Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen dönemi sona eriyor

2024 yerel seçimlerine 2,5 ay gibi bir sürenin kalmasıyla birlikte partilerde hareketlilik çoktan başladı. Bu hafta içinde birçok parti, seçimlerde belediye başkan adaylarını tamamen açıklaması bekleniyor. 2 hafta boyunca gerek CHP gerek AK Parti bünyesinde açıklanan isimler kimileri tarafından şaşırtıcı olduğu kadar normal karşılanan durumlar da yaşandı.

Geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Halk Partisi’nde en çok konuşulan isimlerden biri Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in 2024 yerel seçimlerde aday gösterilmemesi oldu. Alınan bu karar birçok kişiyi oldukça şaşırttı ve beklenmedik bir hamle oldu. Zira 25 yıldır Eskişehir’i adeta baştan yaratan Büyükerşen’in bu seçimlerde aday gösterilmemesi tepkilere neden olduğu kadar oldukça da konuşuldu.

İlk başta Yılmaz Büyükerşen, alınan değişim hareketine tepki yerine kırgınım demekle yetindi. Aslında bu sözü bile sessiz bir tepkinin açıkça gerçeği oldu. Büyükerşen’in kırgınlığının sebebi ise CHP’nin seçimlerdeki ön çalışması için memnuniyet anketi yaptırması ve anketi bahane ederek yaş mevzusu hususuna değinilmesi olduğu belirtildi.

Gerek kulis bilgisi olarak gerek gözlemlerim Büyükerşen’in bu seçim için oldukça istekli ve yeniden aday olmayı düşündüğü yönünde.. Partisinin aldığı bu karara saygı duyan Büyükerşen, sırt çevirmeyerek Eskişehir için belirlenen Ayşe Ünlüce’yi destekleyeceğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel‘in aldığı bu karar gerek CHP tabanından gerekse vatandaşlar tarafından oldukça ses getirdi ve tepkilere neden oldu. Tepki sebebi ise Eskişehir’i kazanması garanti olan bir isim yerine, yeni bir adayla yola devam edilmesiydi. Büyükerşen’in yeniden aday gösterilmemesi CHP’nin Eskişehir’de seçimi kaybedeceği ve rakibi AK Parti‘ye Eskişehir’i altın tepside sunduğu yorumlandı. Bilmeyenler için hatırlatalım.. Yılmaz Büyükerşen 1999 yılından bu yana Eskişehir Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır ve 86 yaşındadır.

Özgür Özel’in aldığı bu radikal kararın özellikle Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayı’nda Yılmaz Büyükerşen’in değişimci tarafı desteklememesi ve Kılıçdaroğlu’nun tarafında olması bu seçimlerde aday gösterilmemesi olarak yorumlandı. Kararla ilgili Özgür Özel hakkında çok sayıda eleştiri yapıldı ve duygusal olarak böyle bir karar verildiği iddia edildi. Her ne kadar sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Özel, Yılmaz Büyükerşen’in aday gösterilmemesinin kurultayda yaşanan durumla alakası olmadığını ve kendisini desteklemeyen isimlerin şuan 31 Mart 2024’teki yerel seçimlerde belediye başkanı adayı olarak açıkladığını açıkça ifade etti.

Öyle ki Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’de CHP’nin kesinlikle kaybetmemesi için elinden geleni yapacağını söyledi. Hatta aday olarak gösterilen Ayşe Ünlüce’yi destekleyeceğini ve Eskişehirli vatandaşların Ünlüce’ye oy vermesini yapılan CHP aday tanıtım toplantısında kamuoyuna duyurdu.

Yılmaz Büyükerşen'in Eskişehir'de yaptığı hizmetler

Bir haftada CHP’de yaşanan olayları kısaca ele aldıktan sonra Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehir için yaptığı hizmetlerden konuşmak isterim. Büyükerşen, Eskişehir için oldukça kıymetli ve çok ciddi atılımlar yapan bir isimdir. Sanata verdiği önemi Eskişehir’e harmanlamış ve 25 yıl içerisinde pek çok ilklere imza atmış biridir. Bir çok CHP’li, Yılmaz Büyükerşen’in vizyonunu ve belediyecilik anlayışını örnek olarak benimsemiştir.

Büyükerşen, siyaset hayatına DSP ile başlamış sonrasında CHP’ye geçmiştir. 2019 yerel seçimlerinde 5. kez Eskişehir Belediye Başkanı adayı olarak seçilmiştir.

Öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir, tarihi dokusu korunarak, restorasyon ve düzenleme çalışmaları ile birlikte turizm merkezi haline gelen bir şehirdir. Eskişehir denince ilk akla gelen yerlerden biri olan Sazova Parkı, Kent Parkı, Odunpazarı Evleri oldukça önemli ve en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Tabi bunun yanında beni de oldukça etkileyen Yılmaz Büyükerşen’in sanatçı kişiliği ve sanata verdiği önemle birlikte ilklere imza attığı Balmumu Heykeller Müzesini unutmamak lazım.

Türkiye’nin ilk balmumu müzesi olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Büyükerşen’in bizzat kendinin yaptığı 166 eserden oluşmaktadır. Ayrıca Atatürk’ün doğuşunun 100. yılını özel Eskişehir’in birçok köyüne Atatürk’ün heykellerini yapmıştır. Büyükerşen sadece Eskişehir‘le yetinmeyip Türkiye’nin pek çok ilinde balmumu mumya heykel tekniğinde Anıtkabir Müzesi'nde sergilenen Atatürk Mumya heykelini, II. TBMM binasındaki mumya heykelleri ve Kuzey Makedonya Manastır Askeri İdadi Müzesi'ndeki "17 Yaşında Atatürk" mumyası, İnebolu’daki Balmumu Atatürk Heykeli, Samsun Gazi Müzesi’ndeki Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerini yapmıştır. Bunların yanı sıra 2008 yılında kendisine Londra’daki Madame Tussauds müzesinden teklif gelmiştir ve Atatürk’ün heykelinin yeniden yapım
çalışmalarına katılmıştır.

62d869a74e3fe10ac8cfe4e3.webp

İlk renkli TV sistemini Eskişehir’de kurmuştur. Aynı zamanda Türkiye için Açıköğretim Modelini hayata geçirerek Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakülteleri’nin ülke genelinde ve dünya çapında yaygınlaşmasına öncülük etmiştir. AÜ’deki rektörlüğü döneminde çeşitli eğitim ve yayın kuruluşunun kurulmasını sağlayarak çok büyük ölçekli projeleri hayata geçirmiştir.

Hangi siyasi kuruluş ya da parti mensubu, üyesi, gönül veren kişiler olursanız olun haklıya hakkını vermek ve objektif olmak lazım. Yılmaz Büyükerşen‘in Eskişehir‘deki hayata geçirdikleri projeleriyle, inovasyonu ve belediyecilik anlayışı herkese her partiye örnek olmalıdır. Burada anlaşılıyor ki sadece belediye başkanı olma sıfatı bile birçok şeyin zor da olsa da gerçekleştiğinin ve imkansız olmadığını, sınırların kimi zaman dışına çıkarak ve amaç sadece hizmet etmek odaklıysa hiçbir şeyin imkansız olmadığını açıkça göstergesi olmuştur. Ne mutlu ki Eskişehir halkına, zira yapılan hizmetleri araştırdıkça İstanbul’dan Eskişehir’e taşınmayı bile bir an hayal etmedim değil…

Peki bundan sonra Eskişehir’de neler olacak? Eskişehir‘deki kurulu düzen devam edecek mi? CHP yeni adayıyla Eskişehir’de hakim olacak mı? yoksa tabanda dolaşan AK Parti kazanır iddialar gerçek mi olacak? İşte bunların yanıtını 31 Mart 2024 gecesi hep birlikte öğreneceğiz..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi