Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Su ve İstanbul

Önümüzdeki zamanlarda İstanbul'un su sıkıntısı yaşayacağını söyleyen hocalarımız beni korkuttu. Evet 18-20 milyona giden nüfusun içme, kullanma, bahçe sulama, araba yıkama gibi işlerde çok çok sarf edilmesi korkumu destekliyor.

Hep söylüyorum İTÜ Taşkışla binası orta bahçesinde arkadaşlarla top oynarken duvar dibinde çiçekler arasında topumuz kaybolmuş dikkatli ararken derin bir çukur görmüş çukuru genişlettirince çukurun kuyu gibi derinleştiğini görmüş elemanlara bir fener getirtmiş, çukuru genişletmiş sonra aşağı bir merdiven sarkıtarak elemanı aşağı indirmiş o çıkınca öğrenmiştik aşağıda bina boyunca koca bir boşluk ve tüm yağmur olukları buraya bağlanıyor.

Koca kışlanın su ihtiyacını sağlıyormuş. Rumeli Hisarı Kale İçi Mahllesinde anneannemin evinin bahçesinde de bir kuyu olduğunu çatıdan oluklarla gelen yağmur sularından kuyuda toplandığını onunla bahçe sulandığını gördük. İşte Osmanlılardan kalma bir proje bunu hala yapabiliriz.

Suyun ve inancın şekillendirdiği medeniyetlerin baş şehri İstanbul dünya şehirlerinin bütün güzelliklerinden izler taşıyan bir kültür koleksiyonu İstanbul. Yüzü her zaman yeni kurulmuş bir şehir gibi ışıltılı, dünya var olduğundan beri soluk alıyormuş gibi canlı ve büyüklüğünü ortaya koyarcasına münbit, uygarlıklar beşiği İstanbul. Doğu ile Batının, Kuzey ile Güneyin ara kesiti, Asya ile Avrupa'nın buluşma noktası, farklı toplum, kültür, inanç ve medeniyetlerin kavşağı İstanbul.

Kültürel, siyasi, askeri ve ticari bir cazibe merkezi olma özelliğini asırlerdır korumuş, tabiat harikası boğazı, Altınboynuz adıyla anılan Haliç'i, yedi dereden yedi tepesine kadar suyu, taşı ve toprağıyla dünya şehirleri arasında müstesna bir coğrafyada bulunan geçmişin en nadide emaneti, geleceğin hayal şehri İstanbul. Şimdi gelelim suya.

Varlık alemini oluşturan toprak, hava ve ateşin tamamlayıcısı, dördüncü kuvvet SU. Her şeyin öncesi. Şehirlerin, insanların, hayatın öncesi. Var olmayı fısıldayan bir ses su. Su, medeniyetin bir kapısı değil, medeniyetin ta kendisi. İlk çağlardan beri bütün şehirlerin suyun kenarına kurulması, suyla hayat bulmarındandır. Bütün dini inançların anlamlı kutsallığı ve şükrüdür su. Mekke'deki Zemzem Suyuna kadar İslam dininde su mistik bir unsurdur.

Su bu yüzden aziz ve mübarektir. İstanbul gibi. Ve bu yüzdendir ki, Suyumuzu ziyan etmeyelim, boşa akıtmayalım, ev halkı birleşip bahçemize bir kuyu yaptıralım çatıdan inen yağmur oluklarını bu kuyuya yönlendirelim bahçe sulama, araba yıkama işlerini o suyla yapalım. Sağlıklı vr mutlu kalmanız dileklerimle.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi