Havada yine kasımpatı kokusu kalplerimizde Atatürk...

Ne kadar güzel açıyorlar mevsimleri gelince... Sevdiğim çiçeklerden biridir kasımpatı.. Özellikle de her sene tekrarlayarak açtıkları için ayrı bir enerji veriyorlar. Bereketli çiçekler diyorum onlara çünkü çoğaldıkça büyüdükçe güzellikleri de büyüyor.

Çiçek dilinde ise kasımpatı diğer ismiyle krizantem, melankoli olarak bilinir ve renklerine göre de anlam ifade eder. Beyaz krizantem sadakati , kırmızı renk sessiz isteği , sarı renk karşılıksız sevgiyi, mor renk ise burukluğu ifade ediyor. Krizantem, hüzün mevsimi sonbaharda rengarenk açarak gözümüzü gönlümüzü renklendiriyor. Böylesine güzel ve gösterişli bir çiçek üstelik dikeni de yok. Günlerce solmadan kalması da çiçekler arasında ayrıcalıklı olmasını sağlıyor.

Türkiye'de evlerde, vazolarda sevilen bir çiçek olmasına rağmen başka ülkelerde ölümü hatırlatan bir çiçek olup daha çok mezarlıklarda, cenazelerde görülüyor.

Kasımpatılar Atatürk'ü anımsatır bana…

10 Kasım'lar; kasımpatı çiçeklerinin kokusuyla harmanlanmış, bugün hava da yine kasımpatı kokusu..

Kalplerimizde Atatürk…

Kasım ayı dendiğinde aklımıza ilk gelen şeylerin başında 10 Kasım, hüzünle beraber Ulu önder Atatürk’ün ölümü ve doğal olarak ta bu aydan adını alan kasımpatı çiçekleri gelir.

Kasım ayı ve 10 Kasım, evet Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü kaybettiğimiz bu günde çeşitli anma törenleri yapılır. 10 Kasım koskoca bir ulusun aynı anda ağladığı, aynı anda üzüldüğü ve aynı anda bir kişiyi hatırladığı bir tarih olarak akıllara kazınır.

Atamızın doğa ve çiçek sevgisinin de çok fazla olduğu bilinir. Hastalığının ilk aylarında Çankaya'da istirahat ettiği günlerden birgün Keçiören'den bir dal badem getirmişler. Atatürk badem dalını görünce mutlu olmuş, yorgun ve hasta yüzüne neşe gelmiş,'' ne güzel bahar geldi artık '' diye sevinmiş. Bu nedenle doğanın yavaş yavaş uyumaya başladığı sonbahar döneminde sanki ilkbaharmış gibi cıvıl cıvıl çiçeklerini açan kasımpatılarını da çok severmiş. Hatta bazı ifadelere göre kasımpatılarının Atatürk'ün hayatında bir etkisinin olduğu söylenir. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Atatürk sık sık Pera Palas Oteline gider ve 101 numaralı odada kalırdı. Günümüzde de hala müze olarak kullanılan bu oda Atatürk'ün anıları ile bezenmiş, kullandığı eşyalar sergilenmektedir. Bu eşyalardan bir tanesi de Atatürk'ün sağlığında kendisine Hintli bir mihracenin hediye ettiği ipek halıdır.

(Alıntıdır) Mihrace halıyı hediye ederken Atatürk'e '' Bu halının üzerinde sizin hayatınızı yönlendirecek motif var'' diyor. Ama o zaman bir anlam veremiyorlar. Ölümünden sonra bu halı incelendiğinde üzerindeki motifler dikkat çekiyor. Halının üzerinde bir saat motifinin olduğu görülüyor ve saat 09:07'yi gösteriyor. Atatürk'ün ölüm saati 09:05ancak beyin kalpten 2 dakika daha fazla yaşamaktadır. Halının her iki tarafında 10 adet fil, orta yerinde çokça kasımpatı motifleri ve yine orta kısımda 10 kollu bir şamdan var. Anlaşıldığı gibi 10 Kasım saat 09:07 Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamının her anında Kasımpatının bir anlamı vardı. Ölümünde olduğu gibi... Saygı ile anıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tülin Sezer Arşivi