Üniversite sınavında stresle başa çıkmanın yolları

Her yıl lise son sınıf öğrencilerin yoğun baskı yaşadığı, üniversiteye geçiş dönemi olan YKS süreci bugünlerde başladı. Aslında lise öğrencileri 9’uncu sınıftan itibaren 12. sınıfa kadar sürekli olarak üniversite sınavının temel konularını aşama aşama görüyor ve çalışmalarına 3-4 yıl önceden başlamış oluyor. Bu uzun ve meşakkatli süreçte öğrenciler haliyle stres yapabiliyor.

Öğrencilerin yeni bir geçiş yolu olan üniversiteler, özellikle istenilen bölümün kazanılması için oldukça önemlidir. Öyle ki sadece bu dönemde öğrenciler değil, aileleri de yakından ilgilendiriyor olması çocukları da doğal olarak daha da çok stres ve baskı altında hissettirebiliyor.

Bu yıl YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde başlayacak. İlk olarak 8 Haziran 2024’te TYT (Temel Yeterlilik Testi) yapılacak ardından 9 Haziran 2024’te iki oturum halinde AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) ve YDT (Yabancı Dil Testi) uygulanacak. Her öğrencinin deneyimleceği bu uzun ve zorlu süreç 1 öğrencinin evindeki bireyleri, yakınları, öğretmenleri kısacası herkesi dolaylı yolla da olsa etkiliyor. Haliyle öğrenciler de sürekli aynı konunun konuşulması ve sınavın önemini tekrar tekrar duydukça üzerlerindeki yükte bir o kadar artıyor. Çocuklarda sınav süreci büyük kaygı ile beraber çaresizlik, özgüven eksikliğini de beraberinde getiriyor.

Üniversite sınavı önemli ve hayatın farklı bir dönüm noktası olabilir fakat hiçbir şey sağlıktan önce değildir. Sınav kaygısı, düşük puan alma korkusu ve istenilen üniversiteye girememe sorunu öğrencilerde depresyona kadar sürükleyebiliyor. Burada ailelere çok büyük iş düşüyor. Öğrencileri rahatlatmak ve üniversite sınavında çocuğunuzun başarılı olamaması durumunda daima ailesinin yanında olduğunuzu bilmesi ve bunu hissettirmek en büyük destek olacaktır. Keza bir çocuğun en büyük ihtiyacı ailesinin her zorlu koşulda yanında olduğunu görmesidir.

Öğrenciler bu zorlu sınav sürecini neler yaparsa daha rahat ve kaygıyı azaltarak atlatabilir? Sınav kaygısını nasıl en aza indirebiliriz? Üniversite sınavında stresle nasıl başa çıkılır? İşte birkaç önemli ipuçlarıyla öğrencileri motive edecek adımlar..

Sınav sürecinde yapılması gerekenler ve sınav kaygısını nasıl en aza indirebiliriz?

İlk olarak çalışma prensibini düzenli hale getirmek ve konuya göre sistematik çalışma planlaması yapmak ilk adımdır. Burada çalışma sistemini oturtunca aslında en temel sorun yüzde 50 azalmış olacak.

Eğer ki motive olamıyorsanız sizi olumlu yönde etkileyecek ve stresinizi azaltacak hobi, egzersiz, spor gibi aktivitelerden sonra çalışmaya başlayın. Spor saatlerini düzenli şekilde yapmak doğal olarak kaygıyı da azalacaktır.

Uyku sınav sürecinde çok önemlidir. Günde en az 7-8 uykunuzu almış olun.

Sağlıklı ve doğru beslenmeyi ihmal etmeyin. Kafein, şeker içeren ürünleri tüketmek stresinizi daha da arttırabilir.

Olumsuz düşünceleri olumluya çevirmeyi deneyin. Zira her olumsuz düşünceler kendinizi telkin etmeyi zorlaştıracak ve korkularınız daha da artacaktır. Bu gibi durumlarda başardığınız şeyleri düşünün ve kendinizi motive edin. Üniversite sınavını geçeceğinizi ve başaracağınızı düşünün.

Sınavda strese girdiğinizde ilk olarak burundan nefes alın ve ağızdan verin. Hatta diyaframdan nefes almak burada daha etkili olacaktır. Öğrenci karnını şişirerek nefes almalı ve aynı şekilde karnını içeri çekerek nefes vermeyi denemelidir. Bu nefes tekniği öğrenciyi rahatlatacaktır.

Üniversite sınavında öğrenci yapabileceği sorularla başlamalıdır. Süreyle yarıştığınız anlarda kolay soruları halledin ve geriye yapamadıklarına odaklanın. Süreyi erken bitirmek için acele etmeyin. Sizin gibi aynı sınıfta üniversite sınavı olan öğrencilerin sınavlarını teslim ettiği gördüğünüzde panik yapmayın. Zamanı etkili ve son dakikasına kadar kullanın.

Sınavdan önce bilmediğiniz ya da uzun zamandır tüketmediğiniz ürünleri yemeyin. Sınava aç karnına girmeyin.

Sınava gideceğinizde sıkı ve dar ürünler tercih etmeyin.

Sınava 1 gün kala çalışmalarınızı tamamlamış olun. Son dakika yapılan çalışmalar sizi daha çok strese sokar.

Sınava gireceğiniz okula önceden gidip görün. Sınav günü erkenden yola çıkmış olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi