Serhat Öztürk

Serhat Öztürk

Sosyal medya...

Sosyal medya 'bireyin etkileşim içinde bulunabildiği çevrimiçi bir platform olarak da ifade edilebilen sosyal medya araçlarına; forumlar, bloglar, wikiler, paylaşım siteleri, sosyal ağ siteleri, mikro-blog siteleri ve çevrimiçi diğer sanal dünyalar örnek olarak gösterilebilir” şeklinde tanımlanıyor. Günümüzde özellikle gençlerin en büyük sosyalleşme alanı olarak görülen sosyal medya hakkında kısa bir araştırma yaptık.

Günümüzde, teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte sosyal medya, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak, bu dijital platformların hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır.

Avantajlar

Sosyal medya, insanların dünyanın dört bir yanındaki arkadaşları ve aileleri ile anında iletişim kurmalarını sağlar, bu da uzaklık engelini aşar.

Haberler, güncel olaylar ve bilgi paylaşımı hızla gerçekleşir. Sosyal medya, kullanıcıların kendi görüşlerini paylaşmalarını ve geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlar.

Sosyal medya platformları, iş dünyası için etkili bir pazarlama aracı olarak kullanılır ve kariyer fırsatlarına erişimi artırır.

Dezavantajlar

Kişisel bilgilerin paylaşımı ve güvenlik ihlalleri, sosyal medyanın gizlilik sorunlarını beraberinde getirir.

Sosyal medyanın sürekli kullanımı, bağımlılık sorunlarına yol açabilir, bu da gerçek hayattan kopmayı ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir.

Sosyal medya, yanıltıcı bilgilerin ve sahte haberlerin hızla yayılmasına olanak tanır, bu da toplumda güven sorunlarına neden olabilir.

Sonuç olarak, sosyal medyanın avantajları ve dezavantajları dengeli bir şekilde değerlendirilmelidir. Bilinçli ve sorumlu bir kullanım, bu dijital platformların olumlu etkilerini artırabilirken, olumsuz etkilerini minimize edebilir.

Sosyal medya bağımlılığını bir iki cümle ile geçiştirmek mümkün değil. Uzman Klinik Psikolog M. Berk Karaoğlu sosyal medya bağımlılığının olumsuz etkilerini,

“Anksiyete

Depresyon

Yalnızlık hissi

Dikkat eksikliği ve hiperakitivite bozukluğu

Uyku problemleri

İkili ilişkilerde sorunlar

Notların düşmesi ve derslere odaklanamama

Obsesif kompulsif bozukluk

Algı bozukluğu

Siber zorbalık

Sosyal güvensizlik

Kıskançlık

Nefret söylemleri” şeklinde sıralıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serhat Öztürk Arşivi