Soykırım

24 Nisan Gelibolu yarımadasında işgal kuvvetlerine ilk kurşunun atıldığı gün Ermeniler bu günü soykırım günü olarak biliyorlar.

      1915 Soykırıma uğradık diyorlar Osmanlıda yaşayan Ermeni vatandaşlarına 34. Padişahımız Sultan II. Abdülhamid ülkesinde yaşayan Ermenilere Milleti sadıka, sadık millet payesi verir.

      Sultan Ermenilere kuyumculuk, sarraflık, bankacılık ve tefecilik işlerini, Kayı boyundan gelen 28 kavimden oluşan Müslüman halklara, haramdan uzak olalım diye yükte ağır pahada ucuz tarım ve hayvancılık işlerini verir.

      Annesi İsmail Ağaya şöyle öğütler:

      Oğul senden dileğim kasabaya gidersen o Ermenilerden kalma evleri, tarlaları kabul etme. Sahibi kaçmış yuvada, öteki kuş barınamaz. Yuva bozanın yuvası olmaz zulüm tarlasında zulüm biter. (Yaşar Kemal Yağmurcuk kuşu)

       1915 Tarihinde Osmanlı orduları Çanakkale’de sadık millet dedikleri siz neredesiniz. Bizim ordular Çanakkale'de olduğuna göre zulmü kim yaptı.

       Bireysel olaylar vakalar olmamışımdır tatbiki olmuştur ancak bu bir devlet politikası değildir.

       Tehcir: Göç ettirme göç etmesine sebep olmanın adıdır. Göç olayları yaşanmıştır.

       Balıkesir ili Bandırma ilçesinde 40 kişi kadar bir Ermeni ailesi burada hayatlarının tehlikede olduğunu Ermenilerin çoğunlukta olduğu şehirlere gitmek istediklerini bildirirler.

      Talepleri kabul görülür ve Kayseri’ye gitmek için trene bindirirler başlarında bir manga asker ve bir yüzbaşı görevlendirilir.

      Osmanlı Çanakkale'de savaşan askerlerini ekşitilmiş buğday çorbası, üzüm hoşafı ile beslerken onlara trende sıcak yemek verilir.

      Yolculuk sırasında refakat eden Yüzbaşı Ermeninin kızına âşık olur, kızı babasından ister, Ermeni kızı vermez: Güç bende silah bende ne demek istemek ne demek vermemek gel ’de anla Zulüm diyorlar.

      Birinci dünya savaşı 24 Temmuz 1914 başlar 11 Kasım 1918 tarihinde sona erer. Çanakkale savaşları ile Osmanlıda bu savaşlara katılmış olur.

      Ermeniler 1915 tarihinde soy kırımdan söz ederler gerçekten bu kırım olmuşsa  T.B.M.Meclisi 23 Nisan 1920 ilk tanıyan devlet Ermenistan 3 Aralık 1920 (Gümrü antlaşması), ilk Avrupa Devleti Sovyet Rusya Moskova antlaşması, İlk Müslüman Devlet Afganistan  (Afganistan dostluk antlaşması) dördüncü ilk itilaf Devleti soykırım yoktur diyemezsin diye kanun çıkartan diasporaya besleyen Fransa (Ankara antlaşması)

      Osmanlı ne zaman soykırım yapmış 1915 Ermenistan bizi ne zaman tanımış 3 Aralık 1920 tarihinde yani yedi yıl sonra o zaman Ermenistan yetkilileri bu vahim olayı bilmiyorlar mıydı da bizi tanıdılar.

      Mustafa Kemal 12 Temmuz 1932 yılında Türk Dil Kurumunu kurar başına 14 yıl görev yapan AGop Dilaçarı getirir. 1934 yılında soyadı kanunu çıkınca Mustafa Kemal Atatürk soyadını alınca Agop Dilaçar olur.

         Agop bilmiyor muydu da şimdikiler mesnetsiz bir iddia atıyorlar soykırımı.

          1453 Harften 571 heceden oluşan İstiklal marşı 12 Mart 1921 tarihinde T.B.M.Meclisinde okunur bestesi Osman Zeki Üngör.

         İstiklal Marşı mecliste ilk defa seslendirilirken orkestrasını yöneten Edgar Manas 20 sene bu orkestrayı yönetir o zaman bu önemli tarihi görevlerde hizmetlerde bulunanlar bilmiyorlardı da bu görevleri seve seve yaptılar.

       Mustafa Kemal Atatürk ne büyüksün ne kadar güçlüsün bugün bizi birbirimize düşman etmek isteyenlere var oluşunu kabul ettirmişsin.

        Atam seninle ne kadar övünsek azdır. Onbaşı Halide Edip Adıvar bizim kavgamız halklarla değil yönetenlerledir der Sultanahmet meydanında yanında İstiklal Marşımızı yazan Mehmet Akif (Ragif manası ekmek ve pide anlamına geldiği için babası hicri 1290 yılında, miladi 1873 )

         Mehmet Akif şöyle der üflemeyen çingenenin rengi mezar kendi ölüdür. Mezar mermer beyaz çingene siyah bizimkiler hacca gittiklerinde şeytan taşlarlarken oraya bir Arap gelir bizimkiler bakarlar uzun bir boy simsiyah bir renk Arap’ı tiye alırlar bunun farkına varan Arap.

          Arap arkadaş boyayı mı boyacıyı mı beğenmediniz sizide beni ’de Allah yarattı.

           Agop ölmüş başında komşusu ile ağıt yakıyorlarmış hanımı uy Agop sen iyi adam idin Almanca İngilizce Fransızca bilir idin deyince komşusu kız senin kocan nerden bilirdi bu dilleri bilmez idi deyince hanımı bilmez idi ama öğrenmeye gayret ederdi ya, öğrenmeye gayret edenlerden olalım.

       Biz Müslümanların İbadet yeri cami yâda cemevi manası toplanma. Kilisenin anlamı kutsal bilgelik.

         Bu sene Ahi yılı seçildi Ahi yâda Akı manası kardeşim yazamadık ne okulumuza ne ibadet yerine nede okulumuza.

          Ermenilerin okullarının, Hasta hanelerinin ve Kiliselerinin başında Surp yazmaktadır manası anlamı kardeşim.

          Kilise kutsal bilgelik Cami Cem evi manası toplanma gel ‘de kıskanma.                   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi