Koronavirüsten nasıl korunacağız?

Koronavirüs günlük 60 bin vaka sayısını bulmuş bir vaziyette koşa koşa üstümüze geliyor. Peki bu süreçte koronavirüsten nasıl korunabiliriz? Bütün bunları sizin için listeledim;

Hapşıran ya da öksüren birisi ile karşılaşırsak ya da kendisini kötü hissettiğini düşündüğümüz birisi olursa yanımızda, yakınımızda, mümkünse eğer 1 metreden daha fazla yaklaşmamaya çalışalım. Ama tabi toplu taşımada bu her zaman mümkün olmayacak. Eğer bizim de bu tür şikâyetlerimiz var ve bu tür belirtiler gösteriyorsak aslında biz önce kendimizi koruyacağız. Yani, hasta olan kişinin maske takması burada çok önemli. Hapşırırken eğer bir mendil bulundurabilirsek, mendili hemen ağzımıza ve burnumuza kapatarak öksürmeli ya da hapşırmalıyız. Ondan sonra da o mendili derhal kimsenin temas etmeyeceği bir yere atmamız ya da en azından cebimize koyup sonra bulduğumuz en yakındaki çöpe atmamız gerekiyor. Ya da böyle bir mendil yanımızda yoksa, dirseğimizin iç yüzeyine doğru öksürmemiz ya da hapşırmamız gerekiyor. El yıkamak burada da çok önemli. Böyle bir insanla yakın temas kurmak zorunda kaldıysak,  bulduğumuz en yakın yerde elimizi normal su ve normal sabunla yıkayalım. Korona virüsten tek korunma yöntemi budur.

Evet, bunlar hayatımızda hep olacak. O zaman nasıl korunacağız? Ya da vücudumuza bu virüsler girerse hepimizin etkilenme oranı çok farklı olacak. Yani iş yine dönüyor dolaşıyor bağışıklık sistemine geliyor. Biz eğer kendi bağışıklık sistemimizi güçlü tutarsak yani dengeli beslenirsek, güçlü oluruz. Dengeli beslenmek ne demek? Her şeyden yersek tabi ki bizlere yasak olan yiyecekler varsa, özel bir diyet uygulamak zorundaysak o ayrı. Ama her türlü gıdadan azar azar, yeterli miktarda yersek yani dengeli beslenirsek. Peki uyku? Evet, bu da çok önemli. Ortalama 8 ila 10 saatlik bir gece uykusu sağlayabilmek çok önemli. Hareket, herkesin yaşına göre, cinsiyetine göre, beden yapısına göre düzenli egzersizler yapmak. İlla ki spor salonlarına gitmemiz gerekmiyor. İlla aletlerle jimnastikler yapmamız gerekmiyor. Basit yürüyüşler, bizi terletmeyecek normal deniz kenarında ya da bulabileceğiniz oksijeni yüksek yerlerde yaptığımız kısa yürüyüşler. Bunlar ve elbette ve elbette stresten uzak kalmak. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yolu bu. Özel takviyeler ancak belli insanlar için gereklidir. Herkesin vitamin kullanması, herkesin bağışıklık sistemini güçlendirici ilaç kullanması gerekmiyor. Dengeli beslenme, düzenli uyku ve düzenli egzersiz bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin anahtarıdır.

Korona virüs salgını gündemimizde ve bir süre daha gündemimizde kalacak gibi görünüyor. Maalesef hepimiz korona virüsten korkar olduk. Bazılarımız açık ofis adı verilen birçok kişinin aynı salonu kullandığı yerlerde çalışabiliyoruz. Bu masalardan bir tanesinde, bu salonda çalışan arkadaşlarımızdan bir tanesinde öksürük, hapşırma veya yüksek ateşli olduğunu ifade eden kişiler olabilir. Bu tür şikâyetleri olan çalışan arkadaşlarımız olabilir. Öncelikle panik yapmayacağız. Bu çok önemli. Çünkü her hapşıran her yüksek ateşi olan her nezle belirtisi gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtisi gösteren kişi korona virüsü enfeksiyonu taşıyor demek değildir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barış Kış Arşivi