Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

İşit de inanma!

Sevgili okurlarımız evde sıkıldım, dışarıda yürünecek hava yok. Yine her zamanki gibi kitapları notları karıştırmaya başladım. Çok güzel bir dergi geçti elime. Orada bulduğum bir yazıyı her zamanki gibi sizlerle paylaşmak istedim. Sunuyorum.

Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye, Akdeniz havzasındaki en başarılı ülke olup, Yangın Yönetim Sistemi’ne birçok ülkeden talep gelmekteymiş. Ülkemiz ve bakanlığımız “ormanları dünyamızın akciğerleri” olarak nitelendirmektedir ve bu konuda üzerine düşeni yapmaktadır. Bilindiği gibi son yıllarda Dünya kamuoyunu meşgul eden önemli bir husus da iklim değişikliğidir. Türkiye iklim değişikliği ile mücadele hususunda alınan kararlarda daha etkin söz sahibi olabilmek maksadıyla 26 Ağustos 2009 tarihinde Kyoto Protokolü’ne resmen taraf olmuştur.

Kyoto Protokolü’nün uygulama dönemi 2008-2012 yılları arası olup, Türkiye’nin 2012 yılı sonuna kadar bir emisyon azaltım veya sınırlama yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ülkemiz, Kyoto Protokolü’ne 2012 sonrası için söz sahibi olmuştur. Şu anda iklim değişikliği ile alakalı çalışmalara ülke çıkarlarını koruyacak şekilde aktif katılım sağlamaktadır.

Avrupa Birliği (AB) Çevre Faslı, 12. Fasıl olarak 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılmıştır. Önümüzdeki döneme ilişkin hedeflere gelince;
*Ülkemizin Hedefi ise 2o23 yılında ülkemizin ekonomik sulanabilir 8,5 milyon hektar arazisinin tamamını sulamaya açmaktır.
*2023 yılına kadar HES projelerinin %90’ını işletmeye almayı, Türkiye’ye yılda 125 milyar kilovat saat temiz hidroelektrik enerji kazandırmayı hedefliyor.
*2023 yılında çevreye atılan hiçbir atık kalmayacak, atıklar çöp olmaktan çıkarılarak, geri dönüşüm ve enerji üretimi gibi yollarla ülke ekonomisine kazandırılarak hem çevre hem de tabii kaynaklar korunacaktır.
*2023 Türkiye’sinde hiçbir atık su arıtılmadan çevreye verilmeyecek.
*2023 yılında, bacasında hava kirliliğine karşı tedbir almayan tesis kalmayacaktır.
*Hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. Yılında orman alanlarımızı ülke topraklarımızın %30’una (23,34 milyon hektar) ulaştırmaktır.

Eveeet! Sevgili Okurlarımız hedef olan Cumhuriyetimizin 100. Yılına gelen 2023 yılının ortasındayız. Hedeflerimiz çok güzel ama geldiğimiz yer çok kötü. Hadi geldiğimiz noktayı alkışlayalım. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi