Hava fritözleri aslında ne?

Beslenme konusunda toplumda var olan bilincin çok yavaş da olsa değişmeye başladığını görüyoruz. Çeşitli kültürlerle harmanlanmış ülkemiz genellikle bol salçalı, bol baharatlı, bol yağlı hatta kızarmış, hamur işi yemeklerini tercih ediyor. Pek de hareketli bir toplum olmadığımızdan kendimiz için sağlıklı tercihler yaptığımız pek de söylenemez-di.

Son yıllarda beslenme tarzımızda değişikliğe gittiğimiz, daha aktif bir yaşam tarzı benimsediğimiz, hayatımıza sporu soktuğumuz genel olarak gözlemlerim arasında yer alıyor. Kullandığımız undan, yediğimiz meyve-sebzeye, tercih ettiğimiz kuruyemişten, gıdaları pişirme tarzımıza kadar mutfak kültürümüzde bir şeyleri değiştiriyor olmamız, daha sağlıklı olmak adına adımlar atıyor olmamız sevindirici.

Özellikle sofralarımızda sıkça yer verdiğimiz ve kızartma yöntemiyle pişirmeyi tercih ettiğimiz yemekler oldukça fazlaydı. Fakat gel gelelim bunun yerini son zamanlarda yeni bir teknoloji aldı. Hava Fritözleri. Minyatür fırınlar olarak da adlandırabileceğimiz hava fritözlerinin en büyük vaadi her yemeği az yağla, kızartmadan sıcak hava sirkülasyonu sayesinde zaman tasarrufu sağlayarak lezzetli bir şekilde pişirmek. Gerçekten de lezzetli ve kızartma tadına yakın pişirdiğini söylemek mümkün. Zamandan edilen tasarruf da cabası.

Fakat son birkaç haftadır u hava fritözleriyle ilgili çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Bir bakalım neler bu iddialar…

Öncelikli olarak bu minik mutfak aletinde kullanılan ısı derecesiyle ilgili bazı söylentiler mevcut. Hızlı pişirme yapabilmek için hava fritözlerinde kullanılan yüksek sıcaklıkların yiyeceklerde bazı zararlı bileşimlerin oluşmasına sebep olduğu düşünülüyor. Yüksek ısının sebep olduğu düşünülen bir başka zararlı yön ise bu ısı derecesinde pişen et ve tavukların içlerinin çiğ kalabileceği ve gıda zehirlenmesine neden olabileceği. Bu noktada evlerimizde yine sıklıkla kullandığımız mutfak aletlerinden fırını ele almak gerek. Fırınlarda da mevcutta ısı derecesi 200 derece yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Yine söylenen bir başka sebepse besin değerlerinde meydana gelen azalma. Fakat şöyle bir düşündüğümüzde araştırmalara göre haşlanarak pişirilen besinlerde bile meydana gelen besin kaybı yüzde 20 ile yüzde 40 arasında görülüyor.

Mutfaklarda hızlıca yerlerini alan hava fritözlerinin pratikliği zaten ortada. Sağladığı avantajlar da pek göz ardı edilebilecek gibi gözükmüyor. Belirtilen iddialar henüz netleşmiş olmamasına rağmen belki de üzerine düşünülmekte fayda var. Tüm bunlardan sonra mutfağınızda bir hava fritözüne yer verip vermemek tamamen sizin kararınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi