İzlemeyin, İzlettirmeyin

Eylül ayıyla birlikte televizyonlarda mevcut dizilerin yeni sezon bölümleri ve ekran hayatına yeni başlayan diziler boy göstermeye başladı. Her güne konulan üç saatlik dizilerin ekran ömürleri son yıllarda artık üç dört bölümde belirleniyor. Alınan reytinglere göre diziler ya devam ediyor ya da birkaç bölüm sonra dizilerin ekran hayatı son buluyor.

Eskiden televizyon ekranıyla evlerimizde yer bulan kendimizi bulduğumuz aile dizileri bir anda ortadan yok oldular. Bunun yerini yüzyıllar öncesini öven kahramanlık dizileri, silahı, kumarı, kara parayı aklayan mafya dizileri, çarpık ilişkileri gözümüzün önüne sokan konak dizileri almaya başladı. İzlenilirlik oranları da epey yüksek.

Sundukları değerlerse ortada… Silahlanma, yasak ilişkiler, yalanlar, ihanetler, savaş, kan, dövüş. Tüm bunlar zaman içerisinde izlene izlene meşrulaştırılmaya başlandı. Öyle ki kendilerini mafya sanan insanlar türedi, ensest, çarpık ilişki yaşayan insanlar türedi, dizilerdeki aşırı zenginliğe kanıp kendi hayatını buna adapte etmeye çalışan insanlar türedi toplumumuzda. Buna artık bir son verilmeli. Tüm kavramları topluma güzelleştirerek vermek büyük bir tehlike arz ediyor insanlar için. Zaten var olan bu diziler yetmiyormuş gibi dün akşam yayınlanan bir dizinin sahneleri sosyal medyada aşırı ve haklı tepkiler almaya başladı.

Dizinin adı hudutsuz sevda. Öyle bir dizi ki internette denk geldiğim sahneleri tüyler ürpertici. Konusu her ne olursa olsun gösterilen sahneler insanı çıldırtacak seviyede.

Mafya güzellemesi, silahlanma bir yana dizide daha ilk bölümden herhalde beş tane falan cinayet işlendi. Vuruldu, öldürüldü, boğuldu daha neler neler. Bir de kadına şiddet sahneleri vardı ki sormayın. Tehditler mi dersiniz, tacizler mi dersiniz, şiddet mi dersiniz, cinayet mi dersiniz. Ne ararsanız ekranlardaydı bu dizi sayesinde. Bir sahnede bir kadının kafasını taşa vura vura öldürdüler. Bunu da sahnede açık açık gösterdiler. Acilen bir son verilmeli bu diziye. Sonu, hikâyesi, konusu ne olursa olsun, ama kadınlar güçlenecek mesajını bu şekilde gösterecek hiçbir şeyi sokmayın insanların gözüne artık. Zaten var olan yozlaşmayı körüklemeyin. Artık bu şiddeti, bu vahşeti normalleştirmeyin, bunu reyting malzemesi olarak kullanmaktan vazgeçin.

Utanın artık böyle şeyleri yazmaktan, çekmekten, oynamaktan ve yayınlamaktan. Lütfen izlemeyin, izlettirmeyin. Normalleştirmeyin, güzelleştirmeyin, hayatımıza sokmayın böyle şeyleri. Umarım bu ilk ve son bölümü olur dizinin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orçun Ermiş Arşivi