Zama yüzde 5 zamcık koydular

KABİNE toplandı. Beş kuruşa muhtaç emeklilerin sorunları güya masaya yatırıldı. Kesmedi partili Cumhurbaşkanı 2024'ü emekli yılı ilan etti. Ben de "Bize neler oluyor" şarkısını söylemeye başladım mutluluktan ve heyecandan. Ama can kulağı ile bir kez daha dinleyince yasal hakkımız olan enflasyon oranına yüzde 5 zam yaptık buyurdular. Yani emekliye yüzde 37'lik zammına yüzde 5 koydular. Güya 7500 liralık en düşük maaşta 10 bin lira oldu. Padişahım sen çok yaşa ! Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ölümü gösterip sıtmaya razı ettirmeye çalıştı. Açlık sınırının neredeyse yarısı olan en düşük emekli maaşının dahi ‘müjde’ olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük emekli maaşını 10 bin lira olarak açıkladı. Kimi araştırmalara göre 18 bin 239 lira olan açlık sınırının neredeyse yarısı kadar olan bir miktarı müjde diye açıklıyor. Olmaz olsun sizin artışınız...

Artış yüzde 33.3
İşin makara faslını geçelim gerçeğe bakalım dilerseniz Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli aylık artışlarının yüzde 42,6 olmadığını belirterek, "Gerçek artış çok daha düşük! Kök aylığı 7 bin 13 TL ve altında olanlar yüzde 33,3 zam alacak" dedi.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün,7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının 10 bin liraya, SSK ve Bağkur emekli aylıklarının da yüzde 5 ilave artışla yüzde 42,6'ya yükseltildiğini açıkladığını anımsattı. Milyonlarca emeklinin en düşük emekli aylığı aldığına ve 10 bin liraya yükseltilen en düşük emekli aylığının 14 bin lira olarak hesaplanan açlık sınırının bile altında olduğuna dikkati çekti.
TÜİK dahi geçen 6 aylık TÜFE oranını yüzde 37,57 olarak açıklamıştır. Yani TÜİK rakamı bile baz alınsa en düşük emekli aylığı 10 bin 318 lira olacaktı. Kaldı ki en düşük aylık ödemesinin 7 bin 500 lira yapıldığı nisan-aralık 2023 döneminde TÜFE artışı yüzde 46,3 düzeyindeydi. Buna göre de en düşük aylık ödemesi 10 bin 972 lira olmalıydı. Emekli aylıkları arasındaki makas bir an evvel kapatılmalı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur emekli maaşlarıyla , SGK ve BAĞ-KUR emeklisi maaşlarının Temmuz ayında eşitleneceğini belirtirken, bu aşamada SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 5’lik zam yapılacağını söyledi.
Erdoğan, en düşük SGK ve BAĞ-KUR maaşlarının ise 7500 liradan 10 bin liraya çıkarılacağını açıkladı. Aralık ayında 7501 lira alan emeklinin maaşına ek artış oranıyla birlikte yüzde 42.65 artış yapılmış oldu. Ancak Aralık ayında 7500 lira alan emeklinin eline ise maaş olarak 10 bin lira geçecek. Bu durumda en düşük emekli maaşındaki artış oranı ise yüzde 33.3’te kalmış oldu.
Başka bir ifade ile eğer emekli artışlarına yönelik TBMM’de yapılacak kanuni düzenlemede değişiklik yapılmazsa, düşük alan emekliye daha düşük yani yüzde 33.33, daha yüksek alan emeklilere ise bundan yaklaşık 10 puan daha fazla maaş artışı yapılmış olacak.

Emekli aylıklarındaki gerçek artış daha düşük!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 zam yapıldığını bildirdi. Erdoğan, açıklamasında, "Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseliyor" dedi. Uzman Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli aylık artışlarının yüzde 42,6 olmadığını, bunun kağıt üzerindeki artış olduğunu ifade etti.Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çelik, "Gerçek artış çok daha düşük! Kök aylığı halen 7.500 TL ve altında olanlar yüzde 42,6 değil daha düşük zam alacak" ifadelerini kullandı.

Yüzde 33.3 zam gerçeği


"Kök aylığı 7 bin 13 TL ve altında olanlar yüzde 33,3 zam alacak" diyen Çelik, şunları kaydetti:
"Artışlar halen en düşük aylık olan 7 bin 500 TL’nin değil emeklilerin kendi kök aylıkları üzerine yapılacak. Zamlı yeni kök aylığı 10 bin TL’nin altında kalanların aylığı Hazine tarafından 10 bin TL’ye tamamlanacak. Kök aylığı 7 bin TL’nin altında olan milyonlarca emekli ve hak sahibi var. Emekliler resmi enflasyona dahi ezdirildi!"

Olmaz olsun zammınız!


Erdoğan, açlık sınırı 16 bin lirayken en düşük emekli maaşını 10 bin lira olarak açıkladı ve bunu da “Müjde” diyerek duyurdu. Tüm Emeklilerin Sendikası Başkanı Ergen, “Olmaz olsun sizin artışınız” diye tepki gösterdi.
Emeklilere bir kez daha yoksulluk zammı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek yüzde 5 zam yapıldığını açıkladı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6’ya yükseltildi. 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı ise 10 bin liraya çıkarıldı. Asgari ücretin 17 bin lira, açlık sınırının 16 bin 483 lira, yoksulluk sınırının 47 bin lira olduğu Türkiye’de emeklilere bir kez daha yoksulluk reva görüldü.

Açlığa mahkum ettiler


Erdoğan yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: “İşçi, memur ve emekli maaşlara yaptığımız zamlarla bunu kısmen sağladık. SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımız müjdesini buradan vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklisi Ocak 2024'ten itibaren yüzde 42,6'ya yükseliyor. Temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklardır. Memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık artış oranları önümüzdeki temmuzda eşitlenecektir. Yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarında memur emeklileri enflasyon farkını alırken SSK ve Bağ-Kur emeklileri farkı alacakları için dengesizlik giderilecektir. Meclis’imizin de onayını aldıktan sonra artışları bir an önce emeklilerimizin maaşlarına yansıtmak istiyoruz. 200 milyar liralık ilave kaynağı emeklilerimizin istifadesine sunmak istiyoruz.” Ayrıca Erdoğan, 2024’ü emekliler yılı ilan ettiklerini söyledi ve “Emeklilerimizin hayat kalitesini artıracak, sosyal haklarını genişletecek yeni hizmetleri devreye almak hedefimizdir” iddiasında bulundu.

Haksızlığa direneceğiz


Emeklilerin temel talebi ise insanca yaşayabilecekleri bir ücret. Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösteren Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Her zaman yaptıkları gibi gelen tepkileri yumuşatıp en aza razı etmeye çalışan bir taktikle emeklileri oyalıyorlar. Asgari ücretin 7 bin lira altında, yani en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58,82’si oldu. Utanılacak bir durum. Hiç bu kadar rezil bir durum yaşanmamıştır. Asla kabul etmiyoruz. Emekliler olarak bunun hesabını 31 Mart'ta soracağız. Emekliler olarak bu emek düşmanlığına karşı demokratik direnme hakkımızı kullanacağız” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi