Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Prof. Dr. Aysel Çelikel

Sevgili okuyucular, her yıl olduğu gibi kitap fuarlarını geziyorum. Eski değerli dostları görüp konuşuyorum. 79 yıllık yaşamımda çok değerli insanları tanıma şansına erdim. Yıllarca TEMA'DA beraber olduğum Prof. Dr. Lütfü Baş, çok sevdiğim, saydığım, onun tarafından da sevildiğime inandığım Silivri'de tutukluluğundan sonra vefat eden Prof. Dr. Uçkun Geray, yine ÇYDD başkanı Silivri tutukluluğundan sonra vefat eden Prof. Dr. Türkan Saylan, şimdiki başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, SOS Çevre Derneği Başkanı Türksen Başer Kafaoğlu gibi. Bu liste uzar gider. Daha İTÜ'den, Lions'tan ve diğer kuruluşlardan bahsetmedim. 
Bir kitap fuarında Prof. Dr. Aysel Çelikel söyleşisine katıldım. "Adalet Yoksa Gelecek de Yok" demişti. Hepimize bu ismi taşıyan kitabını dağıtmıştı. Orada ön sözde kendini tanıtmış. Türkiye'de kadın haklarını korumayı ilke edinmiş, kız çocuklarının okumasını hedef edinmiş bu hanımı ben de size daha yakından tanıtmak için bu makaleyi sunuyorum. Aysel Çelikel diyor ki, ben Cumhuriyetin 10. Yılında doğdum. Eğitim ve meslek hayatım boyunca Türkiye'yi derinden etkileyen pek çok olayı yaşadım. 
Dönemin sağladığı kısmi demokrasi, laiklik, bireysel özgürlükler, kadın hakları serüvenini yaşama şansım oldu. Toplumun geleceğini oluşturan eğitimin kalitesi ve niteliği mutlaka bilimsel ve laik olmadan, eğitimde dinsel yönlendirme anlayışına son verilmeden Türkiye'de gelecek için konuşmak zor görünüyor. Hukuk konusu da öyle hukukun ve yargının içine düştüğü yürekleri dağlayan durum önceliğimiz olmalı. Ağır suç işleyenlerin denetimli serbest bırakılması, daha hafif suçluların hapse atılması, insanların hukuka ve yargıya olan güvenini sarstı. Bilgi küpü gibiydi Aysel Çelikel. Bu günlere nasıl geldi. Okula başlamadan okuma yazmayı öğrendi. İlkokulda sanki küçük öğretmendi. Orta eğitiminde hep takdirname ile ödüllendirildi. 
Babasının itirazlarına rağmen üniversitede okumak istedi. Hukuk Fakültesine yazıldı. Değerli Hocalarla okudu Türkan Rado, Hıfzı Timur, Hüseyin Nail Kübalı, Ferit Hakkı Saymen, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu gibi. 1968'lerde önce doçent, sonra Prof. Oldu. Akademik çalışmalarına Türk Hukukçu Kadınlar Derneği üyeler ile kadın sorunları ve haklarını temel alan medeni yasa değişikliği tasarılarını hazırladı. Evlendi anne oldu. 
Sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinin ilk kadın dekanı oldu. Yetmedi çalışmalarını sürdürdü ve Adalet Bakanlığı koltuğuna oturdu. Kızların okumasını çok isteyen arkadaşı Prof. Dr. Türkan Saylan'la ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ni kurdular. Bir zaman geldi yakın tarihin en uzun iddianamesine sahip Ergenekon davası ÇYDD'yi de içine aldı, dernek yöneticileri gözaltına alındı. Hastalığı hızlanan Türkan Saylan yaşamını yitirince başkanlık için ilk akla gelen isim Aysel Çelikel oldu. Derneğe bağışlar arttı ve okutulan kız öğrenci sayısı yüz bini aştı. Böyle insanların yanında olmak benim için de onur meselesidir. 
Bu yıl yine Genel Kurulda ÇYDD Büyükçekmece Şubesini temsilen orada olacağım. Türkan Saylan'ın vefatından sonra içlerinde olmak arzum bir davetle yerini buldu ÇYDD Genel Merkez Çevre Birimini Türkan Saylan ve Aysel Çelikel'in yönetim kurulundan arkadaşları Av. Olcay Yezdani başkanlığında oluşturduk. 5-6 yıldır keyifle aralarında oluyorum. Kadınlar evinde oturmalı deyip te karısını doktora götürürken kadın doktor arayanlara selam olsun. Temiz bir çevrede sağlıklı yaşamanız dileklerimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi