Nevruz

Siyasi partilerimiz nevruz kutlamaları yapıyorlar, nev yeni ruz gün demek 21 Mart yeni gün ve çok özel bir gün.

       21 Mart Türklerin Ergenekon'dan çıktığı, Peygamber efendimize güzel ahlakı iletilmesi için görev verildiği, Hz.Ali efendimizin doğduğu, günle gecenin eşit olduğu, toplu ibadet eden atalarımızın ibadete ara verdikleri gün.

       21 Mart’ta son ibadetlerini yaparlar ahlak abdestlerini yani görgüden geçip,  yunak oldukları gün.

          Müritler birlikte gelirler baba erenler sorar niye geldiniz? Hakka geldik hak için hakka eğilmeye geldik.

           Helal kaynamayan aş aştan sayılmaz, hak için akmayan yaş yaştan sayılmaz, gövden üzerinde başım var deme secdeye gitmeyen baş baştan sayılmaz.

            Secdeye gidilir, müritler secdedeyken baba erenler:

             Bu inanç ve itikat yılda bir kez yenilenir, bunun yerine getirilmesi için talibin talep etmesi gerekir ikinci hadise o talibin barışık olması ve edep dışı davranışları olmaması düşkün ilan edilmemesi gerekmektedir.

              Görgüden geçme ahlak abdesti baş bağlama yapılırken ayetel kürsi ve(bakara 255) ayeti okunur. Erkâna tarikata girene Mürşit gerek, erkân tarikat ehli olmayana Mürşit ne gerek.

               Yüzümüzü hak eyleyip sürdük zemine. Gıyaben Hünkâr Hacı Bektaş Veliden tacı izzet dileriz.

                Görgüden geçenler biri birilerine niyaz ederler. İyi günde kötü günde tasada kıvançta birlikte olduklarını dile getirirler.

                Bu çeşme ne güzel çeşme

                      Su içecek tası yok

                       Kırma insan gönlünü

                        Yapacak onaracak ustası yok.    

            Adamın biri 99 kişiyi katletmiş bir bilgeye gider durumu anlatır, ben ne yapmalıyım ki cennete girebileyim, Bilge kişi yol üzerindeki tarlana kavun karpuz ek ürünün olgunlaşınca her gelen geçene ikram et birde tarlanın bir tarafına kuru söğüt dalı dik eğer kuru dal yeşerirse sen cennetliksin.

                Adam bilgenin dediklerini yapar her gelen geçene kavun karpuz al ancak telaşla oradan geçen birine kavun al karpuz al der fakat adam acelem var der almaz, 99 oldu ne fark eder yüz olsun, bir kurşun ona adam ne görsün kuru söğüt dalı yeşermiş.

                 Meğer o yüzüncü ara bozmağa gidiyormuş siz siz olun asla arabozucu olmayın ara bulucu olun.

        Eşsiz, aşsız ve içeceksiz ibadet etmeyen kıvrak zekâları olan topluma Bektaşi derler. Onlar ahi ocağından yetiştikleri için 6 yaşam ilkesi olanlardır.

        Altı yaşam ilkelerinin üçü açık üçü kapalıdır. Açık olanlar hanesi konuklarına, kesesi kardeşlerine sofrası misafirlerine, kapalı olan, üçü gözü kötü bakışa, ağzı kötü söze, eli zulme haksızlığa.

        Bir ağaca benzer, kökleri inanç denizinden beslenir, yaprakları güzel ahlak, meyveleri evliya sohbetidir. Bir sandala benzer iki küreğinden biri denk çekilmezse varacağı limana varamaz olduğu yerde döner. 

        Alfabenin A harfini severler asaleti temsil ettiği için Z harfini severler zarafeti temsil ettiği için. A harfiyle adi de başlar Z harfiyle zillette çıkar ancak onlar bu kelimeleri kullandıklarında abdestlerinin bozulduğuna inanırlar.

        Bu yıl Nevruz üç aylara denk geldi Tövbe suresi 36 ayet bu aylarda kavga etmeyin incitici lakırdı etmeyin.

         Bir delikanlı arıyorum kızıma değil üç aylarda komşusu tarafından hatırına erilen: Arkadaş şimdi üç aylardayız nasıl olsa sende burada bende ben seninle illa kavga etmem gerekiyorsa, üç aylar çıkınca bölüşürüz kozlarımızı.  

       21 Mart’ta son ibadetlerini yaparlar namerde muhtaç olmamak için dağa taşa ovaya namerde muhtaç olmamak için nafakalarını temine giderler, yaz bitince ibadete kaldığımız yerden devam edeceğiz derlermiş.

       21 Mart demirci Kavva rivayet odur ’ki Orta Asya'da yaşayan atamızı yöneten kralın sırtında çıban çıkar zamanın hekimleri’ de bu çıbanların yeni doğmuş çocuklarının beyinleri sürülerek iyileşeceğini bildirirler.

       Yeni doğan çocukların beyinleri kralını isteği ile yerine getirirler bakarlar olacak gibi değil kuzu beyni göndermeye başlarlar hekimler bunu farkına varırlar.

        Tam bu sırada demirci Kavvanın oğlu olur örsün üzerine çekici vurur vermiyorum. 21 Mart haksızlıklara karşı çıkış günü olarak bilinmektedir.

         21 Mart dünya şiir günü Dünya orman haftası olarak kutlanmaktadır.

           Nevruz birilerinin bayramı değil bilenlerin bilerek yaşayanların, yaşatanların bayramıdır.

            Atalarımız Balkanlarda yaşarlarken Bulgar Yunan iç içe yaşarlar köyleri komşu Mart ayında karlar eriyince derler dolar taşar karşıdan karşıya geçmek zorlaşır.

           Rum yükler katırına tulumlarını doldurur içine şarabı Bektaşi köyüne gidecek ancak dere geçit vermez tam gününü bilmediği için derenin karşı tarafında seslenir komşu yumurta tortusu geçti mi geçti ise dereyi geçmekten vaz geçecek.

          Babamın mesleği çoktu Marangoz, bakkal, kahveci, nalbant, dişçi, Sıhhiye, Manifatura, dülger, çiftçi ayrıca iyi bağlama icra eder ses tonu dolu 12 hizmet görevinin yarıdan bir fazlasını yerine getirendi.

           Babam bir sabah kahvesini açar bir ara çolak Ali babamı bakkala davet eder, Yusuf bizim mürşidimiz babandı bizim çocuklarda sana düşüyor ne dersin babam eyvallah der.

           Müşteriler saat 10 gibi işlerine gidince babam eve kahvaltıya gelir, annem adam bu gece rüyamda bir çocuğumuz oldu deyince babam bir değil iki oldu der ve olayı anneme aktarır. Halk arasında annemin adı koca ana idi anama kimse adı ile hitap etmezdi.

         Nevruz bayramında müritler, mürşitlerine giderken eli boş gitmezler giyecek, içecek ve yiyecek götürürler, (dem, yumurta, piyaz)

          Bu yapılan ziyaretlerde dua etmeden ne lokma nede sıvı alınmaz sonunda güzel bir nefese bağlanır.

          Duaya başlanmadan önce kapı ve cam aralanır ola ki dışarda kalan varsa nasiplensin diye.

        Duaları sofraların etrafında yer alanlardan israftan uzak olanlardan eyle Allahım, Karnınızı doğuramayacağınız yerde açlığınızı belli etmeyin, aş pişen mutfaklarda değil edep pişen mutfaklarda beslenenlerden olalım.

       Sonra hizmet duası yapılır ayağa kalkacaksan hizmet için kalk boyunu görsünler diye değil, hizmetin hak katında kabul muradın asıl kısmetin gani kazancın helalden olsun diye dua ederler.  

           Nefes olmadan asla olmaz, kaşığımızdaki sıcak çorbayı nefesimizle soğutur, kartopu yaparken üşüyen elimizi nefesimizle ısıtır, nefesi söyler semahı döner nefesi alır yaşamı sürdürür nefesi söyler yolumuzu sürer, semahı döner asla sözümüzden dönmeyiz.

           Misafire mihman denilir misafirin yeri gönülde ve konut tada başköşedir. Bugün bize mihmanlar geldi ne hoş geldi gülleri teze geldi Aliye Murtaza geldi.      

         Asla ekmeksiz gidilmez ekmek buğdaydan yapılır. Arifeden bir gün öncesinin adı buğday günü imiş buğday nimet olduğu için saygıyı, besleyici olduğu için sevgiyi ifade edermiş.

          Bayramlar zor günlerin ardından kutlanır, gelişi Arife gidişi olmaz mı, olur tabii bayramlar bayramlaşma ve barışma için yapılır eğer bayramlaşıp barışmış isen ve bunu sürdürüyorsan işte o günü adı barışık günüdür.

         Dilerim ve umarım bize arifeyi öğretim uygulatanlar barışık gününü ’de öğretirler.

         Bayramlara bolluk, bereket, saygı ve sevgi ile girilmesi dileğimle.      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi