Biraz empati

Bugünkü yazımızda istanbullulara seslenmek istiyorum.Beklenen büyük İstanbul depremine ne kadar hazırız? İnsanın başına gelmeyince bazı şeyler önlem almıyoruz malesef. Deprem kapımızı çalmadan bizler binalarımızı kontrol ettirelim.Eğer imkanınız varsa İstanbul’da bazı sahil bölgelerinde zeminde sıvılaşma söz konusu,mümkünse buralarda ikamet etmekten kaçınalım.Çünkü büyük bir depremde binanız sağlam dahi olsa zeminden dolayı hayatınız riske girebilir.

Ev yaptıran vatandaşlarımız ise sektörde kendini ispatlamış mütahitlerle çalışmalı.Binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremde gördüğümüz gibi bir çok binanın kolonlarının içinde betondan başka her şey olduğunu gördük. O yüzden inşaat firması çok önemli. Röportajlarda yıkılmayan binaların mütahitleri ile görüşüldü.Bina yıkılmaması için ekstra ne yaptınız sorusuna sadece işimi yaptım yönetmeliğe uydum cevabını aldık. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı bence. Bir kişi cebine biraz daha fazla para koyacak diye o kadar insanın hayatıyla oynaması çok adaletsiz ve yanlış. Bu işin resmi boyutunda da çok büyük eksiklikler var tabi. O binanın imarına izin veren o bölgelere imza atan herkes o insanların hayatından sorumludur. Burada görüyoruz ki büyük bir denetim eksikliği var.

Eğer yönetmelikte dört kat diyorsa oraya beşinci kat iznini kim veriyor,neden veriyor çok merak ediyorum.

Peki bir binanın deprem yönetmeliğine uygunluğu nasıl anlaşılır?
Yaşanılan bina kadar yapının çevresinin de depreme karşı güvenli olup olmadığı önemli. Yaşanılan yapının altından ya da yakınından geçen bir fay hattı olup olmadığı  e-devlet aracılığı ile kolayca kontrol edilebiliyor. Peki evin depreme dayanıklılığını anlamak için nelere bakmalıyız?

Deneyimli ekiplerin detaylı incelemeleri sonucunda yuvanın güvenliğinden emin olmak mümkün. Bunun yanında uzman ekiplerin analizlerinden önce binanın güvenliği hakkında fikir edinmek için birkaç önemli şeye dikkat etmek gerekiyor.

Kolonların ve kirişlerin çatlaksız ya da kırık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Depreme dayanıklı bina, kirişleri ve kolonları tam olması gereken yapıdır. Eksik ya da kesilmiş kolon varsa en kısa sürede yetkili kişilere bildirilerek yapı boşaltılmalıdır.Zemin kontrolünü de ihmal etmemek gerekiyor.

Depreme dayanıklı bina zemini sert ya da taş olan yapılardır. Çamur, su birikintisi ya da dolgu alanların üzerine dikilen bina; deprem riskine karşı daha savunmasızdır. Bina yapılırken kullanılan malzemelerin kalitesine bağlı olarak yapının risk seviyesi değişebilir. Bina zemini hakkında ayrıntılı bilgi, bina dayanıklılık testi sonuçlarına göre uzmanlar aracılığı ile edinilebilir.

Unutmayın en büyük paralar bile insan hayatından büyük değildir tekrar görüşmek üzere.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serap Şahin Arşivi