Muammer Aydoğmuş

Muammer Aydoğmuş

“Yerli ve milli halk” TOGG’u satın alabilecek mi?

Henüz seri üretilemeyen, ön sipariş alan TOGG’un, en boş modelinin fiyatı yaklaşık 1 milyon liradan başlıyor. Aksesuar ve diğer seçenekleriyle 1,5 milyon, 2 milyon lira gibi rakamlara erişiyor.
Yüzde 60 çalışanı 8,506 bin lira gibi aylık asgari ücretle çalışan bir işçi , kalan yüzde 40 kısmının ise asgari ücretden birkaç bin lira fazla alan mavi yakalılar TOGG alabilecek mi?
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının ( sadece gıda harcaması) 9,591 (Türk iş 2023 mart ayı araştırma sonucu) olduğu koşullarda hiç yemeden  birikim yaparak TOGG’un boş modelini  alması için 105 ay çalışması ve hiç harcama yapmaması gerekiyor. 
Fransa’da yaşayan,fabrika da işçi olarak çalışan kız kardeşimin saati 15 euro dan çalışarak bir ayda 10 yaşında BMW otomobil aldığı aklıma geliyor, kıyaslama bile yapamıyorum.
TOGG’un üretim aşamalarına kabaca baktığımda uzmanlar;
-- Yıllık 250 bin adet üretilememesi halinde, (yıllık 170 bin adet üretim planlanıyor, 2023 için 20 bin adet ) üretim yapan robotların ve otomasyon sistemlerinin maliyetin yüksekliği nedeniyle karlı bir yatırım olamayacağı görüşünde;
--Bir diğer sorun batarya ; Bursa Gemlik’ de bir lityum iyon pil fabrikası kurulması planlanıyor ancak henüz kurulan bir fabrika yoktur, bataryalar Çin’den.
--Motorunun Alman Bosch, entegrasyonun Alman Edağ, şasi sisteminin İngiliz Mira, tasarımının İtalya’dan olduğu uzmanlarca iddia ediliyor.
Üretim yapacak robotları ve otomasyonlarının da yabancı Alman KUKA firması olduğu biliniyor.
Bütün bunları geçelim,varsayalım tamamı yerli ve milli;
1)Biz bu otomobili satın alabilecek miyiz ?
2)Ülkemizde zenginler otomobile bindiklerinde itibarımız mı artacak?
3)Bunların itibarının artmasının bize ne faydası olacak; 
4)Biz imkansızlıklardan dolayı toplu taşımalarda üst üste seyahat ederken, modern kentin modern bireyleri olarak mı itibarlı olacağız;
5)Biz daha ucuz olduğu, bütçemizin buna yettiği için, Fransız Renault, İtalyan Fiat, Kore Hyundai vb. marka araçlara bindiğimiz, yerli ve milli aracı tercih etmediğimiz  için utanacak mıyız, 
5 )Fabrika açıldığında yerli ve milli işçi alarak yüksek istihdam ve çalışanlara yüksek ücret mi verecek?
6) Apartmandan bozma üniversitelerimizde,  otomobil şanzuman kulağının nerede ve ne işe yaradığını bilmeyen mühendislerini, teknik kadrolarını mı yetiştireceğiz; (Burada mühendis ve kadrolarımızı aşağıladığımdan değil, verilen eğitimin niteliksiz ve kalitesiz olduğuna vurgu yapmak istiyorum)
7) Biz, asgari ücretli, yoksulluk sınırının altında yaşayan, milli ve yerli halk,  kaç sene sonra TOGG’u satın alabileceğiz.
Eee canım herkes de TOGG’a binmesin, mercedes’i olanlar , passat’ı, jeep’i olanlar binsin, bu mümkün, bu da yerli ve milli halkın yaklaşık yüzde yirmisine denk geliyor gibi...
Hayırlı olsun … güle güle binsinler...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Aydoğmuş Arşivi