Yerel seçimlerin galibi ezilenler oldu

Yerel seçimler geçti gitti ama o AKP iktidarına ağır bir yenilgi tattıran büyük depremin artçı şokları devam ediyor. Her ne kadar reis "Biz bitti demeden bitmez" derken diğer yandan CHP Lideri Özgür Özel ile görüşecek çok konuları olduğunu açıkladı. Yani seçimin birinci partisi CHP'ne Cumhurbaşkanlığı hükümetinden sanki bir zeytin dalı uzatıldı. Yorum için belki erken ama şu bir gerçek ki toplumun yükselen değeri CHP oldu. CHP yüzde 37.77'lik rekorla toplumsal değişime umut oldu. Ardından yapılan araştırmalarda da CHP'nin yükselirken AKP'nin gerilediği öne sürülüyor. Hiç şüphe yokki bu seçimin galibi ezilen horlanan emekliler, asgari ücretle çoluk çocuk geçinmeye çalışan milyonlar olmuştur.
İstanbul'da yerini perçinleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 26 ilçe belediyesiyle birlikte İBB meclisinde ezici çoğunluğa rağmen itidali elden bırakamamış görünüyor. CHP İBB grubuyla toplantılar yapan İmamoğlu'nun başta ilçe belediye başkanları olmak üzere meclis üyelerine söylediği şu sözler bence CHP'nin yol haritası da olacaktır. İmamoğlu yaptığı konuşmada özetle grup üyelerine şöyle seslendiği ortaya çıktı. Neler dedi İmamoğlu ona bakalım;

"Bu seçimin galibi Ekrem İmamoğlu değildir. Siz ilçe belediye başkan ve meclis üyeleri de değilsiniz. CHP'de tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu seçimin galibi yılladır ötelenen örselenen, açlıkla yoksullukla başbaşa bırakılan milyonlardır. Onların bu güçlü mesajı bizi yerelde Türkiye de iktidara getirdi. Onların verdiği bu yetkiyi ve emaneti çok iyi koruyup ileri götürmemiz gerekiyor. Yani 31 Mart seçimlerini kazandık ama bugün hiç bir şey kazanamamış gibi sıfırdan başlayarak daha güçlü çalışmaya yürümek değil hatta koşmaya mecburuz. Bu yüksek tempo bizi hedeflerimize götürecektir.”

Şatafatta sınır tanımamışlar

AKP’li yerel yöneticilerin lüks ve şatafatta sınır tanımadığını, Cumhurbaşkanlığına ait dev binalara benzer belediye sarayları yaptırdığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Sancaktepe ve Bağcılar

AKP’li Pendik Belediyesi, 2021’de yeni yaptıracağı saray görünümlü hizmet binası ve otoparkı için 136 milyon 250 bin TL ödedi. Ümraniye Belediye binası için 2011’de 22 milyon 949 bin 859 TL ödendi. AKP’li Bağcılar Belediye binası da 2017’de 62 milyon 270 bin liraya mal oldu. Sancaktepe Belediye Başkanlığı binasına da 2012’de AKP döneminde 29 milyon 930 bin TL harcandı. AKP’li Başakşehir Belediyesi’nin hizmet binasına da 2022’de 130 milyon TL ödendi.

Türkiye genelinde muhalefetin zaferi, genç ve yeni yüzlere çok şey borçlu.

The Guardian gazetesi 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili çarpıcı yorumlarda bulundu. Guardian Gazetesi " Muhalefetin belediye seçimindeki yeni yüzleri ve genç adayları, seçmenlere sunacak çok bir şeyi kalmamış gibi görünen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzeri görülmemiş bir yenilgi yaşattı" yorumunda bulundu,.

Gazetede özetle şu görüşlere yer verildi;

Türk siyasetinde yeni bir çehre olan rakibinin, Türk demokrasisi için yeni bir şafağı selamladığı sırada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinin önündeki mağlup olmuş kalabalığı teselli ediyordu: “Maalesef istediğimiz neticeyi alamadık. Her olanda bir hayır vardır…”
Ekrem İmamoğlu’nun ikinci dönem için de seçilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının destekçileri gece boyunca kutlama yaparken ana muhalefet partisi yerel seçimlerde ülke çapında bir zafer elde etti.

Cumhuriyet Halk Partisi, beklentilerin çok ötesinde bir başarı kazanarak muhaliflerin geleceğe dair ümitlerini yeşertti. Sosyal medya sevinç mesajlarıyla doldu, insanlar İstanbul’un dört bir yanında sokaklara döküldü; arabalara doluşup müzik eşliğinde galibiyeti kutladı. Hatta bazı durumlarda Ak Parti adayının sokak ve billboard’lardaki posterlerini söktü. Bir muhalif, arkadaşına şöyle bir mesaj attı:

“Şoktayım! Şu an olanlar hakikaten yaşanıyor mu?”

Çoğu kişi için muhalefetin başarısı, aynı zamanda CHP’nin geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İmamoğlu’nu aday göstermesi durumunda neler olabileceğine ışık tutuyor. Muhalefet genel seçimde, oylamayı ikinci tura bırakabilmişti fakat ekonomik sarsıntıların üstüne gelen ve 50.000’den fazla insanın ölümüne yol açan çifte deprem felaketine rağmen, ikinci turda yarışı kaybetti. Sonuçta Erdoğan, cumhurbaşkanlığını ve parlamentoda çoğunluğu elde ederek bir sonraki dönemi için yetki aldı. Pazar günkü yerel seçim sonuçları, Türkiye’nin en büyük şehirlerinin yanı sıra geleneksel olarak güçlü olduğu kıyı şeridini, buralardan uzakta bulunan merkezi küçük illeri ve kırsaldaki birçok belediyeyi de kazanan muhalefet açısından on yıllardır alınan en iyi netice. Muhalefetin oyuna dahil olamayacağı kadar muhafazakar olduğu düşünülen Erdoğan’ın evinin bulunduğu zengin İstanbul ilçesi Üsküdar, doğudaki Adıyaman ve Karadeniz’e yakın birçok bölge CHP’ye gitti.

Türk vatandaşları, Türk lirasının değerinin düşmesine neden olan yüksek enflasyon ve ekonomik krizin ağırlığı altında ezilirken Erdoğan, kendisini deprem sonrası bölgenin yeniden inşası da dahil olmak üzere ülkenin sorunlarını çözebilecek tek isim olarak konumlandırarak geçen yılki seçimi kazanmıştı. Ancak Erdoğan’ın seçimlerdeki çekiciliği, yeni kabinenin uygulamaya koyduğu kemer sıkma önlemleri nedeniyle o zamandan bu yana peyderpey azaldı. Sonuç olarak, partisinin İstanbul’u kazanma girişimi üç kez başarısızlığa uğradı. Merkezi hükümet, seçmenlere cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde sunduğu vaatlerin aynısını sunamadı; bunlar arasında, kamu görevlilerine ve emekli maaşlarına zam, tüm ülkeye bir ay boyunca bedava doğal gaz verilmesi ve Türkiye’de geliştirilen devasa savunma sanayii de vardı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi