Yallah kuşlar yallah!

Yallah kuşlar yallah!
Devlet Hava Meydanları İşletmesi, (DHMİ) 11 yıldır tarifeli uçuşların yapılamadığı Gökçeada Havalimanı'nını kuşlardan korumak için devreye girdi.

ÖZEL HABER:ERCAN ÖZTÜRK - Devlet Hava Meydanları İşletmesi, 11 yıldır kullanılmayan “kuş uçmaz kervan geçmez” Gökçeada Havalimanı'nı kuşlardan korumak için harekete geçti. 2012 yılında 88 milyon lira harcanarak yapılan havalimanına sadece iş insanlarının özel jetleri, ambulans ve yangın söndürme uçakları iniyor. Havalimanını yabani hayattan ve kuşlardan kurtarmak için düzenlenecek ihale 24 Ağustos 2023 tarihinde yapılacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, (DHMİ) 11 yıldır tarifeli uçuşların yapılamadığı Gökçeada Havalimanı'nını kuşlardan korumak için devreye girdi. 102 dönüm araziye yabani hayvanları ve kuşları cezbetmeyecek bitkilerin ekilmesi için ihale açıldı. “İstisna ve Kapsam Dışı” ihale usulüne göre yapılacak ihale herkese açık olacak. Arazinin ihalesini kazanacak şirketler 2026 yılının sonuna kadar “kuş uçmaz kervan gezmez” havalimanında yabani hayatı cezbetmeyecek şeyler ekecek.

gokceada6.jpg


Kuşlarla mücadele kapsamında!
24 Ağustos 2023 tarihinde yapılacak ihalenin ilanında şu ifadeler kullanıldı: “Gökçeada Havalimanı sınırları içerisinde bulunan toplam 102 bin metrekarelik (1 numaralı 19 bin metrekare , 2 Numaralı 8 bin 500 metrekare arazi, 3 numaralı arazi 68 bin metrekare , 4 numaralı arazi 7 bin 200 metrekare sazlık arazi yabani hayat ve kuşla mücadele kapsamında kuş ve yabani hayvanları cezbetmeyecek ürün ekilmek üzere KDV dahil 200.000.-TL (İkiyüzbin TL)/Yıl muhammen kira bedeli üzerinden ekilecek tohumun toprağın altında bırakılması, tüm masrafların ihaleyi kazanan tarafından karşılanması kaydıyla DHMİ Kira İhale Yönergesi kapsamında açık ihale usulü ile ihale edilerek 31.12.2026 tarihine kadar kiraya verilecektir” denildi. DHMİ Gökçeada Havalimanı’nda yapılacak ihaleye katılan kişi veya şirketlerden 50 bin lira teminat alınacak.”

2012’den beri uçuş yapılmıyor!
Gökçeada Havalimanı, 15 Ağustos 2010 tarihinde “turizmin geliştirilmesi” hedefiyle hizmete girdi. Dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal açılışta yaptığı konuşmada, havalimanı için toplam 88 milyon 120 bin TL harcandığını açıkladı. Açılışa katılan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise havalimanının bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağı iddia etti. Açılışın ardından Gökçeada Havalimanı’na ilk tarifeli uçuş 12 Temmuz 2011’'de İstanbul Sabiha Gökçen’den gerçekleştirildi ve yine Yıldırım tarafından haftada iki gün İstanbul’a tarifeli uçuşların yapılacağı duyuruldu. Ancak Yıldırım’ın söylediği gibi olmadı ve sadece çok kısa bir süre tarifeli uçuşlar düzenlendi. Ardından da tarifeli uçuş düzenlenmeyen havalimanına hiç yolcu uğramadı.

Uçuş yok ama 38 kişi çalışıyor!
DHMİ’nin faaliyet raporlarında yer alan bilgilere göre, Gökçeada Havalimanı’nı 2011 yılında bin 106, 2012 yılında bin 666 ve 2013 yılında ise bin 726 kişi olmak üzere toplam 4 bin 498 yolcu kullandı. 2013 yılından sonra ise hiç yolcunun uğramadığını açıklandı. 2012 yılından beni kullanılmayan Gökçeada Havalimanı’nda Sayıştay bulgularına göre 38 personel çalışıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.