STK yöneticiliği gönüllülük işi ve nöbet değişimidir...

İstanbul Gazeteciler Derneği olarak dün 12. Olağan Genel Kurul yaptık. Yazımın hemen başında beni ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımı tekrar bu göreve layık gören bütün meslektaşlarıma teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.
28 Kasım 2015 ben ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım gerçekleşen olağanüstü kongrede 107 oyun 73’ünü alarak bu göreve getirilmiştik.
Aradan geçen sürede neler yapıldı edildi birazdan kısaca bahsetmeye çalışacağım ama onun öncesinde çok daha önemli söylemem gereken şeyler olduğunu düşünüyorum.
İnanın bana iki buçuk yıl önce şu STK yöneticiliği işine çok farklı bakıyordum. Şimdi çok farklı bakıyorum. Aslında, yıllar önce hemşehri derneklerinde, sonra 1999 yılında kurucusu olduğum ve birçok anlamlı işlere imza attığımız Kumburgaz Çevre Derneği’nde yöneticilik yapmıştım.
İstanbul Gazeteciler Derneği’ni de bizler 5-6 gazeteci arkadaş 2002 yılında o zaman eski adıyla İYGAD olarak kurduğumuzda kurucu başkan yardımcılığı görevinde bulundum. Daha önce İYGAD’a başkanlık yapan bazı arkadaşlarla da başkan yardımcısı olarak çalıştım.
Ama şu iki buçuk yıl önce bir şey öğrendim ki, birinci adam olmak, karar merkezinde olmak çok farklı. Her şeyi eksiksiz düşünmek zorundasınız. Yolunda giden her şey o kuruluşa, derneğe, partiye v.s sayılır ve mal edilir. Şayet aksi giden bir şey olsun, işte o zaman direk ‘başkan’ sorumlu tutuluyor. Bu durum da ne yazık ki bütün gidişatı etkiliyor.
Nasıl etkiliyor?
Panel düzenliyor, tören düzenleniyor veya bir etkinlik düzenleniyor ve görev dağılımı yapıyorsunuz.
Şayet görev alanlardan birileri görevlerini yerine getirmezlerse en çok görevlerinden istifa ederler. Ama bu durum o görevi yapmayan veya yapmayana değil de kime mal edilir.
Bu aksaklığın faturası kime kesilir.
BAŞKANA.
Bitti.
*
İşte bu yüzden, bir STK’da daha önce yöneticilik yapmış olabilirsiniz, daha önce yönetim kurulu üyeliği yapmış olabilirsiniz, başkan yardımcılığı yapmış olabilirsiniz.
Ama şayet daha önce yönetim kurulu başkanlığı yapmadıysanız, o iki şeyin aynı şey olmadığını çok net anlıyorsunuz.
Aslında ben iki buçuk yılda çok değerli, çok kıymetli, çok hoşgörülü meslektaşlarımla çalıştım.
Arada bazı arkadaşlar nöbet değişimi yaşasa da son yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım; Mustafa Dolu başta olmak üzere, Celal Karaali, Hüseyin Çetiner, Eren Ermiş, Nusret Kafasıbüyük, Kadir Çetin, Osman İslam, Zafer Yiğiter, Barış Emregül, Müge Cesur, İbratim Yıldız gerçekten her biri elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı. İstanbul Gazeteciler Derneği’nin ve gazetecilik mesleğinin en iyi yere gelmesi için çaba gösterdi.
Gerçekleşen son kongrede aramıza yeni kıymetli meslektaşlarımız da katıldı.
Selçuk Onur, Remzi Tanış, Leyla Peker, Durbey Duran, Neslihan Soyhan, İlke Duyan, Oktay Apaydın, Tolga Bora Yılmaz, Serpin Alpaslan, Hasan Hınıslı, Mustafa Küpeli, Çetin Yılmaz, Savaş Atak, Bayram Kırtaş, Filiz Özsoy da İstanbul’da ve bölgemizde gazetecilik denince akla gelecek önemli isimlerden.
İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde çok daha başarılı hizmetlere imza atacağız.
Yeri gelmişken daha önce, alınan her türlü kararda beni destekleyen yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ederken, aramıza yeni katılan meslektaşlarımıza da hoşgeldiniz demek istiyorum.
Neler yapıldı
En azından son iki yılda yerine getirdiğimiz, ödül törenlerini, yemek ve organizasyonları, panelleri, söyleşileri, piknikleri, gezi ve seyahatları şimdi çok daha görkemli çok daha renkli yapacağımızı düşünüyorum.
Neden, çünkü 16 yıllık eski adı ile İYGAD yeni adı ile İGD ile, 40 yıllık İstanbul Gazeteciler Derneği bir çatı altında toplandı.
Derneğin üye yapılanması daha da genişleyerek devam edecek.
Bir önceki kongrede aslında üç şeyi söz vermiş ve vaat etmiştik.
1- Kurumsallaşma ve merkez ofisin hayata geçilmesi.
2- Üyelere kültürel faaliyetler sağlamak, dayanışmayı artırmak ve gelir sağlayıcı çalışmalar yapmak.
3- Mesleğimizi daha üst seviyeye çıkarmak, saygınlığımızı artırmak için faaliyetlerde bulunmak…
Bu üç madde eksiksiz tamamlanırken, aslında vaatlerimiz arasında bulunmayan ‘zirvedekiler ödül törenleri’ni de hayata geçirerek, 2016 ve 2017 yılında görkemli bir şekilde yerine getirdik.
*
Dernek üye kartı ile indirimli anlaşmalar yaptık.
Ücretsiz hukuk desteği anlaşması yaptık.
Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, İYGAD Eski Başkanları; Yavuz Kaynarca, Metin Karakoç, Umut Veli Develi ve Ali Tarakçı gibi isimleri söyleşilerde ağırladık.
İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesinde 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde, gerçekleşen sempozyumda söz aldık.
Gazeteciler derneğine yakışır konferans salonu ve merkez ofisi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ile birlikte bir çok önemli davetlinin de katılımı ile gerçekleştirdik.
Gölbaşı Davet Salonu’nda 2016 yılı ve Paşa Garden Davet Salonu’nda 2017 olmak üzere tüm üyelerin katılımı ile gerçekleşen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü yemeği düzenledik. Bu yemeklerimizin her ikisi de oldukça renkli ve görkemli geçti. Meslektaşlarımız felekten bir gece çalarak müzik eşliğinde doyasıya eylendi ve halaylar çekti.
Yine hem 2016 hem de 2017 yılında tüm dernek üyelerinin aileleri ile birlikte katıldığı ortamda iftar programı yapıldı. 2017 yılında Avcılar Hilton garden Otel’de gerçekleşen iftarımıza, Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, BYEGM İstanbul Şube Müdürü Necmettin Altuntaş, Fox TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Sözcü Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Enver Kaya gibi bir çok meslek büyüğümüz de katılım sağladı.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko aldıkları bir karar ile İGD üyesi 60 yayın organına abone olarak yıllık ücretlerini hesaplarına havale etti. DİSK Başkanı Kani Beko ve DİSK üyesi, Genel-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi bu aboneliklerinin süreceği sözünü verdiler…
Mağdur olan, rahatsızlık geçiren, mutlu an yaşayan tüm meslektaşlarımızın iyi ve kötü günlerinde yanında olduk. 
 İYGAD İGD oldu
Gerçekleştirilen tüzük kongremiz ile, İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği’nin ismini, üyelerimizin kararı doğrultusunda, İstanbul Gazeteciler Derneği olarak değiştik. Daha önce 11 olan yönetim kurulu üyeliğini 7 kişiye düşürerek aslında yedekleri ve denetim ile disiplin kurulunu da içine alarak 26 kişilik yönetim kurulu oluşturduk.
- Basın İlan Kurumu’ndan destek talep ettik.
Türkiye genelinde her yıl meslek örgütlerine sağlanan maddi destekten yararlanmak için, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürlüğü’ne talep dilekçesini sunduk. Bu sunumda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Üyesi; Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi, eski İGD Başkanı; gazeteci-yazar Engin Köklüçınar ağabeyime hem teşekkür ediyor, hem de buradan bir netice almak için kendisinden müjdeli haberi beklediğimizi iletiyorum…
Dediğimiz gibi; STK yöneticiliği gönüllülük esasına ve nöbet değişimi sistemine dayanan bir iştir.
Şayet siz en küçük bir sivil toplum örgüt yöneticiliğini üstlendiğinizde gönüllü değilseniz, orada başarılı olmanız mümkün değildir.
Ve yine şayet siz o üstlendiğiniz görevin bir nöbet değişimi olduğunu, o an sıranın sizde olduğunu ve bu sıranın yarın başkasına geçeceğini, onun için size yakışır bir şekilde o görevi yapmanız gerektiğini düşünmüyorsanız, yine başarılı olmanız mümkün görünmez.
Bu iki kıstası taşıyorsanız birçok engeli aşarak yönetici olduğunuz kuruma ve kuruluşa faydalı işler üretebilirsiniz…
Sözlerimi şöyle tamamlamak istiyorum; İstanbul Gazeteciler Derneği’ni izlemeye devam edin….
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi