Lili Elbe’nin İlginç Hayat Hikâyesi

Erkek olarak dünyaya gelen Einar Wegener, daha sonra cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdi ve Lili Elbe adını alarak tarihteki ilk transseksüel kişi oldu. 20. yüzyılın başlarında gerçekleşen bu olay pek çok trajediyi içinde barındırıyor. Gelin hep birlikte Lili Elbe'nin hikayesine dair bilinen tüm detaylara hadi gelin beraber yakından bakalım.

Erkek olarak dünyaya gelen Einar Wegener, bir kadına aşık oldu ve evlendi ancak 46 yaşında cinsiyet değiştirme ameliyatı oldu ve Lili Elbe adını aldı. Erkek olarak yaşayıp neredeyse hayatının yarısına gelip bir evlilik yapmış neredeyse tüm düzenini tamamlamış biri nasıl olurda birden bu kadar büyük bir karar alır değil mi ? İşin açıkçası ben ilk duyduğum zaman bu duruma gerçekten çok şaşırmıştım eminim ki sizlerde benim kadar şaşırdınız. Peki Lili bu kararı nasıl aldı neden aldı ?

Günümüzde az bilinen bir konu olmasına rağmen 20. yüzyılın ilk yıllarında gerçekleşen bu olay, o dönemler için oldukça sıra dışı bir durumdu bu yüzden Lili Elbe çok zorluk yaşadı. Ne yazık ki, son ameliyatı sırasında bir enfeksiyon kaptı ve kısa süre sonra öldü. Dünyanın bilinen ilk transseksüeli olarak tarihe geçen Lili Elbe'nin kim olduğunu hadi gelin öğrenelim.

Lili Elbe kimdir?

Tam adı Einar Magnus Andreas Wegener, 28 Aralık 1882'de Danimarka'nın Vejle kentinde doğdu. Hakkında yazılan bazı eserlerde doğum yılı 1986 olarak da geçiyor.

Einar Wegener'in doğuştan erkek olduğu söyleniyor. Ancak bazı kaynaklara göre interseks olduğu, yani her iki cinsin de özelliklerini taşıdığı söyleniyor. Hatta bazı raporlar, Klinefelter sendromuna sahip olduğunu ve ilkel de olsa zaten yumurtalıklarının olduğunu iddia ediliyor. Yani bazı kaynaklara göre sıra dışı bir duruma sahip olarak dünyaya gelmiş ne kadar garip bir durum değil mi ? Gerçi o zamanın olanaklarına baktığımız zaman böyle bir tanı koymak ne kadar doğru bilemiyorum beni şaşırtan asıl konuda bu zaten.

Öğrencilik yıllarında bir kadına aşık oldu ve evlendi

2f7b73ab6f6451ea181e9844c76ce8d879b84aa8.jpeg

  • Gerda Gottlieb

Einar Wegener, Kopenhag'daki Danimarka Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde okumaya başlayan yetenekli bir genç sanatçıydı. Orada kendisi gibi bir sanat öğrencisi olan Gerda Gottlieb ile tanıştı. İkisi aşık oldu ve 1904'te Gerda 19 ve Einar 22 yaşındayken evlendi.

Resim yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Einar Wegener bir peyzaj uzmanı, Gerda Gottlieb ise moda dergileri için resim yapıyor. Gerda'nın çizimlerinde her zaman çok güzel bir kadın vardı. Resimlerinde kullandığı bu isimsiz model aslında Gerda'nın kuzeniydi. Fakat kuzeni ortalıkta pek görülen bir tip değildi. Kısa bir süre sonra tüm gerçekler ortaya çıktı. Bu gerçekleri okumaya hazır mısınız ?

Bir gün Gerda Gottlieb bir moda dergisi için resim yapacaktı ama model o gün modelin gelemeyeceği öğrenildi. Eğlenceli olacağını düşünen Einar, Gerda'yı resmetmek için kız kıyafetleri giydi. Kendini çorap ve topuklu ayakkabılar içinde yürürken buldu. Bu görünüşünü beğendi ve kendine Lili adını verdi. İşte her şey bu noktada başladı.

Bu noktada çeşitli söylentiler var. Einar bu kıyafeti eğlenmek için giyiyor ve eşi de bu çabasında ona destek oluyor. İkisi de ondaki değişikliği fark ederler ama hayat onlar için hâlâ güzeldir. Bir diğer rivayette ise Gerda, Einar'ın o kıyafetleri giymesinden sonra içerideki lezbiyeni keşfederek onu böyle giyinmesi için teşvik etmişti.

Lili bazen Gerda'nın kuzeni veya teyzesi olarak kabul edilir. Yakın arkadaşlarla akşam yemeği partilerinde, Einar bazen ortadan kaybolur ve Lili olarak onlara katılmak için kıyafet değiştirir. Ne olduysa oldu ve Gerda'nın çizimlerinde herkesin hayran olduğu güzel kadın gerçek oldu.

Gerçekten Lili Elbe olmak için ilk ameliyatını olunca evlilikleri sonlandı. Üzücü ama gerçek bir durum fakat ilginçlikler burda da bitmedi. Herkes birden tüm bu olalar için Gerda'yı suçlamaya başladı. Ortaya atılan iddia da Gerda'nın aslında lezbiyen olduğu ve eşine kendi kıyafetlerini giydirerek bu fikri onun kafasına Gerda'nın aşıladığını söyleniyordu. Tabi başta da belirttiğim gibi bu sadece bir iddia.

Lili'nin son ameliyatı ölümüne sebep oldu

Lili Elbe'nin ilk ameliyatında testisleri, ikincide yumurtalıkları yerleştirildi ve üçüncüde penisi alındı. Dördüncü ve son ameliyatında ise rahim nakli yapılacak ve vajinal kanal açılacak. 1931 yılında Dr. Erwin Gorbandt bu ameliyatı gerçekleştirdi.

Ameliyat sırasında yerleştirilen rahim, Elba'nın vücudu tarafından reddedildi. Ameliyattan kısa bir süre sonra enfeksiyon oluştu. Ne yazık ki bu bulaşıcı hastalık nedeniyle dünyanın ilk transseksüeli Lili Elbe 13 Eylül 1931'de kalbi durarak öldü.

Gerda, Lili'nin ölüm haberini duyduğunda Fas'taydı ve tamamen yıkılmıştı. Kocasından boşandı ve her şeyin başladığı şehir olan Kopenhag'a geri döndü. Kendini odasına kilitledi, çizmeyi bıraktı ve içti. Kısa bir süre sonra 1940 yılında öldü. Dönemin ünlü ressamı Gerda Gottlieb'in ölümü küçük bir gazete ilanına konu oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi