Silivri’de kıran kırana yarış yaşanacak

2019 yerel seçimleri daha önceki seçimlerden çok ama çok farklı olacak.    Bir tarafta ilk defa yaşanacak ‘ittifak’ adaylarının ortaya çıkması ve bu ittifakların ne gibi sonuçlar alacağı beklentileri.
Diğer tarata ‘Cumhurbaşkanlığı’ sisteminin hayata geçirilmesi ile gerçekleşecek ilk yerel seçim oluşu.
Bir diğer tarafta 16-17 yıldır iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin son genel seçimlerde yaşadığı oy kaybının yerel seçimlere yansıyıp yansımama durumu.
Aslına bu tarafları daha da çoğaltabiliriz.
Son olarak ise ittifaklarda yer almayan DSP ve SP’nin adaylarının bazı yerlerde belirleyici özellikler pozisyonuna geçmesi.

Selami Değirmenci son defa aday!
İstanbul’un bazı ilçelerinde seçimler çok ilginç geçecek.
Belki de onların başında Silivri geliyor.
Sebep çok açık.
Gerek daha önceki seçimlerde CHP ile AK Parti adayının çekişmeli seçim yaşamasına rağmen bu ilçenin ‘Cumhur İttifakı’ gereği MHP’ye verilmesi.
Gerek ise CHP adayı Özcan Işıklar’ın adaylığına tavır koyanların Selami Değirmenci etrafında buluşarak ikinci bir yol arayışlarına girmesi Silivri seçimlerini fazlası ile ilginç pozisyona sokmuştur.
CHP PM’nin 34’e karşı 25 oy ile veto etmesine rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yetkisini kullanarak Özcan Işıklar’ı yeniden aday göstermesine tepki gösteren bazı partililer diğer aday adaylarından Selami Değirmenci’nin etrafında buluşarak ‘İster bağımsız ister DSP adayı ol, arkandayız’ mesajı gönderdi.
Düzenlenen ‘Halk Buluşması’ndan konuşarak; ‘Bu seçimler benim hayatımın seçimi olacak. Son defa sizlerden oy isteyeceğim’ diye çıkış yapan Selami Değirmenci sanırım bu hafta DSP adaylığını açıklayacaktır.

Özcan Işıklar çok kalp kırdı
İlk defa 2009 seçimlerinde belediye başkanı seçilen Özcan Işıklar aradan geçen 10 yılda çok kalp kırdı.
Çok partili ile yolları ayırdı.
CHP’nin 2004 belediye başkan adayı Yılmaz Kandemir kendisine yapılanları kabullenmeyerek AK Parti’ye geçti.
İlçe başkanıyken Işıklar’ın 2009’daki adaylığında öncemli rol oynayan Abdullah Yıldırım 2014’te Işıklar’ın karşısına aday adayı olarak çıktı ve aradan geçen sürede hiç görüşmedi.
2014 listelerinde Bora Balcıoğlu’nu listesine koyup başkan yardımcısı yapan ve bir sonraki seçimde seni aday yaparız diyen Özcan Işıklar bu defa da Balcıoğlu ile arayı açtı.
Her ne kadar adaylığının açıklanması ile Değirmenci ve Balcıoğlu dışındaki diğer aday adayları Işıklar’ın toplantısına katılsalar da aslına içlerinde yine de Işıklar’a karşı kırgınlıkları her hallerinden belliydi.
Abdullah Yıldırım ‘Ben gönül verdiğim partim için oraya gittim. Bir oyum var partime vereceğim. Ancak Özcan Işıklar’ın kendisine gelmesi, tüm yaşananları gözden geçirmesi ve gereken dersini çıkartması gerekiyor. Aksi halde kendisi için yarın çok geç olabilir’ dedi.

Bora Balcıoğlu önemli bir denge
Şimdi listelerin verileceği son haftaya girdik.
Silivri’de CHP’nin güçlü aday adaylarından Bora Balcıoğlu henüz kararını vermedi.
Acaba eski başkanı Özcan Işıklar’ın ‘Bora’yı aramıza bekliyorum’ davetine mi cevap verecek.
Yoksa Selami Değirmenci’nin; ‘Bu benim son seçimim. Gel seçimi kazanalım. Bir sonraki seçimde namus sözü veriyorum seni belediye başkanı yapalım’ davetine mi cevap verecek.
Bora Balcıoğlu’nun kararı önemli.
Zira artık Silivri’de CHP kanadında Değirmenci, Işıklar kadar Balcıoğlu’da rüştünü isbat etti ve ciddi bir taraftar kazandı.
Gördüğümüz kadarı ile 31 Mart seçimlerinde Bora Balcıoğlu’nu kim yanına çekmeği başarırsa önemli bir avantaj elde edecek.

Kim çok destekçi topladı?
Önce CHP adaylığı açıklanan Özcan Işıklar davet çıkartarak CHP Silivri ilçe teşkilatında örgüt ile buluştu.
CHP İstanbul il başkan yardımcısı Ufuk İnan ve ilçe başkanı Suna Göçengil’in de katıldığı bu toplantıyı bazı partililer sönük bulsa da bazı partililer de dışarısı doldu taştı dediler.
Sonra Selami Değirmenci adına ‘Halk İttifakı’ dediği bir davet ile Ünsal Düğün Salonu’nda bir halk buluşması gerçekleştirdi.
Ben Işıklar’ın toplantısına katılamadım o yüzden anlatılanları aktardım, ancak Değirmenci’nin toplantısındaydım ve içeride coşkulu bir kalabalık gördüğümü söyleyebilirim.
Burada rakam vermeyi doğru bulmuyorum.
Önemli olan belediye başkanı değilsiniz, daha adaylığınızı açıklamamışsınız, bir parti adına toplantı yapmıyorsunuz ve yüzlerce kişi sadece sosyal medya paylaşımı ile sizin toplantınıza katılım sağlıyor.
Bu durumun önemli bir özellik olduğunu söylememek vicdansızlık olur.

Volkan Yılmaz’ın keyfi yerinde
Tabi ‘Millet İttifakı’ tarafında bu durum yaşandığı ve aralarından başka bir aday daha çıkma ihtimali olduğu için ‘Cumhur İttifakı’nın MHP adayı Volkan Yılmaz bu aralar keyifli anlar yaşıyor.
Belki de %60’a %40 yarışa geriden başladığını düşünen Volkan Yılmaz şimdilerde kendisine %40 diğer iki adayada %30’a %30 oran vererek seçimleri açık farkla kazandığını söyleyebilir.
İyi Parti seçmeni bu duruma ne diyor onu da Silivri’den bir meslektaşım yorumlarsa öğrenmiş oluruz.
Yazımızda dedik ya.
Silivri’de kıran kırana bir seçim yaşayacağız.
Bu arada bu sabah (11 Şubat Pazartesi) Silivri’de CHP adayı Özcan Işıklar’ın basın toplantısında olacağız.
Ve bir başka bu arada da şunu söyleyelim.
Bu söyleyeceğimiz bütün ilçeler için geçerli.
YSK’nın açıkladığı takvimlere göre aday listeleri 15 Şubat Cuma günü seçim kurullarına teslim edilecek. 19 Şubat akşamı ise itiraz süreleri sona erecek.
Yani daha 19 Şubat’a kadar her türlü gelişmelere hazır olmakta fayda var…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi