediyor paşam niye dua ediyorsun.

Allahım benim ülkeme ne zaman böyle bir fabrika nasip olacak, bir gün Mustafa Kemal Mareşal ı yanına davet eder yaveri gider onun çadırına haber vermeden geri gelir Paşa sorar ne oldu Mareşal dua ediyordu bölmedim bırak Mareşal bitirsin duasını ..

Mareşal gelir buyur paşam hani Almanya’da bana niye dua ediyorsun demiştin işte o gerçek oluyor Türkiye'nin en büyük KİT kuracağız nereye kuralım Karabük. Demir cürufunu Divriği den kömürü Ereğli’den Karabük te buluşturacağız yurdun savunması en kolay yeri Karabük ve hepimizin bildiği gibi gerçekleşir.

Güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa, benim yârim kara toprak kazma ile dövmeyince kıt verir, bağlamasının perdeleri üzerinde ayni yerden tutar âşık herkes perdeler üzerinde NATO’ları arıyor oysa siz bir yerden tutuyorsunuz denince onlar benim tuttuğum yeri arıyorlar.

İlk eşi kendini terk edeceğini anlayınca uyumuş numarası yapar önceden eşinin ayakkabısı içine bir miktar para koyar. Eşi onun uyuduğunu görünce ayakkabılarını eline alır camdan atlar ve sevgilisi ile kaçmaya başlar bir ara nefesi daralır soluklanmak için durduklarında ayakkabısını içinde bir şey olduğunun farkına varır.

Ne görsün Âşık gittiği yerde zahmet çekmesin bu kadar beraber olduk bana hizmet etsin diye bir miktar harçlık verir. ALIN SİZE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ.

İşte o Âşık Veysel’in heykeli Sivas a inancından dolayı dikilmedi Gülhane parkına dikildi. Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkında ne sen ne ben ne polis farkında (Nazım Hikmet)

2 Temmuz 1993 Madımak ülkemizin yüz karası Madımak oteli yakılmak istenen Aziz Nesin asıl adı Mehmet Nusret. Türk milletinin yüzde altmışı aptaldır dedi diye, bir özel kanal sokak röportajı yapıyor Mustafa Kemal Türk Milleti zeki dedi Aziz Nesin aptal dedi, aman efendim ne hakaretler.

Albay Nihat İlhan 24 Aralık 1963 Kıbrıs Lefkoşe eşi ve 3 çocuğu banyoda katledilmişti. Şimdi o binanın duvarında bir yazı: BARBARLIK MÜZESİ.

Sivas'ta Madımak otelinin duvarına barbarlık müzesi yazabildik mi? Orada bir yazı daha var.

Bayrakları bayrak yapan üzerindeki kandır eğer uğrunda ölen varsa toprak vatandır.

Bence sen hiç kitap okudun mu hiç kitap yazdın mı okumamış yazmamış birisi nasıl değerlendirebilir. Bu soruyu Aziz Nesin'e sorsaydılar asla kıyaslama yapmazdı kanaatindeyim

İkinci dünya savaşında kuvvet komutanları sınıra giderler sınır komutanına aldığı önlemleri sorarlar. Sınır komutanı topumuz, tüfeğimiz ve süngümüz var karşı koyacağız. Bu yetmez sınıra mani engel yapacaksın olur komutanım ne kadar zamanda yaparsın bir ayda yaparım.

Almanlar sınıra dayandı kaç askerle bir ayda yaparsın benim tabur yeter, biz sana iki tabur verelim 15 günde dört tabur verelim dört günde yap deyince sınır komutanı, komutanım size bir soru soracağım bir çocuk kaç günde dünyaya gelir 9 ay 10 günde peki hanıma 2 koca bulursak bebek 4,5 ayda doğar mı doğmaz bu işte daha önce olmaz.

Bizim yurttaşlarımızda bazılarını tenzih ediyorum öğrenecekler ancak biz ben görebilecek miyim?

Benim çocuklarımda zaman zaman babalarına hediye alırlar elbise, ayakkabı, pantolon, gömlek ancak en mutlu olduğum onların en çok mutlu eden bir yazarı ziyaret edip adıma kitap imzalatmalarıdır.

Sivas kongresine katılanlardan birisi de Tıbbiyeli Hikmet Balıkesir Savaştepe Sivas Kongresine katılır ve Mustafa Kemal'e paşam siz dahi mandacılığı kabul ederseniz sizin de karşınızda olurum diyen, tıp bayramı kutlamaya vesile olan Türkçeyi en güzel konuşan 5 kişiden biri olan Orhan Bora'nın babası. Tarihe mal olmak için çok yaşamak gerekmiyor 44 yaşında hakkın rahmetine erer ışıklar içinde uyusunlar.(1901-1945)

Sivas Kongresinde alınan 8 karar:

1. Milli sınırlar içinde vatan bölünemez bir bütündür parçalanamaz.

2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir.

3. İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.

4. Kuva-yı Milliye tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır.

5. Manda himaye kabul edilemez.

6. Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması mecburidir.

7. Ayni Gaye ile milli vicdandan doğan cemiyetler, Anadolu ve Rumeli Müdafaa i Hukuk cemiyeti adı altında genel bir teşkilat olarak birleştirilmiştir.

8. Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından temsil heyeti seçilmiştir.

7 Ağustos 1919 Tarihinde seçilen Erzurum Kongresi heyeti temsilcileri:

1- Mustafa Kemal Paşa

2- Hüseyin Rauf Orbay (Eski Deniz Bakanı)

3- Hoca Raif Efendi (ERZURUM ESKİ Mebusu)

4- Şeyh Fevzi Efendi( Erzincan’dan Nakşi Şeyhi)

5- Süleyman Servet Bey (Trabzon eski Mebusu)

6- Bekir Sami Bey (Bayburt eski Valisi)

Sivas Kongresi temsil heyeti:

1- Rafet Bey

2- Kara Vasıf Bey (Kurmay albaylıktan ayrılma)

3- Mazhar Müfit Bey ( Eski Mutasavvıflardan)

4- Ömer Mümtaz Bey (Ankara eski Mebuslarından)

5- Hüsrev Sami Bey (Askerlikten ayrılma)

6- Hakkı Behiç Bey (eski Mutasavvıflardan)

7- Ratıp Zade Mustafa Bey (Niğde delegesi)

Hizmetleri hak katında kabul olsun ışıklar içinde uyusunlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi