YSK erken seçimi işaret etti... Kılıçdaroğlu'nun adaylığı tehlikede...

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi?" tartışmaları yeniden elvelenirken dün Yüksek Seçim Kurulu'ndan gelen bir yanıt dikkat çekti.

Bir vatandaşın CİMER'e yazarak sorduğu soruyu cevaplayan YSK, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nu işaret etti.

6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun 'Seçim dönemi, seçim döneminin başlangıcı ve seçimlerin tamamlanması' başlıklı 3. maddesinde "Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir" ifadeleri yer alıyor.

*

Bu maddede de açıkça ifade edildiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez aday olabilmesi için seçimlerin zamanında değil, meclis tarafından alınacak karar ile yapılması gerekiyor.

2014 yılında ilk defa halk tarafından seçilerek Cumhurbaşkanı olan Erdoğan daha sonra 2018 yılında bu defa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

Hukukçular, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne göre bir kişinin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçileceğine dikkat çekerken, YSK ise 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun 3. maddesini hatırlatıyor.

Bu maddeye bakılırsa ve YSK'nın da açıklaması dikkate alınırsa kesin ve net olarak erken seçim olacağını söyleyebiliriz.

*

Şimdi isterseniz seçimlerin normal zamandan kaç gün önce olacağını konuşalım.

Ve bir vatandaşımız yine CİMER'e sorsunda bunun da cevabını alalım.

Benim bildiğim seçimlerin normal zamanından en az altı ay önce erken seçim kararı alınması gerekiyor.

Altı aydan az süre varsa seçimler normal zamanında yapılır ki o zaman da Erdoğan'ın aday olması tartışmalara açılır.

Peki başka seçenek yok mu var.

O da şu; meclisten yeni bir yasa çıkartılır, bu altı aylık süre altı haftaya, altı güne çekilir.

Böylece bunun adı da erken seçim olur ve Erdoğan'ın önündeki 'Üçüncü defa aday olamaz' engeli kalkmış olur.


 

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı tehlikede...


 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu her ne kadar cumhurbaşkanı adayını 'Millet ittifakı' ortakları belirleyecek dese de...

Son bir yıldır kesin adaymış gibi çalışmalarını ve açıklamalarını sürdürüyor.

İttifak ortaklarından İYİ Parti, bu tutumu çok beğenmese de DP, SP, DEVA ve Gelecek partilerinin tavırları merak konusu.

Bugün Ankara'da altı muhalefet partisi liderinin bir araya geleceği toplantıda altı parti arasında koalisyon kurulmasından yana görüşler açıoklanacak.

Toplantıda hem de; DEVA ve Gelecek Partisi’nin Millet İttifakı bileşenleri içinde olmak istemedikleri, 2023 seçimlerinde kendi parti adları ve amblemleriyle yer almayı amaçladıklarının konuşulacağı ifade ediliyor.

*

İyi Parti aslında Kılıçdaroğlu’nun kendi adaylığının dayattığını düşünerek rahatsızlığını belli ettiriyor.

Parti içerisinde bu duruma fazla ses çıkmamasının sebebi olarak ise İyi Parti Lideri Meral Akşener'in sık sık partililerine 2018 seçimlerindeki milletvekili transferini hatırlatması olduğu ifade ediliyor.

*

Özellikle son günlerde sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu yakından tanıyanların iki yorumu var.

Birincisi; Kemal Kılıçdaroğlu bu defa çok kararlı, kesin aday olmak ve tarihe geçmek istiyor. Artık başka da şansı kalmadı. Ve Türkiye'ye güçlendirilmiş parlamenter sistemi kazandırmak, tek adam rejimi olan cumhurbaşkanlığı sisteminden de bu ülkeyi kurtarmak için çaba sarf edeceği görüşünü savunuyor.

Diğer düşüncede olanlar ise; Kılıçdaroğlu'nun "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı bulan, aday yapan, destekleyen, yerel seçimlerin buralarda kazanılmasını sağlayan bizzat Kemal Kılıçdaroğlu'dur. Son anda benim adayım yıpranmasın diye kendimi aday göstermeye çalıştım, adayımız bu isimlerden birisi olsun" diyerek herkesi şaşırtacağını ifade ediyor.

*

Ben de doğrusu ikinci görüşte olanlara daha yakın bir görüş ve tahmin içerisindeyim.

Bekleyip göreceğiz.

En fazla bir sene içerisinde bütün bu sorularımızın cevabını alacağız.

Tek cevap alamayacağımız soru şu olacak.

Türkiye refaha, barışa, mutluluğa, müreffeh memleketler seviyesine ne zaman gelecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi